Fie că l-am citit din plăcere, fie că l-am studiat la liceu sau la Facultatea de Litere, fie că am văzut ecranizările după romanele sale, Charles Dickens face parte din cultura noastră și îl admirăm ca pe unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii universale.
Jurnalistul Robert Gottlieb s-a încumetat nu cu mult timp în urmă să realizeze un top al celor mai bune 10 romane ale lui Dickens, deși lista rămâne deschisă, mai ales că autorul a lăsat moștenire generațiilor următoare un număr de 15 titluri, dintre care ultimul la care lucra, Misterul lui Edwin Drood, a rămas neterminat la data morții sale.
Gottlieb nu cade în păcatul de a considera această listă una definitivă. Din contră, recunoaște că genialitatea este greu de cuantificat, așa că topul său se bazează, în proporții amestecate, pe gustul personal, critica generală și popularitate. Astfel, locul întâi, și nu ne mirăm că este așa, este ocupat de romanul Marile Speranțe. Povestea emoționantă, personajele complexe și atmosfera britanică specifică romanelor lui Dickens au făcut din această carte preferata jurnalistului.
Lista mai conține romane celebre care ne-au încântat și întristat deopotrivă, cum ar fi David Copperfield sau Oliver Twist. Cu toate acestea, lipsește Misterul lui Edwin Drood, o carte-mister în ea însăși, cu un personaj ce a generat un adevărat cult printre autorii contemporani (și aici ne referim la Dan Simmons, cel care spune povestea lui Dickens în relație cu Drood) și care, conform criticii, rămâne una dintre cele mai de preț opere din colecția oricărui fan al lui Dickens.
Romanul a fost publicat pentru prima dată în România în anii 70 și reeditată de Nemira anul acesta. Povestea personajului, la fel ca și povestea romanului, sunt încă subiect de dezbatere printre critici și printre fani, pentru că deși la finalul vieții și al carierei, scriitorul britanic a reușit să construiască o intrigă excepțională și personaje extrem de bine conturate, oferindu-ne provocarea de a dezvălui de unii singuri enigma lui Drood.
Provocarea pe care v-o lansăm noi vouă, și pe care o lansăm oricărui cititor versat, este alcătuirea unui top personal al romanelor lui Dickens. Scrieți-ne voi ce v-a plăcut cel mai mult din opera scriitorului, ce cărți ale marelui autor v-au rămas în minte și în suflet și, mai ales, spuneți-ne ce părere aveți despre Misterul lui Edwin Drood! L-ați descifrat deja?
Tweet
[…] ne-a părăsit înainte de a ne lăsa un ultim mister, o ultimă enigmă pe care să o rezolvăm: Drood. Povestea acestui misterios personaj a făcut înconjurul lumii și a inspirat la rândul său și […]