Cum au fost evenimentele Nemira la Târgul Gaudeamus 2012

La ediţia a XIX-a a Târgului Internaţional Gaudeamus, desfăşurată în perioada 21-25 noiembrie, la Romexpo, Editura Nemira a reuşit să-şi întâmpine cititorii cu o bogată ofertă de carte, promoţii fără concurenţă în târg, posibilitatea de a cumpăra cărţi cu până la şase rate, campanii şi evenimente care i-au adus Trofeul Gaudeamus, locul al III-lea prin Votul Publicului.

Evenimentele Nemira s-au bucurat de o frumoasă audienţă, reuşind să aducă laolaltă personalităţi marcante din spaţiul public românesc şi cititori din mai multe generaţii. Vă împărtăşim câteva impresii despre fiecare eveniment în parte.

Sâmbătă, 24 noiembrie

Ora 13:00 – Lansarea şi sesiunea de autografe Valentin Nicolau, în jurul cărţilor Păstrează copia şi nu uita originalul şi România feudelor târzii, a fost un bun prilej de întâlnire a celor pasionaţi de teatru cu cei interesaţi mai degrabă de aspectele şi dezbaterile social-politice autohtone. Scriitorul şi dramaturgul Valentin Nicolau a adus în atenţia cititorilor două volume inedite: unul cu piese de teatru de pus în scenă, iar altul cu opinii şi impresii puternice despre scena politică a României actuale. A fost un moment animat de revederi şi descoperiri de noi prieteni întru teatru şi cărţi.

Ora 15:00 – Lansarea Anticipaţia, la care au vorbit Alexandru Mironov, Ioan Eremia Albescu, Valentin Nicolau, Andi Caragea şi Mircea Opriţă, a fost cel mai amplu şi mai răsunător eveniment de la standul Nemira, care a plasat Almanahul Anticipaţia 2013 în topul vânzărilor la Gaudeamus 2012.

După 30 de ani, Editura Nemira a relansat unul dintre cele mai populare brand-uri româneşti de SF şi popularizare a ştiinţei, prin mai multe produse editoriale: Almanahul Anticipaţia 2013, Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice (CPSF), revista electronică Aanticipatia.com şi cărţile Anticipaţia, primele apariţii fiind Antologia Viitorului, de Henry Gee şi Ştiinta viitorului, de Max Brockman. Anticipaţia reprezintă punctul de întâlnire dintre ştiinţă, literatura SF-anticipativă şi reflecţie filosofică, astfel că lansarea Anticipaţia a reunit personalităţi din mai multe domenii, bucurându-se de o largă audienţă. În publicul Anticipaţia s-au regăsit importanţi scriitori şi reprezentanţi ai fandomului românesc, cercetători, scriitori, publicişti, filosofi, teologi şi multe alte personalităţi marcante ale spaţiului public românesc.

Alexandru Mironov, directorul onorific al Almanahului, a vorbit din perspectiva omului care a contribuit la apariţia pe lume a acestui proiect, în urmă cu 30 de ani, alături de Ioan Eremia Albescu, unul dintre fondatorii Almanahului.

Valentin Nicolau a vorbit din perspectiva omului care a dat o nouă şansă acestui proiect, relansându-l pe piaţă şi dând posibilitatea de afirmare unei noi generaţii de scriitori, stimulând totodată crearea unui fenomen publicistic care să depăşească limitele literare, deschizând noi drumuri înspre domeniul ştiinţei, inovaţiei, perspectivei viitorului şi cercetării; Andi Caragea, a vorbit din raza de înţelegere a cercetătorului şi a scriitorului direct implicat în munca de redactare a noii poveşti Anticipaţia, a vorbit cu atenţia îndreptată spre viitor, spre ce devine noul concept Anticipaţia, în timp ce Mircea Opriţă ne-a oferit o privire înspre trecut, înspre ce a însemnat acest proiect, fiind omul care cunoaşte cel mai bine istoria Anticipaţia şi fiind totodată unul dintre liderii importanţi ai comunităţii SF din România.

Ora 16:00 – Lansările romanului fantasy, Armata moliilor, de Liviu Radu, şi volumului de povestiri SF, A doua venire, de Marian Truţa, i-au avut ca invitaţi speciali pe binecunoscuţii scriitori Ştefan Ghidoveanu şi Michael Hăulică şi pe cercetătorul Cristian M. Teodorescu. Cele două lansări au reamintit că avem scriitori autohtoni cât se poate de valoroşi şi că literatura de cea mai bună calitate, chiar şi de tip SF, se poate scrie cu deosebită măestrie în limba română. Cele două lansări au fost un prilej de bucurie atât pentru cititorii de science-fiction, cât şi pentru foarte mulţi scriitori şi publicişti pasionaţi de acest gen literar.

Ora 17:00 – Lansarea romanului Arrhetonul, de Lavinia Bârlogeanu, i-a pus în dialog pe scriitorul Caius Dobrescu, criticul literar Mircea Martin şi publicistul Valentin Protopopescu. A fost un moment discursiv bogat, incisiv, cu registre diferite de prezentare şi interpretare a cărţii, asemeni personalităţii invitaţilor, toate învăluite în emoţionantul discurs de final al autoarei, care i-a facut lui Carl Gustav Jung o încântătoare declaraţie de iubire. Din mărturisirea autorei Lavinia Bârlogeanu, am înţeles că Arrhetonul este o carte adevărată, autentică înainte de toate, scrisă în temeiul unei profunde înţelegeri a lui Jung, o înţelegere foarte intimă, care depăşeşte limita unei lecturi obişnuite. Cartea s-a bucurat de un numeros public, răspunzând invitaţiei noastre la eveniment mulţi studenţi, profesori şi pasionaţi de psihologie, psihanaliză şi filosofie.

Duminică, 25 noiembrie

Ora 12:00 – Lansarea Cum să cucereşti un bărbat pe e-mail, messenger şi Facebook. Manual prctic de persuasiune, de Dan Radoiu, a avut-o ca invitat special pe Cristina Bazavan, fapt care a dat evenimentului o dinamică şi o stare de spirit ieşite din standardele obişnuite ale lansărilor de carte. Dan Rădoiu şi Cristina Bazavan ne-au cucerit printr-un dialog efervescent, captivant şi plin de umor, asumându-şi chiar roluri din cadrul cărora ne-au demonstrat cum anume poţi seduce şi poţi fi sedus.

Ora 14:00 – Lansarea colecţiei Byzantivm i-a adus în dialog pe Vasile Adrian Carabă (coordonatorul colecţiei), pe profesorul de filosofie Laurenţiu Gheorghe şi pe profesorul de teologie Ionuţ Tudorie. Byzantivm este o colecţie de studii bizantine, unică în România, care strânge laolaltă prestigioşi specialişti în istoria, cultura, arta şi religia bizantină. Această lansare a cucerit publicul cu aerul discursurilor filosofice şi teologice riguroase şi bine întemeiate, cu bogate referinţe culturale şi cu spiritul propriu cărţilor care au o puternică valenţă culturală.

Această schimbare de registru s-a făcut simţită şi prin momentul muzical de la final, care ne-a oferit o mostră vie din cultura bizantină specifică secolului al IV-lea. Recitalul de muzica bizantină veche a fost susţinut cu multă virtuozitate de Grupul Psaltic Nectarie Protopsaltul, coordonat de Sabin Preda.

Ora 15:00 – Lansarea Dicționarului grec-român. Volumul II, B – Γ a fost un moment pe cât de hotărâtor, pe atât de solemn, care a pus bazele unui proiect de cursă lungă, esenţial pentru cultura română. Am inaugurat cu bucurie apariţia primei părţi a dicţionarului de greacă veche în limba română, primul dicţionar esenţial pentru traduceri dintr-o limbă care constituie izvorul culturii occidentale şi implicit al culturii noastre.

Ne-am bucurat atât de prezenţa autorilor Constantin Georgescu, Simona Georgescu şi Theodor Georgescu, cât şi de invitaţii lor de marcă: Profesor emerit Zoe Petre, Prof. emerit dr. Mariana Baluta-Skultéty, Prof. dr. Florica Bechet, Prof. dr. Ioana Costa. Discursurile invitaţilor au fost puternice şi înalte, au adus la târgul de carte ecoul marii culturii, al marilor autori clasici şi ai importanţei studiului şi cercetării pentru definirea noastră ca o cultură distinctă şi temeinică în spaţiul european. A fost un moment de sărbătoare pentru intelectualii români, pentru cei din mediul universitar, pentru cercetători, filologi, filosofi, studenţi şi pentru toţi cei interesaţi de sursele gândirii şi literaturii occidentale.

Cele mai vândute cărţi Nemira la Gaudeamus au fost:

1. Almanahul Anticipaţia 2013. După 30 de ani, editura Nemira a relansat unul dintre cele mai populare branduri editorial româneşti, aducând în atenţia cititorilor români articole de știință, interviuri cu personalități din lumea științei și inovaţiei tehnologice, articole ale unor prestigioşi scriitori SF străini sau români, povestiri SF şi Fantasy şi foarte multe informaţii preţioase pentru cei pasionaţi de science-fiction, eseu şi reflecţie filosofică sau articole de popularizare a ştiinţei.

2. Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice (CPSF) Anticipatia Nr.1. Nemira a preluat brandul CPSF și va edita lunar revista (în jur de 100 de pagini), ce va cuprinde una sau două povestiri SF ale unor autori români sau străini, alături de un articol referitor la tema științifică ce a stat la baza lucrării. Povestirile străine vor fi opere care au fost recompensate cu premiile internaționale: Hugo, Nebula, Fantasy Awards, Arthur C. Clarke etc.

3. Cum să cucereşti un bărbat pe e-mail, messenger şi Facebook, de Dan Rădoiu. Mai mult decât un ghid de online dating, cartea este scrisă din perspectiva unei poveşti cu personaje care ai zice că sunt reale. Totodată, cartea dezvăluie un număr mare de situații ce se întâlnesc frecvent în lumea reală, devenind un veritabil manual practic de persuasiune.

4. Opere Alese, de Rodica-Ojog Braşoveanu. Până în 1999, Rodica-Ojog Braşoveanu a publicat 35 de romane, în majoritate poliţiste, dar şi câteva istorice şi unul ştiinţifico-fantastic. Este considerată, în mod unanim, marea doamnă a literaturii poliţiste româneşti.

5. Shining, de Stephen King, celebrul scriitor American, care a publicat peste 40 de romane și sute de povestiri scurte în genurile horror, fantasy, science fiction și thriller psihologic. Cărțile sale au devenit aproape toate bestseller și s-au vândut în peste 350 de milioane de exemplare, majoritatea fiind adaptate pentru ecran. „Shining este în mod cert o capodoperă și, probabil, unul dintre cele mai bune romane cu subiect supranatural din ultima sută de ani.“ Peter Straub

Cele mai apreciate campanii promoţionale au fost: Black Friday, preţuri mai mici cu până la 70%, pachetele cadou, la care reducerile au fost de la 35% la 45%, reducerile de 30% şi posibilitatea de plată în până la şase rate pentru posesorii de carduri Avantaj sau Star BT, promoţia de 25% pentru orice carte, cu excepţia cărţilor la 5 şi 10 lei şi promoţia 2+1 cadou. În plus, nu a trecut neobservată nici invitaţia de a completa talonul de înscriere la un concurs cu premii constaâd în cărţi, o vacanţă la munte şi e-readere, pentru care extragerile vor avea loc în decembrie, campania derulându-se până atunci în librării.

Până la viitoarea întâlnire la un târg de carte, vă aşteptăm cu drag în librăriile Nemira! Toate pozele de la Gaudeamus le puteți vedea pe pagina de Facebook a editurii Nemira.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *