Cum să citești mai mult în 2022: Tips and Tricks

Fiecare an vine cu așteptări legate de lectură, cu întrebări despre câte cărți putem citi în 365 de zile și dacă o să reușim să trecem pragul impus sau nu. Și căutăm acel sentiment pe care îl trăim în momentul în care savurăm o cană de cafea delicioasă sau un ceai care ne stimulează simțurile prin gust și aromă, într-un loc confortabil, alături de un companion blănos lângă noi. Atunci ne uităm prin bibliotecă, spre  toate lumile și viețile pe care nu le-am trăit până acum pentru că nu am răsfoit încă cărțile respective.            

Lumea este plină de agitație, de griji și de frica necunoscutului de mâine, dar de fiecare dată când avem un moment de liniște, ne putem pierde printre cuvinte; chiar și numai 10 minute pe zi. Nu trebuie neapărat să ne stabilim un anumit număr de cărți în fiecare an, ca și cum trebuie să bifăm o listă. Mai degrabă să încercăm să ne bucurăm de plăcerea lecturii, să punem cotidianul pe pauză pentru câteva momente din zi și să evadăm în lumi noi.

Indiferent unde suntem, dacă așteptăm autobuzul sau suntem blocați în trafic, cu toții putem găsi momente libere ca să citim mai mult. Fie că ascultăm un audiobook când conducem dimineața spre job, fie că alergăm prin oraș sau mergem cu metroul, fie  că am ajuns după o zi plină și stresantă acasă și ne culcușim într-o baie fierbinte cu un ebook, acestea sunt momentele noastre pe care nimeni și nimic nu ni le fură.

Dar este împortant să ținem minte că nu există o formulă universală pentru toți. Superputerea unui cititor se mulează pe stilul de viață. Trebuie să găsim voința și curajul să ne deconectăm de la ce este în jurul nostru. Exact cum spunea și Regele:

Cărțile sunt divertismentul perfect: fără reclame, fără baterii, ore de distracție pentru fiecare dolar cheltuit.

Stephen King

Plăcerea lecturii ne sporește creativitatea și ne ajută să ne simțim mai puțin singuri, alinându-ne și reamintindu-ne că, indiferent ce va fi, cărțile vor fi  alături de noi necondiționat, ca să ne îndrume și să creeze un loc magic unde putem merge de fiecare dată când vrem să evadăm din realitate.

Câteva tips & tricks de la noi ca să îți activezi superputerea de cititor anul ăsta:

  1. Ca să citești mai mult, trebuie să îți găsești insule de timp. Chiar și 10 minute de lectură zilnic rupte din firul realității te ajută să îți creezi un obicei sănătos. Ia o carte cu tine peste tot – în orice format preferi, ca să poți intra în magia ei oricând.
  2. Citește mereu ce îți face plăcere. Cheia ca orice lectură să meargă lin și să te țină antrenat este să-ți fie pe plac și, poate, să se potrivească cu o nevoie din acel moment.
  3. Poate superputerea ta de cititor este să te bucuri de cărți în mai multe formate, deci nu te oprește nimic să asculți un audiobook pe timpul zilei, iar seara să citești o carte care încă miroase a nou.

Sentimentul de biniște vine sub orice formă, trebuie doar să descoperi ce ritm ți se potrivește cel mai bine.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *