Cum să fii un gentleman

Coperta Cum sa fii un gentleman Ei bine domnilor, grea întrebare. Ce este un gentleman? Să fie domnul acela în costum care deschide cu eleganță ușa doamnei de lângă el? Să fie personajul carismatic și sobru care știe exact ce vin să ceară la masă, cum să se adreseze oricărei persoane, de la recepționera unui hotel, până la un puternic om de afaceri? Am rămas oare cu clișee de modă veche sau putem să gândim gentlemanul în termeni moderni, actuali, din viața de zi cu zi? Și, cel mai important, se nasc bărbații gentlemeni sau învață să devină? Se pot educa stilul, rafinamentul, eleganța, noblețea spiritului și onoarea faptelor? John Bridges afirmă că toate acestea, și mult mai multe chiar, se pot învăța, auto-educa, ”fura” de la alții, poate. Așa cum afirmă și el, ”Nu este suficient să te comporți ca un gentleman. Important e să fii un gentleman în orice ocazie, iar asta înseamnă să te gândești la ceilalți, să fii prezent atunci când este nevoie de tine și să îți dai seama când trebuie să te retragi. Un bărbat devine gentleman prin ceea ce face și ceea ce este – o acumulare de comportament elegant de-a lungul întregii sale vieți.”

Volumul ”Cum să fii un gentleman . Mic tratat de eleganță” a lui Bridges răspunde la o mulțime de astfel de întrebări într-o carte a bunelor maniere, fără a da senzația de snobism sau plictiseală și fără să intimideze pe nimeni. Poate că la prima vedere par reguli generale și de bun simț pentru oricine. Dar la o analiză mai atentă, îți dai seama că micile și aparent simplele sfaturi ale lui Bridges, nu sunt numai coduri de etichetă ocazională, ci coduri de conduită pe termen lung. ”Un gentleman trăiește în lumea reală”, se intitulează primul capitol al cărții, și îl poartă pe începător printr-o întreagă serie de scenarii posibile, din viața de zi cu zi, astfel ca acesta să învețe să se adapteze la cele mai firești situații posibile. Cum să te porți la teatru, și ce trebuie să știi înainte să mergi acolo, cum este elegant să te prezinți la o nuntă și să ții un toast, cum să călătorești cu avionul astfel încât timpul parcurs să fie confortabil atât pentru tine cât și pentru ceilalți din jur, cum să te porți inclusiv la hotel, sunt numai câteva dintre subiectele pe care le abordează autorul. Ar fi simplu de crezut că nu e nimic special în legătură cu toate astea. Regulile din avion le respectă toată lumea.

La hotel, toți ne cazăm la fel. Dar ceea ce face acest mic tratat de eleganță cu adevărat util, este tocmai diferența dintre ”ce” și ”cum”. Aspectele de detaliu, aspectele de finețe și rafinament, ele sunt cele care, îngrijite cu atenție, dau unui bărbat statutul de gentleman. Capitolul care se adresează felului în care un gentleman alege să se îmbrace, este o adevărată lecție de bun-gust. Ați mai avut prieteni care își doreau mult de tot să poarte un papion dar care s-au lăsat păgubași după câteva încercări? Ei bine, John Bridges oferă o schemă completă și detaliată a modului în care puteți să puneți în evidență un papion la o ținută de seară la justa lui valoare. Domnii vor fi bucuroși să găsească în această carte și o serie de explicații, sfaturi și detalii referitoare la manierele pe care ar trebui să le afișeze un gentleman la o cină, de la prepararea și așezarea mesei și până la o servire de excepție.  Citeşte continuarea pe Askmen.ro.

Autor: Andreea Sterea

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *