Nici moartă, nici măritată

Coperta Nici moarta, nici maritata ”Ziua în care am murit a început prost și s-a înrăutățit în ritm accelerat”

Nu multe cărți pot începe așa și te pot lăsa și rece. Nu este cazul nici acum. De câte ori ai ocazia să citești povestea unei femei de 30 de ani, fost fotomodel și actuală secretară concediată, care moare de ziua ei și se trezește într-o postură… supranaturală? Sună bizar? Nu… sună a Maryjanice Davidson și sună a distracție în stare pură, alături de Betsy Taylor, eroina seriei de romane ”Betsy, regina vampirilor”.

Dacă Carrie Bradshaw din cunoscutul serial ”Sex and the City” ar fi avut o soră geamănă în altă dimensiune spațio-temporală ceva mai fantastică, atunci Betsy Taylor ar fi fost aceea. Frumoasă, deșteaptă, de un umor incendiar și cu o pasiune devoratoare pentru pantofii de firmă, pe Betsy o paște o ușoară criză de identitate. Are 30 de ani și nici un bărbat semnificativ în viața ei, ca să nu mai vorbim de un inel de logodnă.

Indispensabilă în firmă, ajunge să fie concediată pe motive de criză economică. Pisica i-a fugit de acasă, mama ei vitregă a reușit să o calce pe nervi încă o dată, pentru a suta oară, petrecerea de ziua ei tocmai s-a amânat din motive meteorologice. E rău și pare să meargă și mai rău pentru Betsy, așa că în momentul în care se trezește la morgă, îmbrăcată mizerabil și încălțată, spre oroarea ei, cu pantofi ieftini și vechi, aproape că nu mai e nici surprinsă. Sincer, asta nu putea să fie decât o altă întâmplare nefericită din lungul ei șir de dezastre personale.

Premisă interesantă pentru o carte cu vampiri. Literatura contemporană a dus conceptul de vampir foarte departe de originea lui, stabilită în conștiința tuturor de către Anne Rice. Și totuși, cartea o urmărește pe Betsy și aventurile ei în lumea tenebrelor, cu o lejeritate și un umor care vin ca o gură de aer proaspăt pentru orice cititor care înțelege că literatura este motiv de plăcere, nu de conflict. Iar ”Nici moartă nici măritată” nu este tocmai o poveste clasică despre vampiri, la fel cum nu este nici o poveste clasică despre femei.

Deși nu a avut o viață tocmai ușoară, Betsy nu a fost niciodată pregătită cu adevărat pentru ipostaza de creatură ”nemoartă”. Dar, vrea nu vrea, trebuie să se adapteze la noua ei stare. Scenele în care eroina noastră, blonda înaltă cu privire sălbatică, încearcă prin orice mijloc să se sinucidă, fac deliciul oricărui cititor amator de comedie de situație. La fel de savuroase și naturale sunt episoadele în care Betsy, fără să știe exact ce este, comite o crimă dublă, accidental, descoperă că i-au crescut caninii, și are un dialog complet nebun cu îngrijitorul unei biserici.
Tragedia apare atunci când lui Betsy, la fel ca oricărui vampir care se respectă, i se face foarte foame. O foame nepământeană și sângeroasă, ce-i drept, dar puternică și imposibil de stăvilit. O mușcătură ici-colo mai rezolvă temporar situația, dar lucrurile nu sunt niciodată atât de simple.

Citeşte continuarea pe Vedeta.ro.

Autor: Andreea Sterea

1 Comentariu

  1. Simona 01/10/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *