Dacă ai citit Stephen King, atunci citește și…

Ești în sevraj după Stephen King? Acest articol le este dedicat fanilor hard core ai maestrului.

Pentru că știm că oricât ar scrie autorul nu va fi niciodată suficient și pentru că săptămâna asta e dedicată Halloweenului, deci poveștilor horror & thriller, ne-am gândit să venim în întâmpinarea voastră cu recomandări de lectură croșetate exact pe profilurile voastre.

Stephen King este un maestru al suspansului, fie infuzat de supranatural, fie cu accente horror adevărate, fie pur și simplu bazat pe note fine de psihologie.


Recomandări de cărți asemănătoare cu Stephen King

IT – probabil îmbină cel mai mult toate elementele de mai sus pe o densitate foarte mare de pagini, în care povestea și personajele au timp din plin să respire și să devină înspăimântător de autentice.

Ce să citești dacă ți-a plăcut IT:

  • Omul de cretă & Dispariția lui Annie Throne, de C.J. Tudor – o scriitoare emergentă, fană declarată a lui King, pe care acesta o și recomandă. Romanele ei merg pe același tipar narativ ca IT: revenirea acasă a unor adulți care, copii fiind, au trecut prin experiențe traumatizante în orașul natal și acum se întorc să se confrunte cu Răul odată pentru totdeauna.

Mobilul – un roman clasic, înantea timpului său, apărut înainte ca fenomenul The Walking Dead și toată cultura populară a zombie să explodeze în America și în întreaga lume.

Ce să citești dacă ți-a plăcut Mobilul:

  • Fata cu toate darurile și Băiatul de pe pod, de M.R. Carey – povești apocaliptice, despre supraviețuirea rasei umane după un cataclism de natură biologică. Așa cum în Mobilul masa informă, la început, de oameni afectați de semnal se dezvoltă în ceva mai mult, la fel populația din această duologie ajunge la un nivel diferit de umaninate. Iar supraviețuitorii, în minoritate, trebuie să se adapteze sau să moară.
  • Seria Silozul, de Hugh Howey – o postapocalipsă extrem de credibilă. În urma unui dezastru nuclear, oamenii supraviețuiesc într-o nouă civilizație sub pământ. Lipsesc elementele supranaturale, dar tensiunea psihologică și colectivă sunt extrem de fin redate.

Salem’s Lot – o poveste clasică cu vampiri, așa cum numai SK poate scrie. Din nou într-un orășel de provincie, din nou un personaj adult care se întoarce acasă și se confruntă cu o negură care l-a marcat în copilărie.

Ce să citești dacă ți-a plăcut Salems Lot:

  • Seria Tranformarea, de Justin Cronin – o capodoperă absolută despre o lume afectată de un virus care transformă 90% din umanitate în zombie și 10% într-un soi de vampiri cu o minte-stup care controlează totul. Personajele sunt originale, cu totul memorabile, mai ales Amy, fetița care pare imună la virus și care aparent poate salva lumea. Serie recomandată și ea de însuși Stephen King.
  • Seria Imperiul Fărămițat, de Mark Lawrence : o serie fantasy care are în centru un prinț/curâd rege/apoi împărat cu o minte diabolică, ce frizează mereu nebunia. O explorare unică din perspectiva acestui personaj într-o lume plină de magie neagră, de un rău care planează la fel ca peste personajele lui King.

Institutul: copiii sunt favoriții lui King, care are un talent aparte să le surprindă psihologia. Iar Institutul amintește de IT, dar este plasat în realitatea crudă a prezentului apăsat de instituții guvernamentale fără morală.

Ce să citești dacă ți-a plăcut Institutul:

  • Suspicious Minds, de Gwenda Bond, primul roman dintr-o serie Stranger Things (ecranizată pe Netflix). Chiar dacă personajele nu sunt copii, ei se confruntă cu același tip de instituție plină de cercetători cinici care sunt gata să distrugă vieți pentru a obține rezultate.

Turnul întunecat: seria-capodoperă a lui King ce reunește toate temele, genurile, pasiunile scriitorului într-o singură poveste incredibilă.

Ce să citești dacă ți-a plăcut Turnul Întunecat:

  • Calea fulgerului, de Rebecca Roanhorse: are același tip de lume supranaturală plină de creaturi rele și bune, de manifestări ciudate, pe care protagonista trebuie să le înfrunte alături de alți tovarăși improbabili.
  • Orașul de la miezul nopții, de Charlie Jane Anders. O lume inedită în care oamenii sunt controlați prin vise și prin ciclul zi-noapte. O lume la fel de stranie ca în Turnul Întunecat.

Proză românească: două volume de proză românească întunecată & stranie amintesc de SK și pot fi o surpriză extrem de plăcută pentru voi: Omulețul din perete, de Marian Coman și Câteva feluri de-a dispărea, de Flavius Ardelean. Nu vorbim de Maine sau alte orășele americane mici, vorbim de provincia românească, cu personaje autohtone și aceeași doză de suspans și înfiorare ca în toate horrorurile bune.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *