Motive să citești „Vânătăi ascunse”, de Rachel Louise Snyder, de la 3 jurnaliste (partea a II-a)

Am întrebat 3 prieteni Nemira de ce ar recomanda mai departe cartea jurnalistei Rachel Louise Snyder, Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide, o carte de jurnalism narativ, despre terorismul intim.

Multipremiata jurnalistă Rachel Louise Snyder cercetează subiectul „terorismului intim“ și extinderea violenței domestice în SUA, prin studii de caz, analize și portrete. Explorează istorii personale și miturile care înconjoară această temă în discursul public: transformarea victimei în vinovat, violența recurentă la agresori, ideea că violența domestică e o chestiune tabu.

Printr-o cercetare aprofundată a mărturiilor adunate de la victime, de la agresori, de la oamenii legii și de la diverse ONG-uri, Snyder ajunge la rădăcina violenței domestice și la consecințele ei indiscutabile pentru întreaga societate și face cunoscuți pașii necesari pentru a o reduce cu adevărat.

Alina Purcaru

Fotografie de Mircea Struțeanu

În stilul jurnalistic american, cu documentare și interviuri care se întind pe ani, Rachel Louise Snyder a strâns dovezi și istorii personale dure, dificil de parcurs despre flagelul din spatele ușilor închise ale foarte multor locuințe: violența împotriva femeilor. Cartea începe cu recunoașterea faptului că nu luase în seamă această realitate, că i se părea, inițial, o ipostază a violenței și atât, un aspect al criminalității izolat, dar controlabil. Când a văzut cifre, statistici și mărturii ale victimelor, după ce a citit rapoarte și s-a dedicat subiectului cu o implicare fără rest, a ajuns la concluziile terifiante, care fac din lupta cu violența împotriva femeilor o urgență mondială.

Eu am început-o după ce am citit, până noaptea târziu și cu pulsul mărit mărturia asumată de Ioana Burtea, în DoR, despre violența sexuală din propria familie. Se numește Vorbesc. Ca să nu știu doar eu și e însoțită de desenele Andreei Cristea.

Trebuie să spun de la bun început că e o lectură care îți poate modifica starea fizic. Mie așa mi s-a întâmplat. La fel cu Vânătăi ascunse. Aceste povești sunt mai mult decât texte, iar rostul lor depășește o simplă informare sau o reacție emoțională:  au, pur și simplu, un efect de duș rece și de indignare care persistă.

Crina Alexe (Thrive Global România)

Crina Alexe

Deși este un fenomen prezent în societate, la toate nivelurile ei, violența domestică este încă un subiect tabu. Pentru că lucrurile murdare nu se spală în public, iar victimele nu vorbesc de rușine. Cartea jurnalistei Rachel Louise Snyder Vânătăi ascunse încearcă să înlăture acest tabu, explorând istorii personale cu ajutorul unor confesiuni cutremurătoare, pe care le citești cu inima strânsă și dinții încleștați de frică. Iar asta nu se întâmplă doar în Statele Unite. La fiecare 30 de secunde, o româncă este victima violenței, conform statisticilor oficiale. Practic, în timp ce ai citit aceste rânduri, undeva în România o femeie primește o palmă, un pumn, este îmbrâncită, umilită, abuzată. Uneori ajunge la spital, alteori la poliție sau pe străzi. De multe ori rămâne în aceeași casă cu agresorul. Tocmai de aceea cartea lui Rachel Louise Snyder este o lectură dureros de necesară și pentru publicul din țara noastră.

Ana Maria Sandu (Dilema Veche)

Rachel Louise Snyder în Vînătăi ascunse face o incursiune în intimitatea familiilor în care a existat un abuzator și a unor crime. A fricii care le-a precedat și a semnalelor care ar fi putut să le împiedice. Sînt reconstituiri în care victimele, dacă au rămas în viață, povestesc. După ce au ascuns și de ele însele iadul la care au fost supuse.

Fotografie de Ema Cojocaru

Am trăit pînă la adolescență într-un cartier de case dintr-un oraș de provincie. Cei mai mulți oameni erau inadaptați și serile se îmbătau și făceau scandal. Uneori își băteau copiii și soțiile. Violența domestică făcea parte din peisajul cotidian. Comunitatea accepta aceste anomalii ca pe niște fapte banale. Fiecare încerca să nu lase violența să iasă în stradă. Se baricadau și încercau s-o camufleze cît mai bine. Din fericire nu s-au întîmplat nenoriciri, dar și-au distrus viețile.

Citește aici mai multe despre carte.


Cu ocazia publicării acestei cărți, editura Nemira derulează alături de Asociația Anais o campanie de informare și sensibilizare pe subiectul violenței domestice, în contextul în care România se situează pe locul 14 în statistica țărilor europene cu cea mai mare incidență de cazuri de violență domestică și, conform statisticilor oficiale ale Poliției Române, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață (Studiul FRA, 2014).

Fundația Anais activează pentru combaterea violenței împotriva femeilor oferind servicii pentru protecția și asistența victimelor violenței domestice, inclusiv protecția minorului și a vârstnicului în fața violenței. Serviciile sociale oferite în cadrul Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței domestice sunt: consiliere și îndrumare socială, consiliere juridică cu privire la drepturile acestora și în vederea obținerii unui ordin de protecție, asistare/reprezentare în fața instanței de judecată în vederea obținerii ordinului de protecție, consiliere psihologică individuală și grupuri de suport.

Intră pe: www.asociatia-anais.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *