Dan C. Mihailescu, un xenofob incurabil

Ei bine, da! Valul de xenofobie răsturnată cu capul în jos stârnit de Ghidurile Xenofobului face din ce în ce mai multe victime, printre care şi figuri notorii ale scenei culturale. Astăzi a fost dezvăluită implicarea în cadrul mişcării a celebrului critic literar Dan C. Mihăilescu, atât printr-un articol consistent în Evenimentul Zilei, cât şi prin recenzia televizată la postul Pro TV în cadrul emisiunii Omul care aduce cartea.

Articolul din Evenimentul zilei se intitulează sugestiv “Să ne înţelegem mai bine”, şi prezintă pe scurt întreaga serie (la momentul la care articolul a fost scris, încă nu apăruseră ultimele trei titluri, fiind menţionate doar primele şase). Să spicuim din textul articolului:

Delectabilă, incitantă şi folositoare iniţiativa Editurii Nemira de a ne oferi într-un ritm susţinut (şase apariţii în două, trei luni) seria „Ghidul xenofobului”, coordonată de Dana Moroiu.

Se înţelege de la sine că umorul comprehensiv, picanteria benignă, ironia învăluitoare şi ghiduşia isteaţă a autorilor conduc – dacă nu neapărat la xenofilie de-a dreptul – în orice caz la o mai justă, mai naturală înţelegere şi acceptare a Celuilalt. […]

Sigur că oamenii au fost, sunt şi vor fi pretutindeni aceiaşi, cu aceleaşi vicii şi virtuţi, cu acelaşi amestec de idealism şi demonism, însă nimeni nu poate nega sau minimaliza notele specifice, în funcţie de seminţie, geografie, istorie, climă, demografie, alimentaţie etc. […] American dream, Russian Vodka, French kiss, Latin lover, Deutsche Ordnung, Chinese food şi altele asemenea – cine nu foloseşte atari embleme (clişee) sau nu acceptă ca pe nişte truisme zgârcenia irlandezilor, ceafa bulgarilor, dezbinarea românească, workahoolismul japonezilor, logoreea italienilor, calmul britanic, pasionalitatea hispanică ş.a.m.d., ca să nu mai spun de hachiţele dinlăuntrul aceleiaşi ţări […]

Puteţi citi articolul integral aici.

Ca şi cum nu era de ajuns, Dan C. prezintă colecţia în cadrul rubricii sale de la ProTV, promiţându-ne câte o doză de xenofobie în fiecare săptămână. Începem cu Francezii:

PS: dacă aveţi probleme cu modul în care rulează fereastra de YouTube, daţi click aici şi ar trebui să meargă mai bine şi fără sincope, deşi la o dimensiune mai mică.

*******

Resurse: Ghidul Xenofobului: Prospect şi mod de întrebuinţare

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *