La 200 de ani de la naşterea lui Charles Dickens, Editura Nemira publică Drood, un roman de suspans în care celebrul autor devine personaj, o poveste misterioasă ce începe cu accidentul de tren din 1865, în care scriitorul s-ar fi aflat împreună cu iubita lui secretă.
Povestea începe în 1865, cu cinci ani înainte de moartea lui Charles Dickens, cinci ani în care viaţa lui se va schimba cu totul, lumea va avea alte culori, iar Londra îşi va deschide în faţa lui misterele întunecate. Dan Simmons, unul dintre cei mai iubiţi scriitori din zona literaturii horror, SF şi fantasy, publică în 2009 un roman care-l are drept personaj pe Dickens, căruia-i construieşte o biografie fascinantă, povestită de Wilkie Collins. Collins, unul dintre prietenii şi colaboratorii scriitorului, este el însuşi aspirant la gloria literară, iar cuvintele lui autoironice, cu care se deschide romanul, trădează între cei doi o relaţie de genul Mozart – Salieri: „Pariul meu cu voi, dragi cititori, ar fi că nu aţi citit şi nu aţi auzit de vreuna dintre cărţile sau piesele mele de teatru. (…) Dar aş pune la bătaie averea de care dispun (…) pe faptul că vă amintiţi numele şi cărţile, şi piesele, şi personajele inventate de prietenul şi fostul meu colaborator, un anume Charles Dickens”…
Scrisă pentru un moment din viitor, povestea pe care o dezvăluie Collins propune un joc în care timpul şi spaţiile se amestecă şi se topesc, într-o călătorie stranie, în care misterul este în aceeaşi măsură fascinant şi înfricoşător. În culmea popularităţii, Dickens avea 53 de ani şi se afla pe data de 9 iunie 1865 într-un tren, împreună cu o iubită secretă. Locomotiva deraiază şi accidentul cumplit îi va schimba destinul cu totul. Dickens supravieţuieşte, dar viaţa lui, din acel moment, se va transforma într-un coşmar. Un personaj enigmatic îi va bântui din acel moment gândurile şi existenţa, purtându-l pe Dickens către locuri şi realităţi stranii.
Jocul este un pretext pentru Dan Simmons să exploreze Londra victoriană, cu lumea ei subterană, în care tenebrele şi promiscuitatea fac regula. O fantasmă pe nume Edwin Drood – personaj preluat din „Misterul lui Edwin Drood”, ultimul roman al lui Charles Dickens, pe care n-a mai apucat să-l încheie – îi va „ghida” drumul cu puteri de vrăjitor.
Ies la iveală obsesii macabre, crime, cripe înspăimântătoare, cadavre, o lume tenebroasă în care scriitorul îşi va trăi o parte importantă din viaţă, un fel de existenţă dublă, căreia nu i se poate sustrage. Fascinat de Drood, mai degrabă o apariţie, decât un om în carne şi oase, Dickens descoperă încet, încet că acesta este un criminal, o fiinţă demonică care cunoaşte străvechi secrete ale egiptenilor ce-i permit să se întrupeze iar şi iar şi să aibă acces la o formă de nemurire întunecată.
Atras în capcană, Collins va ajunge să experimenteze el însuşi vechile ritualuri egiptene, încercând să-l vâneze pe misteriosul Drood. Dan Simmons construieşte o poveste fascinantă cu numeroase elemente de suspans şi thriller psihologic, în care ultimii ani ai lui Dickens sunt un pretext pentru a vorbi despre enigme neelucidate până în zilele noastre şi în care ficţiunea se dezvoltă pe solul oferit de biografie. Romanul lui Simmons oferă o imagine inedită asupra vieţii celebrului scriitor britanic şi, în acelaşi timp, este o incursiune imaginară în imaginaţia lui, recompunându-i ultimii ani, dintr-o perspectivă care-l aşază pe celebrul autor al lui „David Copperfield într-o lumină nouă, fără să-i trădeze adevărurile personalităţii. Este o poveste despre felul în care un accident poate anula graniţele dintre realităţile paralele, dar şi despre dragoste şi ură, geniu, invidie.
Potrivit presei internaționale, regizorul Guillermo del Torro urmează să realizeze o ecranizare a cărţii pentru casa de producţie Universal Pictures.
Sursa: Adevărul
Autor: Monica Andronescu
Tweet
Apropo, se publica Endymion? Si daca da, cand?