Dacă există un cap de acuzare cât se poate de solid împotriva umanităţii în cazul unei presupuse Judecate de Apoi, o privire atentă nu trebuie să caute mult: invazia Poloniei de la 1 septembrie 1939. Sigur, în istoria de multe ori nefastă a omenirii s-au mai petrecut destule fapte abominabile care pot concura pentru acest premiu nedorit. Şi poate vor mai fi urmând şi altele, având în vedere acest „atribut” sordid al fiinţei umane de a face rău uneia asemenea ei. Dar episodul desfăşurat atunci a fost atât de sălbatic încât nu numai că reverbează până astăzi în conştiinţa întregii omeniri, dar o va mai face mult timp de acum înainte.
Şi totuşi cel mai bine oferă mărturie pentru oroarea consumată atunci chiar unul din supravieţuitorii ei cei mai iluştri: soldatul danez care avea să transforme acele experienţe în literatură, fireşte, în speranţa ca ele să nu se mai petreacă niciodată. Îl cităm: „…germanii au lansat un atac masiv împotriva ultimelor cuiburi de rezistenţă poloneze, care se întindeau de la Strada Kasimira până la Piaţa Wilson. Pe vechiul cartier al oraşului a plouat cu foc. Douăzeci şi opt de baterii au tras neîntrerupt timp de peste cinci ore. Pe Strada Mickiewicz, spre Piaţa Wilson, au fost trimise trei regimente de tancuri. Ultima rezistenţă poloneză a fost înecată într-un ocean de sânge şi în aceeaşi seară generalul Bor-Komorovski şi-a dat seama că sosise momentul în care trebuia să se plece în faţa inevitabilului. […] Varşovia fusese abandonată atât de Anglia, cât şi de Rusia.”
Dragi cititori, despre această trădare monumentală a unei ţări care a avut ghinionul de a se afla între ciocan şi nicovală într-un moment critic al istoriei, dar şi despre grozăvia la care a luat parte Regimentul 27 blindate în acel teatru de operaţiuni, ne povesteşte acelaşi Sven Hassel în Imperiul iadului. De astăzi, 1 mai, la chioşcurile de presă.
IMPORTANT: titlurile Sven Hassel apărute în această nouă ediţie NU pot fi cumpărate pentru moment decât împreună cu ziarul Libertatea. Noua serie de autor Sven Hassel cuprinde TOATE cele 14 cărţi.
Tweet