De ce să citești Stephen King chiar dacă nu ți-a plăcut din prima

Stephen King este autorul renumit pentru literatura horror și este o personalitate marcantă cu peste 60 de romane și 200 de povestiri publicate. Considerat o „mașinărie literară”, el este cunoscut pentru obiceiul și disciplina sa de a scrie 6 pagini în fiecare zi.

În Despre scris. Autobiografia unui meșteșug, King a mărturisit: „Pe când aveam deja paisprezece ani (și mă bărbieream de două ori pe săptămână fie că era nevoie, fie că nu), cuiul din perete nu mai putea susține greutatea scrisorilor de refuz pe care le înfipsesem în el. L-am înlocuit cu un piron și mi-am văzut mai departe de scris.”.

Ambiția de a-și vedea lucrările în lume l-a determinat să continue să scrie, indiferent de rezultat. În anul în care a împlinit șaisprezece ani, a primit un mesaj pozitiv din partea lui Algis Budrys, pe-atunci editorul revistei Fantasy and Science Fiction, spunându-i: „Asta e bună. Nu e pentru noi, dar e bună. Ai talent. Mai trimite-ne.

Și cu timpul, mai precis în anul 1974, romanul Carrie a ajuns în mâinile cititorilor pasionați de literatura horror. Romanul de debut portretizează viața unei adolescente exclusă de către colegii săi de la școală și crescută de mama sa într-un mod restrictiv sub umbra religiozității. Deoarece Carrie a avut succes încă de la primul triaj, nu a durat mult până când a devenit și film.

Dar în spatele acestei pasiuni pentru literatură, cine este autorul Stephen King? Prin acest articol, te ajutăm să îl cunoști mai bine și să vezi că este mai mult decât un autor de literatură horror așa cum poate credeai până acum.

  • Stephen King reprezintă o influență foarte mare pentru cultura pop americană. Sunt numeroase ecranizări bazate pe cărțile sale, care portretizează natura umană în cel mai realist mod posibil. Câteva recomandări ar fi: Închisoarea Îngerilor care este #1 în top 250 de filme pe IMDb, Un elev capabil și Cimitirul animalelor.
  • Deși pare că scrie doar literatură horror… este, de fapt, un autor foarte versatil. Dacă nu ești fan romane de groază, ci poate preferi cărțile polițiste, îți recomandăm Mai târziu sau Misery, iar dacă ești un cititor care preferă genul fantasy, îți recomandăm Institutul, Apocalipsa, Frumoasele adormite, seria Turnul Întunecat, care începe cu Pistolarul și cel mai nou roman al autorului, Un basm.
  • King scrie autentic. Are talentul de a reda natura umană într-un mod cum rar alți autori reușesc. Este un autor care nu se ferește să arate și părțile mai puțin plăcute ale umanității.
  • Este un foarte bun creator de anti-eroi. Foarte mulți cititori apreciază modul în care King construiește personajele negative. Chiar și fără să știi multe despre Pennywise, Christine sau Cujo, răsturnările psihologice de situație mereu te vor lua prin surprindere.
  • Este foarte devotat către arta pe care o creează. Niciodată nu s-a oprit din a aduce cele mai bune povești către cititori și a fost printre primii autori care și-a dezvăluit modul de lucru la o carte. Cel mai bun exemplu este autobiografia sa, în anul 1999, când a fost pentru prima oară publicată. King niciodată nu s-a ferit să-și deschidă granițele către lume.

Întâlnirea ta cu Stephen King este abia la început? Sau a fost un match made in Heaven și deja ești într-o călătorie de cursă lungă? Indiferent de natura ei, este unul din autorii care poate reda cu ușurință orice univers, personaje și situații de viață. Printre poveștile lui, se regăsește o parte din noi pe care King niciodată nu s-a ferit să o arate.

Stephen King este un autor pentru toți, care scrie pentru noi și despre noi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *