De veghe între lumi – Tu ce ai face dacă ai retrăi la infinit 11,2 ore?

Prietenie, infinit, sinucidere, intenții bune, intenții rele, panică, suspans, #ziuacârtiței, iubire, liceu, mister, timp, imposibil. Pe scurt, cuvintele care definesc „De veghe între lumi” de Marisha Pessl. Din cinci prieteni, doar unul singur poate supraviețui, iar decizia le stă chiar lor în mâini.

O zi de 30 august e programată să se repete la inifinit, în care trăiești un secol în interiorul unei secunde.

deveghe_nemira_YA

Un roman Young Adult, pe care nu îl poți lăsa din mâini până nu descoperi care e marele final. Cine e sortit să supraviețuiască? Un roman care te va duce cu gândul la prietenii din liceu, la iubirile adolescentine, dar care îți va pune și întrebări: tu ce ai face dacă ai retrăi la infinit 11,2 ore? 

Îți va aduce aminte de Groundhog Day, cu personaje pe care parcă le-am întâlnit la un moment dat în 13 reasons why

Beatrice Hartley și prietenii ei erau cea mai populară gașcă de la liceul Darrow-Harker. Asta, până la moartea șocantă a lui Jim, geniul grupului și iubitul lui Beatrice, considerată de poliție o sinucidere.

La un an de la absolvire, ea se întoarce cu amicii ei la vila din Wincroft, unde petrecuseră împreună nopți întregi cu destănuiri, planuri să schimbe lumea, iubiri trecătoare. Acolo speră să găsească răspunsuri la întrebările întunecate care îi bântuie de la dispariția lui Jim.

 

Dar un barbat misterios le bate la ușă și îi anunță că pentru ei timpul s-a oprit. Pentru ca lucrurile să revină la normal, trebuie să-și retrăiasca cele mai traumatice amintiri și să ia o hotărâre imposibilă.

Și astfel începe Vegheaacea stare dintre viață și moarte, în care cei 5 prieteni se trezesc captivi.

– Spune-ne ce trebuie să facem, a zis Martha.

– V-am spus. Votați!

Votați! De parcă ar fi fost doar o alegere simplă între stânga și dreapta.

Când vine Veghea, nu poți rămâne treaz orice ai face – cafeaua, energizantele, pilulele cu cafeină sau ginseng nu mai au efectul. Corpul e cuprins de o oboseală cruntă și te întorci de unde ai plecat, din aceeași zi. Nu poți nici să mori sau să te sinucizi. Cât timp au stat în Veghe, cei 5 au încercat de toate și s-au folosit de infinitul în care se aflau ca să se distreze, să studieze, să facă lucruri bune sau mai puțin bune. Dar la un moment dat îți dai seama că nu poți face asta la infinit și că trebuie să afli cum poți scăpa. Votul. Totul se reduce la un vot unanim, care să decidă cine din 5 poate rămâne în viață.

Mă gândeam că, dacă aș rămâne singură în veghe până la sfârșitul timpului, aș fi ca un călător străvechi, care hoinărește pe marginrea drumului cu inima și mâinile bătătorite, încărcat cu poveștile și secretele întregii lumi.

În lipsă de altceva, măcar atunci aș fi înțeleaptă.

830p315_de-veghe-intre-lumi_ce-ai-face

 

Așa a început viața în afara Veghii.

Era altfel decât mi-o aminteam eu. Eu eram altfel.

 

Oare cine supraviețuiește?

Tu pe cine ai alege?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *