Din Australia, cu dragoste

Coperta Scara lui SchildVă plac coincidenţele? Îți dau senzația că nimic nu este întâmplător. Dacă sunteţi fani ai science-fiction şi ai coincidenţelor numerice, vă spun ceva despre Greg Egan și coincidența care m-a frapat în legătură cu el. Acum 10 zile a fost ziua lui de naștere și anul acesta se împlinesc 10 ani de la publicarea cărții Scara lui Schild.

Programator de formare și scriitor din pasiune, Egan nu este numai un autor extraordinar de SF, dar unul din puținii autori australieni care au cucerit acest gen literar. Practică o ficțiune “realistă”, bazată pe matematică și fizici avansate, tratând subiecte sensibile cum ar fi conștiința, realitatea simulată, inteligența artificială sau chiar și sexualitatea, fiind cunoscut pentru tendințele de a aborda probleme complexe ale umanității într-un context futurist cu elemente de înaltă tehnologie.

Cum de mi-am adus aminte de el? Bombardați fiind cu știri despre noile explorări spațiale, nu am putut să nu zâmbesc în sinea mea la ideea că într-o zi, am putea și noi să ne regăsim în situația de a fugi spre alte sisteme solare dacă din vreo greșeală experimentală s-ar ajuge la situația din Scara lui Schild.

Puțin probabil, dar nu mai puțin înspăimântător, cert este mi s-a făcut dor să îl recitesc pe Egan, chiar dacă la prima lectură te pierzi un pic printre particule și legi ale fizicii. Și dacă tot mi-am lansat această provocare, am aflat că anul acesta, cât de curand, se lansează volumul doi din Orthogonal – The Eternal Flame, în SUA, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.

Amatorilor genului hard science fiction le recomand să îl citească (sau să îl recitească) pe Egan, ale cărui idei despre dinamica spațiu-timp, genetică și transferul de conștiință s-ar putea să ne devină mai familiare (și chiar contemporane) decât ne-am fi așteptat vreodată.

Autor: Andreea Sterea

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *