Explorăm universul alături de Adrian Șonka

Ne uităm adesea spre cer și ne întrebăm ce stea se vede sau ascultăm știrile despre noile misiuni în spațiu, ne uităm la filme science fiction sau citim romane celebre despre întâlniri cu specii extraterestre. Curiozitatea despre „cer” e unul dintre motivele pentru care umanitatea a evoluat, speculațiile au deschis și deschid în continuare minți și au făcut știința să evolueze. Asta nu înseamnă că trebuie să rămânem într-un registru al continuei mirări și reverențe față de „necunoscut”, pentru că, de fapt, omenirea a reușit să cunoască foarte multe din universul proxim.

Adrian Șonka, astronom de peste 20 de ani, își ia cititorii la braț pentru o „relaxare astronomică”, plimbându-i printre întrebări și răspunsuri despre lumea în care trăim. În discuția purtată cu Cristian Presură, aflați cum a pornit ideea pentru volumul O plimbare prin univers, apărut anul acesta în imprintul Orion, ce subiecte a ales autorul să explice, ce nu a apucat să discute între paginile ei și, mai ales, de ce astronomia e așa cool.

Veți afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Urmăriți evenimentul aici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *