Fata modificată

Imaginați-vă o lume în care marile corporații controlează tot ce mâncăm. Imaginați-vă o lume în care se poartă un conflict rece, ascuns și meschin pentru monopolizarea tuturor resurselor naturale, în timp ce nimeni nu recunoaște oficial acest lucru. Imaginați-vă o omenire aflată pe o margine de prăpastie, privind neantul în ochi. Alimente modificate genetic, război biologic, manipulare, control, tehnologie avansată. Vi se pare oarecum familiar?

Thailanda secolului 22, unul dintre puținele ținuturi care au supraviețuit pandemiilor și cataclismelor ce au anihilat majoritatea populației planetei, dezechilibrând radical și lanțurile trofice. Moneda de schimb o reprezintă caloriile, iar megacorporațiile se luptă între ele pentru supremație. Printre oameni umblă ființe non-umane, construite anume pentru a îi servi pe aceștia.

În acest roman de factură biopunk, Paolo Bacigalupi creează un univers în care mustesc laolaltă paranoia, brutalitatea, disperarea și trădarea. Cei doi protagoniști principali, Anderson Lake, un mare corporatist din industria caloriilor și Emiko, fata modificată, Ființă Nouă, obiect sexual și rezident ilegal al Thailandei, se întâlnesc într-un Bangkok supus unei permanente stări de teroare, pentru a fi prinși amândoi într-o intrigă complexă ce se dezvăluie sinistru pe măsură ce dăm paginile, infiorați, șocați și dezgustați de perspectiva unui viitor în care carnagiul uman și bio-terorismul au devenit componente firești ale vieții de zi cu zi.

Distins cu premiile NEBULA, HUGO și LOCUS, printre multe altele, romanul lui Bacigalupi reprezintă science-fiction-ul surprins în cel mai înalt-calitativ punct al său: oglindește și hiperbolizează realitatea, ne transportă în viitor, ne zguduie și ne determină să ne punem probleme serioase asupra soartei omenirii. Este un roman viu, alert și plin de suspans, în care tragediile individuale se împletesc cu cele globale, în care nimic nu mai este bun sau rău, alb sau negru, drept sau nedrept.

Aflat în curs de apariție la Editura Nemira, romanul ne pregătește pentru o eră post-umană zguduitoare, atrăgându-ne totodată atenția asupra pericolelor pe care noi înșine le catalizăm, oferindu-ne în același timp o lectură pasionantă, care cu siguranță ne va ține cu sufletul la gură.

4 Commentarii

  1. Sol 14/02/2013 Reply
  2. Xander 15/02/2013 Reply
  3. Frigura George 17/02/2013 Reply
  4. Emanuel 19/02/2013 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *