Se apropie weekendul, prin urmare este de datoria noastră să vă recomandăm câteva lecturi de calitate, care să vă acompanieze în timpul liber oriunde veţi merge. Având în vedere noutăţile apărute în perioada recentă la editura Nemira, am găsit de cuvinţă să le aducem în atenţia voastră, mai ales că beneficiază de o promoţie excelentă.
Vom începe cu Iubire etc., reeditarea unui mare succes despre care îl vom lăsa chiar pe Julian Barnes să ne spună câteva cuvinte: „Dacă vreți neapărat să împărțiți oamenii în categorii în funcție de factorul iubire, va propun să o faceți în felul următor: unii au norocul sau ghinionul să iubească mai multe persoane, una după alta sau simultan; în timp ce alții au norocul sau ghinionul să iubească o singură dată în viață. Iubesc o dată și, indiferent ce se întâmplă, iubirea nu mai moare. Unii nu pot iubi decât o dată. “
Intrăm apoi în cu totul alt registru alături de Johnathan Black, care vă propune Istoria sacră. Fiinţele supranaturale şi naşterea lumii noastre, un titlu care ne trimite în lumea magică a mitologiilor marilor civilizaţii. Pe acestea însă, autorul brodează propriul fir narativ şi propriile explicaţii, unele care fascinează mai ales prin trimiterile constante (şi, am adăuga, pertinente) la situaţii şi personaje pe care le regăsim în epoca actuală. Nu în ultimul rând, pentru a-l cita pe autor, universul cărţii evocă „o lume în care vibrează o energie inteligentă, o lume care vrea să comunice cu noi…“
Încheiem (dar numai pentru a vă lăsa pe voi să parcurgeţi întreaga colecţie) cu Babel, unul din romanele cele mai cunoscute ale marelui autor de anticipaţie Vladimir Colin. Pentru descrierea acestuia vom da cuvântul altui mare scriitor SF, Mircea Opriţă: „Regizat cu abilitate perversă, spectacolul iluziilor simulează perfect viața, înșelând astfel simțurile celor supuși unui soi original de extorcare psihică. Însăși interzisa planetă Babel, penitenciar de lux și loc de sinistră tortură morală asupra căreia experimentează Scat Mor, nu e altceva decât invenție aburoasă, fără acoperire în realitatea materială a lucrurilor.”
Tweet