Moș Nicolae is coming! Idei de cadouri pentru cititorii mici și mari

5 decembrie, seara. Pare departe, dar nu e. Moș Nicolae aterizează de obicei în casele noastre cu dulciuri, șosete groase și/sau nuiele pentru cititorii care nu au fost cuminți. Și când spunem că nu au fost cuminți…ne referim că probabil nu și-au atins targetul de cărți citite pe 2018 de pe Goodreads. Știi și tu că se apropie cu pași repezi acel moment în care Goodreads îți reamintește dacă ai avut timp să citești câte cărți ți-ai setat la începutul anului, așa că dacă ai un prieten care știi că ar avea nevoie de încă o carte să își îndeplinească țelul de cititor exemplar, îți recomandăm să-i dai un sfat lui Moș Nicolae și să-i faci viața mai ușoară.

Plus că: dulciuri + cărți = yes please!

Recomandările noastre pentru Moș Nicolae:

  • Pentru romanticii incurabili, care abia așteaptă zilele cu ninsoare și care se uită pe ascuns la comedii romantice:

O zi de decembrie, de Josie Silver

Cartea care se anunță a fi bestseller-ul finalului acesta de iarnă. Laurie e convinsă că dragostea la prima vedere e un mit. Dar, într-o zi de decembrie, printr-o ninsoare puternică, zărește din autobuz un bărbat și știe imediat că l-a găsit pe EL.

Convinsă că îi e sortit să-l revadă, își petrece un an de zile căutându-l prin toate cafenelele din Londra. Nu îl găsește, în schimb, îl reîntâlnește la o petrecere de Crăciun, când cea mai bună prietenă i-l prezintă ca pe noul ei iubit, Jack, bărbatul din stația de autobuz.

o zi de decembrie_nemira_resize

  • Pentru cei care ar vrea să călătorească tot timpul dacă ar putea: 

Un gentleman la Moscova, de Amor Towles

Este anul 1922. Contele Rostov nu se căiește că e aristocrat și un tribunal bolșevic îl condamnă la arest la domiciliu. Pentru bonomul erudit care nu a lucrat niciodată, celebrul hotel Metropol de la Moscova devine și domiciliu, și loc de muncă. Și viața lui trece strivită de decenii crude și tulburi din viața Rusiei, iar cititorul îl însoțește pe contele șarmant în lumea veche și în lumea nouă, unde nimic nu mai e la fel.

Roman al unui sfârșit dureros și al unui început inevitabil, Un gentleman la Moscova este povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.

O logodnă foarte lungă, de Sébastien Japrisot

O noapte și o zi din iarna anului 1917. Cinci soldați azvârliți în Picardia înzăpezită, în tranșeele inamicului, se zbat să supraviețuiască. Cel mai mic nu are nici douăzeci de ani.

În cealaltă parte a Franței, după ce se instaurează pacea, Mathilde, care îl iubește, vrea să descopere adevărul.  Se luptă să-l găsească, mort sau viu, în labirintul în care s-a pierdut. Căutarea îi este o logodnă lungă în „les années folles” și ea va continua până la capătul speranței, într-un roman care te pune pe gânduri. Fermitate și fragilitate, acțiune și așteptare în destinul unei eroine greu de uitat și într-un roman care coboară în adâncimile sufletului.

 

  • Pentru cei cărora poate le-ar fi de folos câteva motive în plus să iubească viața

Câteva motive să iubești viața, de Matt Haig

La 24 de ani, lumea lui Matt Haig s-a prăbușit. Nu reușea să mai găsească niciun motiv pentru care să iubească viața. Aceasta este povestea adevărată a depresiei sale și a modului în care a reușit să depășească o boală care-l dusese în pragul sinuciderii.

Emoționantă, amuzantă și, în cele din urmă, optimistă, cartea lui Matt Haig depășește granițele memoir-ului sau ale volumelor self-help, devenind o pledoarie pentru a trăi mai frumos și, mai ales, pentru a ne ajuta să găsim câteva motive bune ca să iubim viața.

motive sa iubesti viata

  • Pentru cei #altfel

Piramida, de Cristian Englert

O întâlnire neașteptată cu cel mai cunoscut scriitor al momentului îi schimbă viața lui Alexandru Damian, un tânăr profesor de română, care visează să-și vadă cărțile publicate. Faimosul Marius Vasilescu îi propune un joc incitant: fiecare să scrie un roman și să îl publice cu numele celuilalt. Norocul pare să fi dat peste el. Prins în chingile scrisului, Damian se îndepărtează de fosta viață, de principiile și de prietenii săi și se trezește acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. Cum reușești să te salvezi când totul pare pierdut?

Noaptea dintre lumi, de Irina Georgescu

La prima vedere, Ana este clasica adolescentă care se îndrăgostește de profesorul ei de engleză. Afecțiunea lui o face să evadeze temporar din lumea în care este captivă – dificilii ani ’80, un tată dispărut, o mamă disperată, o bunică supusă anchetelor Miliției, vecini intruzivi, hărțuiri repetate. Scandalul de la liceu e iminent, iar Ana, cu straniul ei păr alb, este victima unei agresiuni care îi schimbă dramatic viața. Intră într-un labirint de întâmplări alături de misterioasa ființă numită Lumen, care îi luminează pașii în noapte.

nautor

  • Pentru cei cărora le plac poveștile cu intrigi mind blowing și feministe:

Frumoasele adormite, de Stephen King și Owen King

Într-o colaborare spectaculoasă, Stephen King și fiul său, Owen King, pornesc de la o premisă originală și incendiară: ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea femeile?

Într-un viitor deloc îndepărtat, după ce adorm, femeile sunt acoperite de coconi asemenea fluturilor, iar dacă cineva îndrăznește să le tulbure somnul le va transforma în creaturi incredibil de agresive. Una singură, Evie Black, e imună la blestem.

Abandonați și lăsați pradă instinctelor primare, bărbații se împart în facțiuni: unii vor s-o salveze pe Evie, iar alții nu vor decât să mențină haosul. Într-o lume a bărbaților, totul se reduce la agresivitate foarte rapid.

 

  • Pentru cei cu picioarele (prea) pe pământ și care crezi că ar avea nevoie de puțin science fiction:

Orașul companiei, de Madeline Ashby

Hwa este una dintre ultimele ființe care nu recurg la ameliorări prin inginerie biologică și rămâne singura persoană cu adevărat organică din New Arcadia, un oraș construit pe o platformă petrolieră, în largul coastei canadiene. Dar Hwa este totodată expertă în arte marțiale și are sarcina de a-l antrena pe cel mai tânăr membru al familiei care deține platforma și care primește amenințări cu moartea.

Între timp, o serie de crime aparent fără legătură tulbură liniștea orașului. Să fie un criminal în serie sau ceva mult, mult mai rău?

 

  • Pentru cititorii mai mici sau pentru cei mai mari, care cred încă în povești:

24 de povești de citit înainte de Crăciun, de Brigitte Weninger și Eve Tharlet

24 de povești emoționante de citit în cele 24 de zile de dinaintea Crăciunului și care vor transforma așteptarea nopții magice într-o tradiție pentru întreaga familie.

Brigitte Weninger și Eve Tharlet, autoarele seriei de succes Aventurile iepurașului Matei, și-au unit din nou forțele pentru a le face copiilor un minunat cadou: o colecție de povești de iarnă menite să îmbogățească atmosfera sărbătorilor.

Processed with VSCO with a6 preset

Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea, de Rachel Ignotofsky

Este dovedit științific: femeile sunt tari!

Carte educativă, minunat ilustrată, Femei în știință aduce în prim-plan contribuțiile a 50 de femei notabile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), din Antichitate și până azi. Această colecție plină de ilustrații unice și fascinante conține și infografice pe teme importante precum echipamentul de laborator, procentul femeilor care lucrează în domeniile STEM și un glosar științific ilustrat. Portretele acestor deschizătoare de drumuri cuprind figuri binecunoscute, precum primatologa Jane Goodall sau pioniere mai puțin cunoscute, precum Katherine Johnson, fiziciană și matematiciană de culoare care a calculat traiectoria misiunii Apollo 11 pe Lună.

Femei în știință prezintă realizările femeilor cutezătoare care au deschis calea pentru generațiile următoare de specialiste în inginerie, biologie, matematică, medicină, astronautică, fizică și altele!

femei in stiinta_nemira

Ghidul micului astronom prin Univers

Ghidul micului astronom prin Univers sau Astronomie pentru copii și restul lumii, de Adrian Șonka, este o introducere în astronomie pentru copii și pentru toți cei care vor să afle mai multe despre Univers.

Este o carte bine documentată, cu informații la zi din astronomie, dar și cu mult umor și glume science geek, adresată cititorilor de toate vârstele care vor să știe mai multe despre ce se întâmplă în spațiul cosmic.

Întrebările pe care ți le poți pune atunci când privești cerul sunt nenumărate.

ghidul micului astronom_nemira

Poveste muzicală de Crăciun 

Cristina Andone, autoarea seriei „Povesti din Pădurea Muzicala”, reînvie în această carte magia poveştilor de Crăciun cu trei poveşti minunate: „Uvertura fulgilor curiosi”, „Cand vine Moşul?” şi „Dimineata de Craciun”.

Că întotdeauna, poveştile îşi propun să-i familiarizeze pe cei mici cu universul muzicii clasice, îmbinând frumuseţea textului cu armonia sunetelor.

 

  • Pentru cei care cred în secret că au puteri magice:

Frăția corbilor, de Maggie Stievfater

Un thriller neogotic despre magie pentru adolecenții pasionați de cărțile Young Adult, parte dintr-o serie foarte apreciată la nivel internațional.

În fiecare an, în ajunul zilei Sfântului Marcu, Blue Sargent și mama ei clarvăzătoare asistă la trecerea spiritelor viitorilor morți în lumea cealaltă. Blue nu îi vedea niciodată, cel puțin nu până în anul acela, când un băiat iese din întuneric și îi vorbește. Numele lui este Gansey, un elev bogat, care le are pe toate, de la Colegiul Aglionby. Alături de alți trei băieți din Frăția Corbilor, Gansey are o misiune și are nevoie de ajutor.

Blue a știut dintotdeauna că e sortită să provoace moartea persoanei iubite. Și nu s-a gândit prea mult la asta până nu s-a lăsat prinsă în aventurile sinistre ale băieților din Frăția Corbilor.

Fratia corbilor_Nemira

 

Tu ce îi recomanzi Moșului?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *