Frederik Pohl şi Băiatul care voia să trăiască veşnic


Saga Heechee a ajuns la final! Băiatul care voia să trăiască veşnic vă aşteaptă acum în librării şi pe site.

Oamenii care visează să trăiască printre stele pătrund în nucleul Heechee și-și duc viața alături de ființe rămase fără corpul fizic. Mintea lor e stocată într-o memorie electronică, astfel încât înțelepciunea lor să se păstreze, sfidând trecerea timpului. Liniștea le e amenințată de Kugeli, care ar putea lansa un atac. Wan Enrique Santos-Smith este însă un pericol și mai mare. Condus de o ură fără margini, acesta se lasă dominat de dorința nebunească de a-i distruge pe Heechee și orice altă ființă din galaxie aflată în preajma lor.

Frederik Pohl a fost editorul care l-a lansat pe Isaac Asimov, după care a devenit el însuși un scriitor de SF extrem de respectat.

Pohl a considerat că romanul Poarta (1977) este cea mai bună lucrare a sa. Aceasta descrie încercările oamenilor de a înțelege și a controla tehnologia abandonată pe un asteroid de către o rasă extraterestră numită Heechee. Învățând din greşeli, oamenii învață treptat să folosească unele din navele extraterestre, descoperind astfel colțuri îndepărtate și pline de potențial ale galaxiei. Riscurile sunt totuși mari și eroul romanului își pierde persoana iubită într-o gaură neagră.

Între 1974 și 1976 Pohl a fost președintele asociației Scriitorilor Americani de Science Fiction și a devenit un conferențiar pe teme SF foarte căutat. Mai târziu, diverse companii îl rugau să prevadă tendințele tehnologice viitoare, deși el obișnuia să îi avertizeze că aceste previziuni, chiar și despre viitorul apropiat, erau destul de inutile.

Un maniac în ceea ce privește detaliile, Pohl a fost hotărât să introducă în cărțile sale elemente cât mai corecte din pucnt de vedere științific. Cercetările sale l-au dus în multe colțuri ale lumii și a fost ales ca membru al Asociației Americane pentru Avansarea Științei. În 2004, când și-a publicat ultimul roman din saga Heechee și-a cerut scuze cititorilor pentru că a sugerat în Poarta că extratereștrii s-au refugiat într-o gaură neagră.

Ultima carte a maestrului SFWA – Scriitorii Americani de Science Fiction și Fantasy – este o delectare pură care combină în mod miraculos aventura încâlcită cu o satiră plină de compasiune. Începând cu primul roman, seria Heechee a lui Pohl s-a aflat în mod consistent și continuu printre cele mai indrăznețe demersuri ale genului SF și această primă carte apărută după 15 ani face ceea ce poate mai bine ca să își trezească cititorii. Și personajele lui Pohl au destule lucruri la care să se gândească. În timp ce se răspândesc prin spațiu – și se aliază cu extratereștrii Heechee și își dau seama că acum au opțiunea de a-și păstra personalitățile veșnic în formă electronică alături de AI-urile amețitor de perfecte – oamenii trebuie să decidă ce vor să păstreze și la ce vor să renunțe. Doi tineri, un bărbat și o femeie încearcă să exploreze posibilitățile relației lor în acest univers complicat. Totuși, în același timp super-bogatul și egoistul Wan Enrique Santos-Smith refuză să renunțe la furia lui copilărească și decide să se răzbune pe toți adulții care i-au încurcat dorințele. Pohl sare agil de la un personaj la altul, de la o stea la alta, înăuntrul și în afara găurii negre în care populația Heechee și mulți alți oameni învață să trăiască împreună. Surprize se regăsesc din plin, dar cititorii vor ști că ar fi putut să se aștepte la ele dacă și-ar fi lăsat puțin imaginația să zburde și ar fi avut încredere în ea.

Pohl crede că putem să învătăm să trăim provocări extraordinare. Încrederea lui în umanitate, temperată și câștigată cu greu face ca această carte să devină deosebit de satisfăcătoare. Este o delectare încântătoare, nemaipomenită, bogată și fascinantă, chiar dacă nu foarte dramatic ce lasă deschis orizontul către cel puțin încă o continuare: este un festin pentru călătorii Porții.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *