Gânduri de pe o planetă nervoasă

O planetă supraaglomerată duce la o minte aglomerată. Asta ne zice Matt Haig și suntem siguri că, la un moment dat, ai simțit și tu lucrurile pe care le povestește atât de emoționat autorul în Gânduri de pe o planetă nervoasă, continuarea bestsellerului Câteva motive să iubești viața.

Trăim într-o lume puternic tehnologizată. Suntem mereu pe fugă, vrem să facem mai multe lucruri decât putem duce. Ne obosim, simțim pe alocuri anxietate. Și e normal.

Dar poate uneori e nevoie să te oprești. Să oprim ce?, ai întreba.

Lucrul. Graba după nimic. Oamenii par așa grăbiți să evadeze de unde se află. De ce? Să fie aerul de vină? Nu vă susține destul de bine? Poate aveți nevoie de mai mult timp în mare. Aș spune: stop! Nu vă luați pur și simplu timpul vostru, fiți timpul vostru. Mișcați-vă repede sau încet, dar fiți conștienți că mereu vă veți lua pe voi înșivă cu voi. Fiți fericiți când pedalați în apa existențială.

Nu e doar o carte motivațională sau de self-help, e un răspuns extrem de personal al unui scriitor și om care ne îndeamnă să luăm o pauză de la haosul din jurul nostru. Să citim seara o carte bună, în loc să stăm cu ochii în ecrane. Să facem yoga, să stăm cu cei dragi nouă. Și, nu în ultimul rând, să vorbim deschis despre lucrurile prin care trecem. Ai fi șocat să vezi câți oameni simt aceleași lucrui ca tine.

Știi deja ce este important. Lucrurile care contează sunt, evident, lucrurile care ți-ar lipsi cu adevărat, dacă nu ar mai exista. Acestea sunt lucrurile asupra cărora ar trebui să te concentrezi, atunci când poți. Oameni, locuri, cărți, mâncare, experiențe, orice. Iar uneori, ca să te bucuri de ele mai mult, trebuie să dai alte lucruri la o parte. Trebuie să te eliberezi.

Matt Haig ne propune să ne imaginăm: cum ar fi dacă am putea să măsurăm încărcătura psihologică pe care o simte fiecare dintre noi când vede/face/simte diverse lucruri? Poate așa ar conștientiza toată lumea realitatea stresului. Așadar: el denumește această unitate imaginară psihogramă.

O nu, nu-mi pot verifica e-mailurile. Mi-am depășit limita de psihograme pe ziua de azi. – said no one ever. Dar poate am vrea să zicem din când în când. 🙂

Iată câteva psihograme:

  • Postarea ta de pe Twitter, care nu a fost apreciată de nimeni – 98 pg
  • Să realizezi că e luni și că trebuie să lucrezi – 701 pg
  • Să-ți fie înlocuită ocupația de un robot – 2 156 pg
  • Lucrurile pe care-ți dorești să le fi făcut, dar nu le-ai făcut 1 293 pg
  • Sentimentul de vină că nu ai mers la sală 50 pg

Și așa mai departe.

Acum rămâne să te gândești și tu la nivelul tău de psihograme. 🙂

Așadar, nu uita: numai iubirea ne va salva.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *