George R.R. Martin, despre Urzeala Tronurilor și scriitura proprie

george r r martinGeorge R.R. Martin a acordat recent un interviu pentru HBO în care a vorbit despre complexitatea scrierii unui roman, de diferențele dintre seria de cărți Cântec de gheață și foc și serialul inspirat de ea, Urzeala Tronurilor, dar și despre următoarea sa carte.

Creatorul ținutului Westeros a spus că, atunci când scrie un roman, nu urmează un plan strict stabilit dinainte. Martin a mărturisit că uneori ia decizii greșite care îl duc la drumuri închise în ceea ce privește creația literară. Se întâmplă ca uneori să se întoarcă la un capitol scris în urmă cu mai mult timp și să rescrie părți importante din poveste. De mai multe ori. Când e bine, simt că e bine, iar când nu e bine, migălesc până când iese bine, a justificat George R.R. Martin.

O altă provocare mai recentă a autorului a fost să scrie scriptul pentru episoadele din serialul TV Urzeala Tronurilor, inspirat de cărțile sale. Martin a mărturisit că a fost o sarcină foarte dificilă, deoarece proza și filmul au tehnici foarte diferite. În carte, mă pot folosi de monologul interior pentru a arăta gândurile personajului. Poate să spună o minciună, dar tu știi că minte – ești în capul lui. Când te uiți la televizor, auzi doar ce spune cu glas tare. Totuși, apreciază talentul actorilor din serial, a căror sarcină e dificilă: ei trebuie să se ”vândă” din ochi și câteva replici. Modul de abordare extrem de diferit între cărți și serial se observă foarte bine în Bătălia Blackwather. Pe de o parte, relatarea luptei în carte a fost mult mai complexă, s-a întins pe mai multe capitole și a avut mai multe puncte de vedere, iar pe de altă parte, în serial s-a consumat relativ repede. Totuși, punerea în scenă a costat 100 de milioane de dolari și a durat două luni.

Întrebat despre Tyron Lannister, un personaj foarte important din Urzeala Tronurilor, Martin a spus că sfârșitul tragic care l-a așteptat la finalul acestui sezon face parte din stilul său propriu de a construi o poveste. Nu vrei să faci să le fie personajelor prea ușor. Dacă un personaj trece de la succes la succes, atunci nu prea ai o poveste, nu-i așa? Martin a spus că el nu este un scriitor tradițional, care respectă tipare dinainte stabilite. ”Trademark-ul” lui este imprevizibilitatea. El vrea să stârnească curiozitatea cititorilor și a telespectatorilor, să-i țină în suspans și să-i ia prin surprindere.

George R.R. Martin a declarat că lucrează, în prezent, la cea de-a șasea carte din seria celebră care a inspirat serialul Urzeala Tronurilor. În plus, alte două cărți se pregătesc de a fi lansate: o ediție ilustrată care va conține toată istoria ținutului Westeros și o carte care va cuprinde o hartă detaliată a ținutului.

Autorul a spus că procesul de scriere este unul lent în cazul său, deoarece este unul foarte complex. Martin este de părere că producția TV progresează mai repede decât poate el scrie și speră că nu îl va ajunge din urmă. Sunt conștient de faptul că serialul TV e în spatele meu și se mișcă precum o locomotivă gigantică și știu că trebuie să aștern calea mai repede, pentru că locomotiva mă va ajunge curând. Ultimul lucru pe care îl vreau e ca producția TV să mă ajungă.

Voi sunteți fani George R.R. Martin?

2 Commentarii

  1. Gabi 21/06/2012 Reply
  2. Mikey 21/06/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *