Ghidul optimistului/Ghidul pesimistului

Despre colecţia Bonton am mai vorbit aici pe blog… dar niciodată nu e de ajuns 😀

Mi se pare o colecţie singulară pentru că oferă un amestec perfect echilibrat de inteligenţă şi umor. Lucru din ce în ce mai rar pe măsură ce curge apa pe Dâmboviţa, umorul fiind într-o derivă din ce în ce mai pronunţată înspre vulgar, bătăie pe burtă, băşcălie grobiană etc.

Relaţia dintre umor şi inteligenţă e subiectul unei nesfârşite controverse, dar eu sunt de partea celor care susţin că o inteligenţă incapabilă de umor nu este întru totul… inteligentă. În plus, marele merit al acestor cărţi, aşa cum îl văd eu, e că oferă o lectură uşoară pe gustul minţii antrenate. Altfel spus, cărţi numai bune de citit în metrou şi tramvai. Singura problemă e că uneori îmi jenă să râd de unul singur în public, cu capul aplecat peste o carte. Dar cu timpul te înveţi să treci peste inhibiţii.

Ghidul realizat de Niall Edworthy & Petra Cramsie nu este  o carte obişnuită. Sunt două cărţi într-una (“facem două mări deodată”, cum era replica în BD 🙂 ). Parcurgând subiecte dintre cele mai variate (Arta, Chelia, Frumuseţea, Viaţa de apoi, Imperiul Britanic, Băutura, Dragostea sau Avocaţii), Edworthy & Cramsie adună între două coperte toate cugetările şi vorbele de duh ale pesimiştilor şi optimiştilor celebri. Deliciul cărţii e că viziunile luminoase asupra tuturor acestor subiecte sunt puse în paralel cu cele… mai puţin luminoase:

Optimist

“Toţi suntem în şanţ, dar unii dintre noi privesc spre stele.”
Oscar Wilde

Pesimist

„Vă spun eu, am ajuns într-un canal de scurgere şi va trebui să ne târâm de-a lungul lui până la moarte.”
H.G. Wells

Şi tot aşa pe 600 de pagini 😀 E un adevărat deliciu

“Totul e spre bine în cea mai bună dintre lumile posibile.”
Voltaire, Candide sau Optimismul, 1759

“Cum o lume mai rea decât aceasta nu ar fi putut fiinţa, înseamnă că este absolut imposibilă; drept urmare, lumea aceasta este chiar cea mai rea dintre lumile posibile.”
Arthur Schopenhauer, Lumea ca voinţă şi reprezentare, 1818

***************

“Aşa de plină-i lumea de lucruri din care s-alegi,
Că toţi ar trebui să fim mai fericiţi ca nişte regi.”
Robert Louis Stevenson (1850-1894)

“Toate lucrurile care îmi plac în viaţă sunt ori ilegale, ori imorale, ori îngraşă.”
Alexander Woolcott (1887-1943), scriitor american

****************

“Ce plăcut e să te trezeşti dimineaţă şi să te simţi una cu totul, minunat!”
Diana Mosley (1910-1993), în timpul încarcerării la închisoarea Holloway

“Cred că pur şi simplu prefer să văd faţa întunecată a lucrurilor. Paharul e pe jumătate gol… şi crăpat. Şi tocmai m-am tăiat la buză în el. Şi mi-am ciobit un dinte.”
Janeane Garofalo, umoristă americană

****************

“Daţi mi un punct de sprijin şi voi muta Pământul.”
Arhimede (287 212 î.C.)

“Dacă ceva poate să meargă prost, aşa va merge.”
Legea lui Murphy

Gata, nu mai dau citate, vă las să o descoperiţi singuri. Doar încă două:

CHELIA

“Cel mai încântător avantaj al unui cap chel: poţi să auzi fulgii de zăpadă.”
R.G. Daniels (1916-1993), magistrat britanic

Atenţie, chelioşi: dacă vreţi să vă păstraţi capul, luaţi vă o pălărie!
Dacă sunteţi la ţară şi ieşiţi la o plimbare, aveţi grijă să vă puneţi o perucă sau o pălărie, altfel vă pândeşte soarta lui Eschil. Într o zi însorită a anului 456 î.C., spune legenda, poetul grec a pornit într o nevinovată drumeţie prin Sicilia. Un vultur maiestuos i a confundat ţeasta pleşuvă cu o piatră şi a aruncat din zbor o ţestoasă pe ea, cu intenţia de a o sparge (carapacea ţestoasei, nu ţeasta poetului). Dar cel care a crăpat a fost capul lui Eschil; ţestoasa a scăpat cu răni minore.

BUCURIILE CĂSNICIEI

Cine spune că în Iran femeile sunt oprimate? O femeie iraniană a obţinut condamnarea soţului ei la tribunal, pentru avariţie. Consortul zgârcit a fost obligat să-i cumpere soţiei 124.000 de trandafiri roşii. Autorităţile i-au confiscat omului apartamentul până ce acesta s-a prezentat cu toţi trandafirii.
Ştire apărută în ziarul iranian Etemad

“Trezindu mă brusc din somn azi minineaţă, i-am tras un cot zdravăn soţiei în faţă, peste nas, ceea ce a trezit-o în durere, lucru pe care l-am regretat şi am adormit la loc.”
Samuel Pepys, Jurnal, 1 ianuarie 1662

şi

Căsătoria face bine la sănătate. După părerea profesorului Andrew Oswald de la Universitatea Warwick, “viaţa de celibat are serioase contraindicaţii pentru sănătate şi poate fi la fel de nocivă ca fumatul”, în vreme ce traiul în interiorul uniunii maritale susţine activitatea sistemului imunitar.

vs.

Se spune că următorul dialog (fără îndoială apocrif) ar fi avut loc între Lady Astor şi Winston Churchill
Lady Astor: “Dacă ai fi fost soţul meu, ţi-aş fi pus otravă în cafea.”
Winston Churchill: “Dacă dumneata ai fi fost soţia mea, aş fi băut-o.”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *