La scurt timp după ce am descoperit computerul am descoperit și ebook-urile – în formate Word și, mai târziu, PDF. Chiar dacă toate cărțile pe care le găseam pe internet la vremea aceea erau în limba engleză, îmi plăcea să le adun la mine în calculator. Adunasem deja un număr considerabil când am decis că e momentul să mă apuc și de citit. Cum la vremea respectivă abia descoperisem calculatorul, primul e-book pe care l-am citit era legat de internet. La scurt timp după ce m-am apucat, am realizat că nu este o lectură prea placută; una este sa iti miști tu ochii peste text și alta e sa dai scroll; una este sa citești la birou de pe un monitor care iți prăjește ochii și alta e să stai întins în pat cu cartea în brațe. Așa că nu a durat mult și am renunțat la lecturile electronice.
Acum doi ani am auzit de Kindle de la Amazon.com, e-book reader-ul cu ecran special care nu iti obosește ochii, de mărimea unei cărți, pe care poți stoca un număr considerabil de volume. Dar prețul ridicat pentru acele vremuri m-a făcut să rămân la cărțile tipărite.
După ce am scăpat de cărțile tehnice din perioada studenției, am început să redescopăr beletristica și să mă reîndrăgostesc de cărți, Nemira devenind sursa mea principală de lecturi pe care le comandam online. Am profitat de multe oferte de la Nemira, ajungând să iau fiecare serie la un preț foarte bun. Așa am achiziționat serii precum: Cantec de Gheata si Foc, Marte, Hyperion, Dune sau Disfunctia Realitatii. Oricat de mult îmi plăcea să am aceste cărți, am realizat că durata de viață a unei file în mana mea este de aproximativ un minut. Oricât de mult iubesc cărțile, după ce le citesc, sunt sortite unei vieți într-un raft alături de alte consoarte prăfuite, îngălbenite și îmbătrânite. Și atunci de ce să le am? Ca să le demonstrez prietenilor veniți în vizită că sunt un om citit? Ca să aștepte ziua când copilul meu, pe care nici nu îl am încă, va dori, probabil, să le citească? Ca să le împrumut prietenilor pentru a sfârși uitate pe undeva? Puțin probabil.
Așa că, înarmat cu un nou stil de viață bazat pe minimalism, am început să caut variante minimaliste pentru a-mi satisface pasiunea pentru lectură. Și așa am dat din nou de Kindle. Dispozitivul a ajuns deja la a treia versiune, cu o calitate a ecranului bazat pe cerneală digitală foarte apropiată de cea a unei carți tipărite și un preț accesibil. Așa că am citit tot ce trebuia despre Kindle și i-am anunțat pe cei apropiați să nu își facă planuri de cadouri pentru ziua mea, deoarece darul este deja pe drum. Iar cu o zi înainte de aniversare, cadoul a ajuns la mine: un Kindle nou-nouț. Chiar dacă aveam deja o colecție de cărți digitale și o listă de cărți în engleză pe care voiam să le citesc, nu mică mi-a fost surprinderea să văd că partenerul meu de până atunci, Nemira, punea deja la cale să lanseze secțiunea de cărți în format electronic. Dintr-o eroare am ajuns să descopăr această secțiune înainte să fie lansată, cumpărând prima carte în format electronic de la Nemira! 🙂
Chiar dacă multă lume e reticentă la renunțarea la cartea tipărită, cred că lucrurile se vor schimba curând. Până la urmă, și eu am făcut parte din tabăra celor reticenți. Dar lucrurile evolueaza. Nu poți asculta muzică la magnetofon când toată lumea are MP3 player, nu poți să trimiți scrisori când lumea are email sau telefon mobil. Și tocmai pentru că eu cred în această evoluție și vreau să le arăt și celorlalți că ebook-urile nu sunt așa rele, am pornit un blog despre lectura digitală și e-book readere. Dacă esti și tu dispus sau tentat să faci această schimbare și vrei să afli mai multe, citește-mă pe BookNote.ro
Tweet
Pentru Jean.
As vrea sa stiu daca tratativele se duc numai cu autori romani sau si cu cei straini, in special cei de SF.
In ideia ca apar variante electronice nu mi-am mai cumparat carti tiparite.
Vreau sa stiu daca de Craciun sa imi fac cadou ebooks sau carti tiparite.
@Warry: proiectul de e-book merge inainte cu toate panzele sus. In ultimele 2 saptamani toate resursele au fost directionate catre targul de carte, de aceea ritmul aparitiilor a fost mai lent la e-books.
Negocierile se duc atat cu autorii romani, cat si cu agentii din strainatate. Vor fi titluri SF, atat straine cat si autohtone, si sper sa se intample pana de Craciun.
“Logofatul de taina” va deveni disponibil saptamana aceasta. Unele titluri (mai ales cele cu multe note) sunt mai dificil de convertit.
Ca raspuns la intrebarea ta: iti cumperi si carti tiparite, si carti electronice 🙂
Pentru Warry: E Jen, nu Jean. Si habar n-am ce se intampla la Nemira, avand in vedere ca nu lucrez la ei… numai ca urmaresc comentariile de pe blog.
@Warry: Just chill!
La cum se misca lucrurile, nu prea pare ca exista sanse ca anul asta sa apara ceva la Nemira din colectia Nautilus, asa ca nu are rost sa te ambalezi prea mult.
Eu am renuntat sa mai sper prea mult… de la speranta eu am trecut la curiozitate care imi starneste o serie de intrebari: Oare cand o sa apara si titlurile mult ravnite? Mai apar? Oare cate din ele vor aparea? etc. etc. etc.
Asa ca ideea e sa nu mai astepti cu sufletul la gura daca maine o sa apara ceva din SF. Daca ei au zis ca lucreaza la asta, atunci asa este. Cand o sa apara? Vom vedea cu totii, pentru ca sunt sigur ca si ei abia asteapta sa scoata ceva si din domeniul SF.
Keep up the good work Nemira! 😉
Pentru Jen, Alecs si Vlad.
Am intrebat si eu asa, ca sa ma aflu in treaba.
Deocamdata citesc din colectia Ziarului Adevarul o carte in 6 volume, Dinastia Sunderland.
Cand o termin o sa vad ce mai citesc.
Probabil incep cu Jocurile Foamei, am primul volum.
Vroiam sa citesc seria de romane post Dune.
Vroiam sa o procur in ebook, dar se pare a o sa o citesc tot pe hartie.
Suspans (12)
Babel (4)
Bonton (3)
Ghidul Xenofobului (18)
Nemira Damen Tango (3)
Nemira Clasic (7)
Nemira Junior (1)
Politica (4)
In afara colectiilor (11)
Tabelul de mai sus e neschimbat de la lansarea ebook.
Noi, provincialii (chiar daca suntem din Ploiesti) nu avem timp si ocazie sa vizitam Gaudeamus, asa ca nu ne entuziasmeaza prea mult aceasta manifestatie.
Acum 2 saptamani a fost o prezentare gen gaudeamus la Ploiesti dar a fost un fel de apa de ploaie.
In loc de gaudeamus preferam o implicare mai mare in actiunea ebooks
Nu am inhidului Xenofobului.
Le cumpara cineva?
Corectie:
Nu am inteles de ce ati dat asa mare importanta Ghidului Xenofobului.
Le cumpara cineva?
@Warry: da, colectia Ghidul Xenofobului e foarte faina si le cumpara multa lume, atat print cat si digital.
Tabelul pus de tine e “neschimbat” de la lansare pentru ca au fost adaugate de la bun inceput toate cartile care se vor bucura de editie digitala. Multe dintre ele erau la in curs de aparitie si au devenit treptat disponibile, pe masura ce au fost convertite in formatele epub si mobi. Maine vor deveni disponibile si doua carti care nu erau deloc pe site la lansarea e-books: “Culoarea norocului” si “El sueno espanol”.
Si vor mai aparea carti noi, pe masura ce se definitiveaza contractele de drepturi si se realizeaza conversia in formatul digital.
Mi se pare trist ca stai la doar 100 de km departare si nu ai venit in week-end la Gaudeamus. Chiar e un eveniment.