Mai este nevoie de vreun cuvânt introductiv? Cred că nu…
Dacă în clasamentele CititorSF de anul viitor va fi reintrodusă categoria “Cea mai inspirată reeditare”, sunt sigur că nu va fi greu să decideţi.
Voila!
Arthur C. Clarke – 2001. Odiseea spaţială
traducere de Adrian Şerban Dobrin
Colecţia Nautilus
150 x 225 mm hardcover, 272 pp.
„[…] o viziune existenţială şi în acelaşi timp mistică, ştiinţifică, dar şi teologică… o capodoperă a SF-ului!”
Saturday Review
„Dacă ai călătorit milioane de kilometri şi milioane de ani… dacă ai ajuns în faţa unei uşi care a fost creată în mod clar de cineva sau ceva mai presus de înţelegerea ta… dacă ţi-ar fi imposibil să te întorci, dar în acelaşi timp ai fi îngrozit să continui… dacă ai şti că deschizând uşa vei pătrunde în necunoscut şi dacă n-ai avea pe nimeni cu care să te sfătuieşti… i-ai trece oare pragul? 2001 încearcă să ofere răspunsuri la unele dintre cele mai fascinante şi fundamentale întrebări din toate timpurile: «Cine suntem?», «Cum am ajuns să fim ceea ce suntem?», «Ce vom deveni?»…”
The Washington Post
„Stilul narativ direct şi neutru, aproape ştiinţific, face finalul cu atât mai surprinzător. Călătorind alături de David Bowman şi văzând cum graniţele cunoaşterii umane se dilată, şi apoi se spulberă în colb, veţi atinge pe rând încătuşarea fascinaţiei şi veneraţia faţă de înţelegere.”
Time
„Odiseea spaţială 2001 este romanul science-fiction chintesenţial – abundă în viziuni glorioase despre viitor şi întrebări filozofice asupra locului omenirii în univers. Clarke surprinde ca nimeni altul spiritul ştiinţific şi avântul intelectual care au impulsionat omenirea de-a lungul istoriei, de la omul primitiv la cel intergalactic.”
Interzone
„O operă remarcabilă de ficţiune, care ţese meticulos un ambient extraterestru fascinant. […] Clarke este un maestru desăvârşit!”
Publishers Weekly
Tweet
In final care sunt dimensiunile formatului, 145×215 sau 150×225 ?
Doamne parca muriti ca e hardcover si are alte dimensiuni…ma intreb,oare aveti in biblioteca numai carti de la Nemira? Ca fiecare editura are dimensiunile ei. Oare punem o carte in biblioteca pt. ca vrem sa o avem acolo,pt. ca ne place continutul,sau pt. ca arata bine langa celelalte carti?
Nu inteleg problema cu portabilitatea…oricum cartile masive gen Foc in Adanc nu sunt portabile,chiar daca sunt paperback. Portabila e,dupa mine,o carte paperback cam pana in 400 de pagini. Asa ca vrand nevrand,iti imparti cartile in 2 categorii: portabile sub 400 pag,de citit acasa cand au peste 400. Si acum,bagam si hardcover-urile la categoria a 2-a. Sau nu luati nici paperback-uri mari pt. ca nu puteti iesi din casa cu ele?
P.S. e drept,cartea de fata nu e poate cea mai inspirata alegere pt. un prim hardcover,fiind destul de scurta,dar un hc la Adancurile Cerului,sau Sfarsitul Pamantului ar fi fost excelent pt. mine…unde mai pui ca diferenta de pret intre hc si pb la o carte mai voluminoasa nu ar trebui sa fie asa de mare,ca doar coperta aia cartonata costa la fel de mult indiferent cate pagini cuprinde nu?
argumentul suprem impotriva hc e pretul mai mare. am scris si mai sus: cartile sunt si asa scumpe, iar contextul economic e din ce in ce mai nefavorabil.
sint carti de fiecare zi si sint carti de pastrat. teoretic, asta ar fi in cea de-a doua categorie, deci as fi optat si eu pentru hardcover (daca n-aveam editiile originale, desigur). dar, daca tot se face hc, n-ar fi fost mai bine sa mergeti pina la capat si sa-i puneti o supracoperta? adica sint convins ca aia care platesc pentru un hardcover prefera clar cele cu dustjacket si n-ar fi ezitat sa mai scoata din buzunar inca doi-trei lei… my two cents, of course.
biblioteca mea are un tux (pinguinul)… daca ii cos o amfora pe umar se pune? 😀
cat despre paperbackuri mari vs. hardcover – paperbackuri am carat dupa mine, cam toate dimensiunile, dar intr-adevar pe cele mari de tot le las pentru ocazii ‘speciale’. pe de alta parte, putine hardcoveruri ajung la mine in geanta…
for the record: cred ca dimensiunile *celor despre care vorbim acum* sunt ideale. am citit hardcoveruri mici si sunt foarte comode, chiar si pe drum. pe cele mari, gen stephen king, nu le cumpar din principiu, nu ma vad citindu-le confortabil si mi se par mult prea scumpe (si nu e ceva personal cu nemira, astea sunt preferintele mele indiferent daca volumul e scos de romani, englezi, americani…).
@Vlad Puescu: UNDE? Corect, nu stiu pretul pentru 2001, dar am presupus ca, avand acelasi numar de pagini ca si celelalte doua hardcovere in editia asta, Cartea cimitirului si Dragonul Maiestatii Sale, va costa cat ele, adica 50ron.
Pentru mine, ca si prietenii cu care am discutat asta, 107×178 e formatul perfect, 130×200 e prea mare de carat, dar perfect pentru biblioteca, cat si bun la pret uneori, asa ca imi intelegi reticenta la 145×225.
Inca n-am vazut cartile Nemira in formatul asta, dar am alte HC-uri britanice cu aceleasi dimensiuni: The Omnibus of Crime, de Dorothy L. Sayers, si A Scientific Romance, de Ronald Wright. Sunt prea mari pentru buzunarele mele, atat de la blugi, cat si de la geaca. Formatul tipic Nemira imi intra in orice buzunar, inclusiv seria Avalon si altele <600 pagini. Intr-adevar, Foc in Adanc nu e portabil (dar are acelasi pret cu 2001 care are o treime din numarul de pagini), dar cartile noi, ex: Adancurile cerului si Sfarsitul Pamantului, impartite in doua volume de ~500pg, sunt foarte bune pentru carat.
Ai dreptate, sunt frumoase cartile, arata bine in biblioteca, dar pretul e prohibitiv, iar toate HC-urile pe care le am au fost cumparate de la librarii uzate (Book-Off, BetterWorld, Amazon). E totusi criza.
imi permit sa mai fac o sugestie care nu are legatura cu acest topic: extindeti chestia cu plata prin sms la colectia nautilus.
e mult mai comod sa platesti asa. plus ca unii au abonamente pe firma…
“plus ca unii au abonamente pe firma…” :)))