Mai este nevoie de vreun cuvânt introductiv? Cred că nu…
Dacă în clasamentele CititorSF de anul viitor va fi reintrodusă categoria “Cea mai inspirată reeditare”, sunt sigur că nu va fi greu să decideţi.
Voila!
Arthur C. Clarke – 2001. Odiseea spaţială
traducere de Adrian Şerban Dobrin
Colecţia Nautilus
150 x 225 mm hardcover, 272 pp.
„[…] o viziune existenţială şi în acelaşi timp mistică, ştiinţifică, dar şi teologică… o capodoperă a SF-ului!”
Saturday Review
„Dacă ai călătorit milioane de kilometri şi milioane de ani… dacă ai ajuns în faţa unei uşi care a fost creată în mod clar de cineva sau ceva mai presus de înţelegerea ta… dacă ţi-ar fi imposibil să te întorci, dar în acelaşi timp ai fi îngrozit să continui… dacă ai şti că deschizând uşa vei pătrunde în necunoscut şi dacă n-ai avea pe nimeni cu care să te sfătuieşti… i-ai trece oare pragul? 2001 încearcă să ofere răspunsuri la unele dintre cele mai fascinante şi fundamentale întrebări din toate timpurile: «Cine suntem?», «Cum am ajuns să fim ceea ce suntem?», «Ce vom deveni?»…”
The Washington Post
„Stilul narativ direct şi neutru, aproape ştiinţific, face finalul cu atât mai surprinzător. Călătorind alături de David Bowman şi văzând cum graniţele cunoaşterii umane se dilată, şi apoi se spulberă în colb, veţi atinge pe rând încătuşarea fascinaţiei şi veneraţia faţă de înţelegere.”
Time
„Odiseea spaţială 2001 este romanul science-fiction chintesenţial – abundă în viziuni glorioase despre viitor şi întrebări filozofice asupra locului omenirii în univers. Clarke surprinde ca nimeni altul spiritul ştiinţific şi avântul intelectual care au impulsionat omenirea de-a lungul istoriei, de la omul primitiv la cel intergalactic.”
Interzone
„O operă remarcabilă de ficţiune, care ţese meticulos un ambient extraterestru fascinant. […] Clarke este un maestru desăvârşit!”
Publishers Weekly
Tweet
Wow, ce s-au incins spiritele pe aici. Ca sa balansez un pic taberele, eu ma declar multumit de noul format. Imi place si actualul paperback de la Nautilus, dar e mai degraba adecvat pentru carti scurte. Caramizile de pese 6-700 de pagini sunt chiar incomod de manevrat. Dar in fine, nu-i poti multumi pe toti.
Si legat de faliment, nu cred ca e cazul sa ne facem griji. S-a intamplat deja prin decembrie si uite ce bucurii continua sa ne faca Nemira. 🙂
propun un poll: hardcover vs. paperback
Si eu sustin propunerea poll-ului hardcover vs. paperback. Macar asa vedem incotro inclina balanta celor care intra pe blog.
Promit ca-l facem DUPA ce aveti cartea in mana. OK?
@Vlad Puescu: mai greu atunci daca vrei sa facem un poll DUPA ce tinem cartea, pentru ca nu o vom tine. E prea mare, deci portabilitate zero, iar ca e hardcover arata bine, dar costa si cel putin dublu fata de o carte asemanatoare ca numar de pagini si continut formatul tipic (ex: Clanurile de pe Alpha; Cainii de diamant. Zile pe Turcoaz). Costa la fel de mult ca si Sfarsitul Pamantului si Caderea lui Hyperion, care sunt de trei ori mai mari. E totusi un efort mult prea mare pentru buzunarele multora, oricat de bine ar arata.
pe criza asta nu cred ca hardcover-ul o sa aiba mare succes
personal ma intereseaza mai putin coperta si mai mult continutul
…depinde de poll. ‘hc vs pb’ e prea general. daca mă-ntreabă cineva cu referire clară la cartea cutare sau la colectia cutare, pot să răspund, dar altminteri? da, unii ar putea zice că nu vor hc în nici o situaţie (nu vă luaţi de mine, nu scriu după dumu’ nou), dar părerea mea e că pentru majoritatea chiar depinde de situaţie.
ca fapt divers, argumente de genul ‘prea grea’ şi ‘prea scumpă’ îmi sună logic, dar ‘aspectul în bibliotecă’…?! pînă la urmă, nici măcar cărţile dintr-o colecţie nu-s perfect egale între ele, că tăietura tipografiei e după toane. darămite…
niciodată nu mi s-a părut că o adunătură de cărţi într-o bibliotecă poate să arate urît, indiferent cît de eclectică ar fi. (cu condiţia să lipsească de pe raft individa topless cu amforă pe umăr.)
@Cristi: nu e deloc prea mare, e foarte ok de purtat, tocmai asta va spun. E putin cam ca-n povestea cu drobul de sare: ne temem de el, dar nu punem mana sa-l dam jos. Sau poate pentru tine tot ce nu e paperback mic e greu de purtat… nu stiu.
Dar de UNDE stii cat costa cartea? Pretul nu a fost inca afisat.
In fine, ma dau batut; dar prea grea sau prea mare nu o sa fie, cel putin dupa standardele mele. O s-o vedeti in librarie vrand-nevrand si mai discutam apoi.