Rodica Ojog Brașoveanu, supranumită ”Agatha Christie” a României, a scris 35 de romane, majoritatea polițiste. La vremea aceea, și sigur și acum, a fost unul dintre puținii autori români cu un asemenea succes, încât a trăit exclusiv din scris.
Nu m-am oprit la pisici, evident, și am continuat cu seria Melaniei, simțindu-mă pe de-o parte vinovată că o ”trădez” pe Agatha, iar pe de cealaltă parte, fascinată de cărțile Rodicăi Ojog Brașoveanu.
Ce m-a uimit la ea a fost faptul că și-a asumat rolul de scriitor cu o pasiune rar întâlnită acum. Primul succes literar l-a avut în jurul vârstei de 30 de ani, când a publicat primul roman. Sunt puține surse și puține interviuri care să nu îl menționeze pe soțul ei, Cosma Brașoveanu, ca fiind cel care i-a intuit remarcabilul talent și care i-a fost cel mai mare admirator și cel mai de nădejde suport în cariera de scriitoare.
Ce au cărțile ei în plus față de cărțile altora? Un suspans extrem de bine țesut, intrigi alambicate, persoanje verosimile pe care le iubești de la primele trei fraze. Să nu mai vorbesc de finețea observațiilor psihologice ale autoarei și de felul în care și-a înzestrat personajele cu personalități distincte, individuale, atât de bine conturate încât ai crede că au fost cândva, vii. Îmi place cum descrie atmosfera Bucureștiului vechi, interbelic (mai bine decât descrie Christie peisajele rurale englezești) și dacă e ceva cu care și-a câștigat eterna mea admirație, acel ceva sunt titlurile senzaționale ale romanelor sale. Chiar 320 de pisici negre? Asta trebuie citită!
În 28 august fost ziua ei și în septembrie se împlinesc 10 ani de când a trecut în neființă. Mi-ar fi plăcut să o cunosc. Mi-ar fi plăcut să stau cu ea la o cafea și o țigară, să văd dacă umorul din cărțile ei se manifesta și în viața reală în aceleași doze sănătoase și surprinzătoare. Mi-ar fi plăcut să aflu de unde își lua personajele, cum le vedea, cum le dădea formă, culoare și voce. Și mai ales, mi-ar fi plăcut să îi povestesc despre tata, care o venerează și acum.
Publicul o cere pe Rodica Ojog Braşoveanu și în prezent, o citește și se bucură de opera ei. Cărțile ei sunt disponibile în librării și în magazinul on-line al editurii Nemira.
Autor: Andreea Sterea
Tweet
o autoare extraordinara….am recitit cartile ei de enspe mii de ori…
Cum ramane cu cele 38 de titluri care urmeaza sa apara pana la sfarsitul lui 2012? Mai sunt 4 luni si au aparut doar 13, hai sa zicem 14 – cu cele 320 de pisici negre.
Nu v-a obligat nimeni sa faceti o asemenea promisiune, care mi s-a parut nefezabila de la inceput!
[…] cărţii. Dintre cărţile aflate la acest stand, mi-a rămas inima la colecţia de lux a operelor Rodicăi Ojog Braşoveanu, ale cărei cărţi mi-au plăcut întotdeauna şi care acum au o prezentare grafică deosebită. […]