Miercuri, 13 martie, de la ora 16.00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere a Universității din București, se lansează volumul Inima îndrăgostită. O istorie neconvențională a iubirii, de Marilyn Yalom, apărut la editura Nemira.
Cristina Bogdan, Florența Simion, traducătoarea cărții, Laura Jiga Iliescu – trei specialiste în etnologie și antropologie culturală, alături de îndrăgita scriitoare Simona Popescu vor vorbi despre fascinanta istorie a reprezentării iubirii prin simbolul inimii, așa cum este conturată de istoricul Marilyn Yalom.
Cum a apărut legătura dintre inimă și iubire? Cum a devenit inima simbolul suprem al iubirii și cum a evoluat acesta în decursul timpului, din vremea Scripturilor până în era emoticoanelor din social media? De ce este inima cel mai cunoscut simbol din lume? Pictura, literatura, teatrul sau teologia ultimelor două milenii oferă, separat și împreună, un răspuns fascinant și deschid noi posibilități de a privi emoția umană supremă. Marilyn Yalom pășește cu atenție într-un muzeu nesfârșit, unde redescoperă îndrăgostiți și povești celebre sau uitate, mergând din Egiptul antic până în era Facebook-ului, într-o revizitare inedită a nesfârșitei istorii a iubirii.
Marilyn Yalom (n. 1932) este istoric de origine americană, specializat în studii de gen. De-a lungul timpului, a predat la multe universități și institute de cercetare din Statele Unite ale Americii, printre care The Clayman Institute for Gender Studies de la Stanford University. Este autoarea unor volume care s-au bucurat de un real succes și au fost traduse în multe limbi: A History of the Breast, A History of the Wife, Birth of the Chess Queen. În anul 2013, cartea ei How the French Invented Love a fost nominalizată la Premiul pentru Cea mai bună carte decernat de American Library, filiala Paris, și la alte distincții. Cel mai recent volum al său este The Social Sex: A History of Female Friendship, pe care îl semnează împreună cu Theresa Donovan Brown. Locuiește în Palo Alto, California.
Tweet