[INTERVIU] Dragoste, Londra, seriale, muzică – 9 întrebări cu Josie Silver, autoarea „O zi de decembrie”

Josie Silver este o romantică nerușinată, care l-a cunoscut pe cel ce avea să îi devină soț în clipa în care l-a călcat pe picior din greșeală, chiar când el împlinea 21 de ani. Locuiesc împreună cu cei doi fii și cu pisicile familiei într-un orășel din Anglia.

O zi de decembrie este prima carte pe care o publică, carte care a cucerit inimile a sute de mii de oameni deja, fiind tradusă în peste 20 de limbi și care se anunță bestsellerul acestui final de an.

o zi de decembrie_josie silver

O poveste despre dragostea la prima vedere dintre un EL și o EA. Timp de un an de zile Laurie îl caută prin toate cafenelele din București, până când la petrecerea de Crăciun, cea mai bună prietenă a ei, Sarah, îi face cunoștință cu noul ei iubit, același băiat de care Laurie se îndrăgostise iremediabil.

Urmează 10 ani de prietenie și șanse ratate, care demonstrează că drumul spre fericire are multe ocolișuri.

Ne holbăm unul la celălalt și nu-mi pot lua ochii de la el. Îmi simt buzele mișcându-se ca și cum sunt gata să zic ceva, Dumnezeu știe ce, când, dintr-odată, ca din senin, vreau să mă dau jos din autobuz. M-a năpădit dorința cumplită de a coborî, de a ajunge la el. Nu mă clintesc, pentru că știu că n-am nici cea mai slabă șansă să trec de bărbatul în hanorac de lângă mine și să mă strecor prin înghesuiala din autobuz, înainte ca acesta s-o ia din loc.

1. Vorbește-ne puțin despre romanul tău, O zi de decembrie.

Josie: „O zi de decembrie” este o poveste de dragoste la prima vedere și despre ceea ce se întâmplă când pierzi șansa trecătoare să acționezi.

Privirile lui Laurie și Jack se întâlnesc pe o stradă londoneză înzăpezită și amândoi au un sentiment puternic de recunoaștere, de conexiune intimă, dar autobuzul lui Laurie pornește înainte ca Jack să se poată urca. În anul care urmează ea îl caută peste tot prin oraș, iar când se reîntâlnesc, în sfârșit, e prea târziu: prietena ei cea mai bună, Sarah, i-l prezintă drept minunatul ei iubit nou.

E o situație imposibilă, Sarah știe totul despre tipul din stația de autobuz, desigur, dar Laurie nu poate să-i mărturisească că e vorba despre Jack, nu? În plus, nici nu știe dacă el își mai amintește de ea.

Urmează povestea unui deceniu complicat din viețile lor, povestea unei prietenii și a unei torturi sentimentale, dar și a unei explorări posibilității dragostei la prima vedere.

 

2. Există vreo idee în altă carte la care ți-ai fi dorit să te fi gândit tu?

Josie: Nu neapărat una la care să-mi doresc să mă fi gândit, cât mai degrabă unele pe care le admir enorm. Prima care-mi vine în minte este The Time Traveler’s Wife, una dintre cărțile mele preferate. Acolo e o idee atât de neobișnuită și atât de frumos scrisă, că te face să crezi în ideea de călătorie în timp fără să clipești. Încă mi-aduc aminte momentul când mi-am dat seama ce se va întâmpla la final – trecusem de trei sferturi din carte și inima mi-a luat-o la goană.

Îmi plac în mod special poveștile de dragoste emoționale și cărțile de romance care sparg puțin tiparele și nu ajung la un happy end în sens tradițional – cum este Me Before You, de exemplu. Cartea aia mi-a rămas în suflet mult timp după ce am închis-o, semnul unei povești cu adevărat extraordinare.

 

3. Scrii pe măsură ce-ți vin ideile sau îți planifici cu grijă scenariul poveștii?

Josie: Ah, mi-ar plăcea să pot scrie întreg scenariul! De obicei am începutul, finalul și poate una sau două întorsături de situație importante în minte, dar tot ce se întâmplă între ele se întâmplă pe măsură ce scriu. Îi invidiez pe cei care știu povestea de la început, pentru că procesul meu de scriere mă sperie puțin uneori! Pe de altă parte, însă, îmi dă și emoții, deoarece personajele mele fac lucruri care mă surprind.

 

4. Spune-ne trei autori de romance ai cărora ești fană.

Josie: Marian Keyes e preferata mea de mult timp. I-am citit toate cărțile de două ori. Are un stil de a amesteca comedia și emoțiile puternice care mă prinde de fiecare dată.

Sunt o mare fană a lui Jennifer Crusie, căci scrie cu atâta obrăznicie și umor și are niște scene de dragoste absolut geniale!

Nu în ultimul rând, nu pot să n-o menționez pe Jilly Cooper, regina romanelor erotice din anii adolescenței mele. Îi ador cărțile peste măsură. Sunt escapism pur, absolut fabuloase pe toate planurile.

O zi de decembrie_JosieSilver

5. Ai bingiuit vreun show TV recent?

Josie: Nashville! Doamne, ce mult mi-a plăcut și ce mult o să-mi lipsească. Romantismul, muzica, ah, și Deacon Claybourne. Mi-am promis că într-o zi chiar o să merg la The Bluebird Café!

O să menționez și serialul la care mă uit acum, Grace&Frankie. Am ajuns la jumătatea lui pe Netflix și sunt complet dependentă, chiar mă face să râd. Mereu am iubit serialele care amestecă umorul, emoțiile și dragostea de familie, iar aici sunt din plin. În plus, cât e grozav poate să arate Jane Fonda?! O să fac și eu orice face ea.

 

6. Ce-ți place să ronțăi și/sau să bei în timp ce scrii?

Josie: Sunt genul de scriitoare cu cafele și biscuiți. În mod ideal, am o rezervă permanentă din amândouă.

 

7. Asculți muzică în timp ce scrii? Ce cântece ai în playlist?

Josie: Da, ascult muzică! Am un playlist pentru fiecare carte pe care o scriu. La O zi de decembrie am avut o listă eclectic – Gregory Porter amestecat cu soundtrack-ul Grease, amestecat cu niște hituri de Crăciun de la Nat King Cole. Acțiunea cărții se petrece într-un deceniu întreg, deci se schimbă mult starea de spirit reflectată de playlist.

 

8. Ce faci în timpul liber?

Josie: Pentru moment, timpul liber e un lux pe care nu-l prea am. Recent am cumpărat o casă veche la o licitație – are structura a ceva minunat, dar are mare nevoie de o renovare. Acum suntem adânciți în planuri de renovare a bucătăriei și băii, deci cel mai mult timp în care nu scriu mi-l petrec în magazine de bricolaj și studiind modele de vopseluri. Dar îmi face plăcere! E minunat să vezi cum casa ta evoluează în căminul tău de vis.

În afară de asta, îmi place să citesc și să gătesc cu mai mult sau mai puțin succes. Cred că toată familia speră că un aragaz nou îmi va ameliora rețetele.

 

9. La ce lucrezi acum?

Josie: Acum lucrez la următoarea mea carte, un nou romance cu o întorsătură de situație neobișnuită.

E greu să spun ceva despre ea fiindcă e mult prea devreme, dar este despre o fată care-și pierde iubirea vieții și apoi îl primește înapoi/recuperează într-un fel neașteptat…și cam atât pot să spun deocamdată!

Sursă interviu: USA TODAY

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *