Istoria duelului. Pasiunea francezilor

En-garde! Când ne gândim la duel, ne gândim la muschetarii lui Alexandre Dumas, la Fanfan la Tulipe, la Zorro și, de ce nu, la mult mai recenta serie Pirații din Caraibe. Motivele care duc la duel? Apărarea onoarei, impunerea respectului sau a autorității, demonstrarea curajului și a determinării. Dar dincolo de filmele și cărțile de capă și spadă care ne-au fermecat pentru totdeauna, duelul este o practică serioasă, ce datează din timpuri străvechi și are și o istorie cum nu se poate mai interesantă.

Jean-Noel Jeanneney este un istoric și om politic francez ce s-a impus și în lumea literară prin volumele sale care tratează subiecte importante pentru cultura contemporană dintr-o perspectivă istorică rafinată, bine documentată și plăcută pentru oricine își dorește să facă o călătorie în trecut pentru a înțelege mai bine prezentul.

Un astfel de volum este Istoria duelului. Pasiunea francezilor, care spune povestea acestei practici violente, dar pline de semnificații, mai ales pentru un popor despre care se spune că ar fi maestrul absolut al rafinamentului.

Încă de la început, autorul ne face cunoscut faptul că ”în secolul al XIX-lea, nu exista personalitate de vază – în Parlament, în presă sau printer oamenii de litere – care să nu fi trăit măcar o dată, adesea de mai multe ori, experiența acestor întâlniri ”pe pajiște”, cum se spunea pe atunci (adică pe terenul unde urma să aibă loc duelul), indiferent de riscurile care decurgeau de aici”. Dacă mai adăugăm la această premisă și nume care au făcut istorie, nu numai în Franța, ci pe plan mondial, cum ar fi Lamartine, Victor Hugo, Marcel Proust sau chiar socialiști de generație mai nouă, cum ar fi Jean Jaures, atunci ne dăm seama că această carte ne va fi ghidul cel mai de preț în periplul pe care îl vom face în acele vremuri în care și o insultă putea deveni motiv de confruntare.

Citiți continuarea pe Ziare.com.

Autor: Andreea Sterea

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *