John Dos Passos sau viziunea unei existențe

De numele lui Dos Passos se leagă peste 40 de titluri de romane, poeme, eseuri sau piese de teatru, precum și numeroase lucrări artistice. Un autor complex și complet, John Dos Passos și-a pus amprenta asupra literaturii americane și internaționale deopotrivă, printr-un stil original, ce avea să influențeze autori de pretutindeni.

Opera sa de căpătâi rămâne totuși Trilogia SUA, ce cuprinde volumele “Trilogia S.U.A.: Paralela 42″ , “Trilogia S.U.A.: 1919″“Trilogia S.U.A.: Marile afaceri”. Povestea unei Americi din vremuri de mult apuse, altfel decât cum o cunoaștem sau pe care ne-am imaginat-o, seria lui Dos Passos pune accent pe dezvăluirea acelor elemente care au determinat nașterea și declinul ”visului american”.

Ce fascinează la această trilogie este modul în care Dos Passos ne face părtași la evenimentele pe care le descrie și dezbate. Nu suntem simpli spectatori într-o sală de teatru și nu asistăm pasiv la derularea unor acte care, puse împreună, compun scene din istoria statului american, ci autorul ne ia pur si simplu de mână și ne trage în spatele cortinei, pentru a vedea cu ochii noștri mișcările scenice, regizorii care dau indicații, aranjează decorul și decid soarta personajelor. Observator de o rară finețe, Dos Passos a realizat în cadrul Trilogiei SUA o radiografie dulce-amară a unor vremuri ce au determinat în mod covârșitor nu numai destinul Americii, dar și pe cel a întregii lumi.

Dos Passos ne dezvăluie o pagină de istorie americană într-un stil narativ aparte, care i-a câștigat renumele și care l-a plasat printre cei mai influenți autori ai genului. Pionier al ficțiunii non-liniare, autorul a devenit inspirație pentru alți scriitori consacrați, cum ar fi Alfred Döblin sau Jean-Paul Sartre, acesta din urmă referindu-se la Dos Passos ca fiind ”cel mai mare scriitor al vremurilor noastre”. Tehnica colajului, magistral utilizată de Dos Passos, se regăsește și în lucrările altor autori, cum ar fi John Brunner, câștigător al unui Premiu Hugo, sau în scrierile lui Joe Haldeman.

Mai mult, în cadrul documentarului pentru televiziune ”Odiseea lui John Dos Passos”, Norman Mailer afirmă simplu ”Cele trei volume din Trilogia SUA reprezintă însuși conceptul de Marele Roman American”. Fără doar și poate, Dos Passos a reușit să ofere lumii nu numai o operă de o inestimabilă valoare, dar și o viziune realistă asupra unor aspecte fundamentale de istorie, economie, politică și sociologie americană. Ultimul roman al seriei este considerat a fi unul dintre cele mai bune manuale de economie pentru toți cei care sunt interesați de subiect, în timp ce trilogia în ansamblul ei este considerată de cititori ca fiind un ”must-have superb ce trebuie redescoperit”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *