Julian Barnes a câştigat Man Booker Prize 2011

Sursa: reuters.com

Scriitorul Julian Barnes a câştigat Man Booker Prize pe 2011 pentru romanul The Sense of an Ending. Câştigătorul a fost anunţat în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi seară, la Londra.

Man Booker Prize este unul dintre cele mai râvnite premii literare şi se acordă celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Julian Barnes s-a aflat de patru ori pe lista scurtă a scriitorilor selectaţi pentru Man Booker Prize. El a mai fost selectat în 1984, pentru Papagalul lui Flaubert, în 1998, pentru Anglia, Anglia, şi în 2005, pentru Arthur & George. Romanul The Sense of an Ending, care va apărea anul viitor la Editura Nemira, este despre un bătrân care reflectează la căile pe care au mers el şi un prieten al său din copilărie.


Până acum Editura Nemira a publicat 15 cărţi semnate Julian Barnes: Café au lait, Tristeţi de lămâie (2005), Pedantul din bucătărie, Trois, Papagalul lui Flaubert, Iubire etc., Scrisori de la Londra (2006), Anglia, Anglia, Porc spinos, Arthur & George (2007), Tour de France (2008), Nimicul de temut (2009), Privind în soare, O istorie a lumii în 10½ capitole şi Puls (2011).

Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946. A studiat la City of London School, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind (cu onoruri) în 1968 secţia de limbi moderne. După încheierea studiilor, Julian Barnes a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Din 1977, a lucrat ca redactor literar şi a semnat recenzii în New Statesmen şi New Review. Între 1979 şi 1986 a realizat cronici de televiziune, mai întâi pentru New Statesmen şi apoi pentru Observer.

Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză, povestiri scurte şi eseuri, cariera sa literară fiind încununată de numeroase premii şi distinctii: Somerset Maugham Award pentru Metroland (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Medicis pentru Papagalul lui Flaubert (1986), E.M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina (Trois, 1992). Statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995, Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.
De asemenea, în 1993 a primit Shakespeare Prize, acordat de fundaţia FVS, iar în 2004 a primit Premiul Statului Austriac pentru Literatura Europeană.

Julian Barnes a scris şi sub pseudonimul Dan Kavanah, cele mai cunoscute romane ale sale fiind cele care alcătuiesc seria Duffy, publicată în România tot .la Editura Nemira.

Înfiinţată în 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din România, care şi-a păstrat renumele în industria cărţii prin rafinament şi prin valoarea autorilor publicaţi. Colecţiile editurii sunt bine cunoscute: Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Glossy Books, Babel, Biblioteca de psihologie, Porta Magica, Nemira Junior, Totem, Biblioteca de politică, Biblioteca de istorie etc.

1 Comentariu

  1. Viorel 07/09/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *