La mulţi ani, Carl Hiaasen!

Astăzi, unul dintre cei mai importanţi jurnalişti şi scriitori americani contemporani, Carl Hiaasen, împlineşte 59 de ani!

Hiaasen s-a născut în 1953 în statul Florida, fiind primul din cei patru copii ai avocatului Kermit Odel şi ai profesoarei Patricia. Imediat după absolvirea liceului, s-a căsătorit pentru prima dată şi s-a înscris la Universitatea Emory, unde a publicat diferite texte de satiră în ziarul şcolii.

După doi ani, s-a transferat la Universitatea Florida, de unde a plecat cu o diplomă în jurnalism. În acea perioada, a început să scrie la ziarul pentru studenţi The Independent Florida Alligator.

A divorţat după 26 de ani de căsnicie, apoi, în 1999, s-a căsătorit pentru a doua oară. Are doi băieţi, câte unul din fiecare căsnicie.

A lucrat ca reporter pentru Cocoa Today timp de doi ani, apoi s-a alăturat echipei cotidianului The Miami Herald. Din 1985 semnează propria sa rubrică şi a obţinut ca jurnalist mai multe premii, printre care şi Damon Runyon Award.

În 1979 a început să lucreze ca jurnalist de investigaţii şi, la scurt timp după, a început să scrie romane, devenind un faimos autor de romane poliţiste, dar şi un maestru al literaturii de suspans pentru adolescenţi, fiind tradus în treizeci şi patru de limbi.

Primele trei dintre romanele sale au fost scrise împreună cu jurnalistul Bill Montalbano, apoi, când Montalbano a devenit corespondent extern, în 1986, şi-a scris primul roman solo, Tourist Season.

Primul său volum pentru tinerii cititori este bestsellerul mondial Bufniţa, încununat cu douăsprezece premii internaţionale şi ecranizat în 2006. Dintre romanele sale, mai amintim: Striptease (1993, ecranizat în 1996), Croco-deal (2005), Operaţiunea Chinta Royală (2005) sau Goală puşcă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *