Lecturi de 8.9 pe scara Richter

richterclub

Cea mai recentă ediţie a Clubului de Lectură Nemira a fost una cu adevărat specială. Cartea propusă dezbaterii a fost Richter 8.9 de Andrei Călăraş, iar participanţii s-au putut bucura de prezenţa autorului, ceea ce a oferit prilejul unor discuţii aprofundate nu doar despre carte, ci şi despre ce înseamnă să fii autor de suspans.

Cei 25 de participanţi s-au arătat cuceriţi de roman încă de la primele pagini, în care Alexandru Don, artist damnat şi deprimat, hotărăşte să se arunce în faţa metroului, dar un clochard i-o ia înainte, nu fără a-i înmâna un pachet misterios. De aici Don porneşte într-o călătorie ce-l duce de la Paris la Viena, de la Cairo la Bucureşti, pe urmele unui obiect misterios, ce a intrigat cititorii şi i-a provocat la lectură susţintă până la final. Discuţiile au fost intense şi lungi, atingând teme precum istoria holocaustului, conspiraţii mondiale, condiţia artistului în societate şi multe altele. Îndeosebi apreciate au fost stilul autorului şi capacitatea acestuia de a construi cu naturaleţe planuri complexe fără a ştirbi suspansul poveştii. Unul dintre subiectele cele mai interesante a fost locul lui Richter 8.9 în literatura universală, membrii Clubului fiind de părere că romanul ar trebui tradus şi că ar putea sta, fără complexe de inferioritate, umăr la umăr pe scena suspansului internaţional.

Focusul discuţiei s-a mutat apoi pe nebănuite de pe roman pe autor, publicul-cititor profitând de prezenţa domnului Călăraş pentru a-l întreba despre geneza ideilor din roman, despre programul de lucru al unui prozator şi despre planuri viitoare. Cititorii s-au ataşat atât de mult de personajul central, încât şi-au exprimat dorinţa de a-l revedea într-o nouă carte. Rămâne de văzut dacă Andrei Călăraş îl va arunca pe Alexandru Don într-o nouă aventură.

Până atunci rămâne să ne bucurăm de această lectură şi să ne pregătim pentru următoarea întâlnire, când vom discuta despre romanul Sfârşitul copilăriei de Arthur C. Clarke, una dintre cărţile reprezentative ale genului SF.

Poveştile sunt cu atât mai frumoase, cu cât ai pe cineva cu care să le împărtășești. Clubul de lectură Nemira este locul unde începe călătoria spre lumea fascinantă a cărţilor bune.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *