Pete de cerneală, o călimară goală și zeci de scrisori aruncate neglijent pe birou. Penița stiloului strălucește delicat în penumbră, obosită și lipsită de energie. A retrăit amintiri dureroase și te-a ajutat să îți așterni sentimentele pe hârtie. A reformulat întrebări și a tăiat cu furie paragrafele iluzorii, clipele de ezitare, când adevărul amenința să fie șters din scrisoare. Plicurile s-au adunat treptat pe birou, un turn de fildeș ce așteaptă acum aprobarea timbrelor și haosul specific oficiilor poștale.
Numeri scrisorile, completezi cu grijă datele și zâmbești cu ochii în calendar: pe 7 decembrie sărbătorim Letter Writing Day și ne amintim de emoțiile contradictorii resimțite cu ocazia primirii fiecărei scrisori. De unele ne temeam și le desfăceam cu întârziere. Rupeam sigiliul și căutam cu teamă regretul pentru pierderea suferită. Altele erau așteptate cu obrajii îmbujorați: rânduri de amor, pasiuni interzise și povești de iubire umbrite de război și mii de kilometri. Să nu uităm de pozele polaroid, de șuvițele de păr păstrate între copertele romanului preferat, de dragostea trimisă de părinți prin doar câteva cuvinte bine alese, de dorul arzător și de speranța care însoțea fiecare scrisoare.
Deși ne-am propus să ne petrecem weekendul în Guernsey și să citim cu drag toate scrisorile schimbate între membrii celui mai neobișnuit club de lectură, toți mari iubitori de literatură, astăzi vom înșela timpul și vom fura câteva ore doar pentru noi. Nu vom merge la cumpărături, nu vom căuta cadouri de pus sub brad (deși suntem în urmă și sărbătorile sunt foarte aproape) și nu vom participa la niciunul dintre evenimentele notate în calendar.
De ce? Pentru că avem în plan să scriem cinci scrisori și te încurajăm și pe tine să faci la fel. Pentru ca „sarcina” să nu fie atât de dificilă, îți recomandăm și o carte pentru fiecare plic sigilat.
O scrisoare către:
- O persoană pe care o iubești. Nu contează cine este sau de când nu ați mai vorbit, de când nu v-ați mai văzut. Scrie liber și nu îți mai ascunde sentimentele și regretele.
Recomandare de lectură: O zi de Decembrie
- Cineva față de care ai greșit. Poate ai spus ceva nepotrivit și ți-a fost rușine să îți ceri scuze. Poate că nu ai fost conștient(ă) de impactul cuvintelor tale și ai presupus că timpul va vindeca toate rănile. Fă primul pas spre împăcare și lasă ezitările în urmă.
Recomandare de lectură: Înainte de ploi
- Cel mai bun prieten/Cea mai bună prietenă. Sau pentru amândoi: sigur nu rămâi fără cerneală! Așterne pe hârtie amintiri și vise, strecoară și câteva poze în plic, însă nu uita să adaugi și „doza” potrivită de umor, o glumă secretă sau un mesaj pe care doar voi îl puteți decodifica.
Recomandare de lectură: De veghe între lumi
- O persoană pe care o admiri. Ți-a oferit un sfat sau te-a ascultat atunci când ai avut nevoie. Te-a inspirat și te-a ajutat să îți urmezi visul. Îți place cum gândește, ambiția și curajul cu care trăiește fiecare zi. Spune-i în scris „de ce” este atât de importantă pentru tine sau cum te-a îndrumat: o astfel de scrisoare este inestimabilă și o amintire prețioasă.
Recomandare de lectură: Câteva motive să iubești viața
- Moș Crăciun. Nu glumim! Indiferent de vârstă și de lista de dorințe, în fiecare an îi scriem o scrisoare lui Moș Crăciun. Noi tot sperăm că ne va invita în Elfhelm și vom vizita atelierul de jucării, însă Nikolas mereu spune că nu are timp sau că Bufnița Nemi a ocupat casa de oaspeți. Nu ne lăsăm descurajați de refuzul lui politicos: știm că are multe pe cap și că elfii îi fac zi de zi probleme.
Recomandare de lectură: Eu și Moș Crăciun
P.S.: Puteți să le trimiteți scrisori și autorilor voștri preferați, dar 1) încercați să nu îi certați pentru că v-au ucis personajele preferate și 2) nu avem adresa lui George R.R. Martin.
Tweet