Top 10 cărți science fiction & fantasy pentru începători [Reading Challenge]

Poate că nu ai citit niciodată o carte science fiction sau una fantasy. Poate că întotdeauna ai fost curios, dar cumva au tot rămas pe raftul de soon to be read. Poate că anul ăsta vrei să citești și un alt gen decât cel cu care ești obișnuit și să descoperi noi lumi. Noi te încurajăm doar să le dai o șansă, e posibil să te îndrăgostești (avem exemple adevărate în echipa Nemira de cititori convertiți la SF&F, dar despre asta altă dată).

La asta ne-am gândit atunci când l-am rugat pe colegul nostru, Marian Coman, redactor-șef ARMADA, să ne ajute cu o listă cu recomandări de cărți SF&F. Cărți publicate în Armada despre care credem că au tot ce le trebuie pentru o lectură plăcută și care ar putea constitui un bagaj minim dar esențial pentru un cititor de cursă lungă ce își dorește să colinde pe tărâmul imaginației fără limite.

Mai jos vă lăsăm cu recomandările lui Marian. Sperăm să vă placă.

Recomandările din acest articol pot fi folosite în caz că ai acceptat provocarea noastră din Reading Challenge, anume să citim împreună 30 de cărți, pe baza unui ghid pe care îl poți găsi aici – pentru categoria de cărți SF sau fantasy.


Ei bine, o să încep spunând că am citit Dune în 1993, în prima ediție publicată de Nemira. Aveam 16 ani, iar romanul lui Frank Herbert împlinea 28 de ani. Pe vremea aia se vorbea despre Dune ca despre un clasic al literaturii SF, iar mie oamenii de 28 de ani mi se păreau în vârstă. A fost romanul care m-a conectat profund și definitiv la science-fiction, a fost cartea care mi-a arătat cât de departe poate merge imaginația și cât de puternic este cuvântul. Au trecut de atunci alți 28 de ani, iar Dune nu a îmbătrânit. Așa că îmi încep cu acest titlu orice listă cu recomandări SF, apoi trec cărți mai noi și mai vechi despre care cred că vor traversa timpul la fel de ușor cum a făcut Dune. Am selectat din portofoliul Armada cinci cărți SF și cinci fantasy despre care sunt de părere că o să putem vorbi cu plăcere și peste 28 de ani. În măsura în care unii dintre noi nu ne vom fi rătăcit printre stele până atunci. 🙂

Top 5 cărți science fiction

Seria Dune – de Frank Herbert

Dune îți spune dintr-o perspectivă cu totul și cu totul năucitoare povestea unui Erou. Povestea devenirii unui Mesia. Cartea asta a fascinat generații de cititori, de scriitori, de desenatori și de creatori de film. Primul proiect de film Dune datează din anii 70 și l-a avut în centru pe regizorul francez Alejandro Jodorovski. Cu o concepție grafică dezvoltată de H.R. Giger și Jean Giraud, filmul i-ar fi avut în distribuție, printre alții, pe Salvador Dali, Mick Jagger și Amanda Lear. Proiectul a fost abandonat după ce au fost investite milioane de dolari, dar a lăsat o moștenire care a influențat întreaga cinematografie SF ce a urmat. Romanul lui Herbert l-a fascinat apoi pe un alt regizor celebru, David Lynch, însă filmul lansat în 1984 nu a fost tocmai pe gustul fanilor. Am ținut să scriu despre abordarea cinematografică a romanului Dune pentru că anul acesta, urmează lansarea peliculei regizate de Denis Villeneuve. Cred că este esențial să citești cartea înainte de lansarea filmului.

Dune este și primul pas dintr-o cursă lungă. Fiindcă seria lui Frank Herbert cuprinde șase romane, iar universul său ficțional a continuat să fie exploatat și dezvoltat de fiul său, Brian Herbert, și de scriitorul Kevin J. Anderson. Primele șase romane sunt în pregătire la Armada.

Odiseea spațială – Arthur C. Clarke

O altă carte cu o istorie în cinematografie. Romanul lui Arthur C. Clarke a fost scris în același timp în care celebrul regizor Stanley Kubrik făcea filmul cu același nume. A fost un dialog unic între arte. 2001. Odiseea spațială este un clasic care tratează teme centrale în literatura SF: inteligența artificială, evoluția umană, zborul în spațiu, extratereștii. Dacă citești romanul și apoi te gândești că a fost scris înainte ca primul om să fi pășit pe Lună, înțelegi și de ce Arthur C. Clarke este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori de science-fiction. 

Exalare – Ted Chiang

Exalare este o colecție de povestiri, iar Ted Chiang este un maestru în a exploata idei provocatoare și originale pe spații reduse. Aproape fiecare poveste inclusă în acest volum a fost distinsă cu cel puțin unul dintre cele mai importante premii pentru SF, iar cartea a fost inclusă de fostul președinte american Barack Obama pe lista lui anuală cu recomandări de lectură.

Anihilare – Jeff VanderMeer

Anihilare este o carte scrisă de un autor care înțelege ca nimeni altul cum să exploateze straniul dintr-o perspectivă SF. Din punctul meu de vedere, cartea aceasta trebuie citită după un alt roman care tratează existența unui spațiu în care nimic nu se mai supune sferei normalului Picnic la marginea drumului, de Arkadi și Boris Strugațki.

Calea spre stele – Mary Robinette Kowall

Calea spre stele este romanul care a luat cele mai importante trei premii pentru SF în anul 2019 Hugo, Nebula și Locus. Este o carte reprezentativă pentru ce se întâmplă acum în literatura science fiction, o rescriere a istoriei spațiale dintr-o perspectivă feministă.

Top 5 cărți fantasy

Urzeala Tronurilor – George R.R. Martin (Seria Cântec de Gheață și Foc)

Despre celebra serie a lui George R.R. Martin nu cred că are sens să mai scriu ceva. Poate doar faptul că îmi doresc ca anul acesta să citim Winds of winter.

Corabia magiei – Robin Hobb (Trilogia Corăbiile însuflețite)

Diferența de notoriteate dintre romanul lui Robin Hobb și cele ale lui George R.R. Martin se datorează, din punctul meu de vedere, doar lipsei unei ecranizări. În seria Corăbiilor însuflețite, Robin Hobb construiește o lume fascinantă dar credibilă, în care există corăbii care au conștiință. Este o poveste despre familie și prietenie, despre legături puternice care traversează timpul, spațiul, speciile. Este de departe cel mai bun roman fantasy pe care l-am citit în ultimii ani.

Argintul preschimbat – Naomi Novik

Naomi Novik știe să spună povești. Știe și să rescrie povești, metamorfozând mituri și basme popular în bijuterii fantasy. Cu o scriitură caldă ce ți se culcușește pe suflet, Novik ne-a făcut cadou o carte pe care să o citești și să o recitești iarna, când îți dorești să crezi că dincolo de o oglindă sau de un luciu de apă se află o altă lume.

Piranesi – Susanna Clarke

Cu totul și cu totul neobișnuit, romanul Susannei Clarke te transpune într-o lume ciudată și îți pune mintea să rezolve un mister. Ce cauți într-o casă imensă situată în mijlocul oceanului, o casă în care există flux și reflux? Cine a construit casa și monumentalele statui ce te înconjoară? Dar, mai cu seamă, cel mai mare mister: cine ești tu și cine este celălalt.

Seria Witcher – Andrzej Sapkowski

Witcher este cel mai bine vândut joc video. Și este un serial de succes. Înainte de asta, Witcher a fost această serie de literatură fantasy semnată de scriitorul polonez Andrzej Sapkowski. Un univers consistent, comparabil cu cele ale lui Martin, Tolkien ori Hobb, dar care păstrează rădăcinile folclorului din estul Europei.  

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *