Vă invităm sâmbătă, 8 aprilie, la un eveniment cu istoricul Georgeta Filitti despre Matila Ghyka, personalitate marcantă a culturii noastre şi autorul volumului Numărul de aur.
Împreună cu Fundaţia Calea Victoriei oferim trei invitaţii la eveniment şi trei exemplare din Numărul de aur. Tot ce trebuie să faceţi este să răspundeţi la întrebarea: ce pictor spaniol a fost inspirat de Matila Ghyka în opera sa?
Răspunsul la întrebare îl găsiţi în acest articol. Cei trei câştigători vor fi anunţaţi vineri, 7 aprilie şi vor fi aleşi prin random.org.
Printre marii conaţionali, aproape necunoscuţi nouă azi, se numără descendentul unor principi moldoveni, Matila Ghyka (1881-1965). La zece ani, ieşeanul ia drumul Parisului unde învaţă matematică la un liceu iezuit, devine inginer naval la Şcoala de la Brest, trece apoi la Bruxelles şi îşi ia doctoratul în Drept. E un bagaj care îl ajută să ajungă filosof vitalist, estetician, inginer, diplomat, memorialist de faimă internaţională.
Un stagiu de inginer în USA îl transformă (la dorinţa sa) în muncitor necalificat anonim, dar foarte bine cotat. Face figuraţie la Hollywood, cutreieră mările lumii şi, în Extremul Orient, pătrunde în tainele artei japoneze şi ale celei chineze.
Ca diplomat român, organizează aducerea în ţară a unor vase comandate la şantierele navale londoneze. Călătoria sa pe vechile canale interioare ale continentului european – în loc de ruta maritimă – se constituie într-un mic roman de aventuri.
Numărul de aur, Estetica proporţiilor, Vraja cuvintelor îl fac celebru în Europa – unde e socotit un adevărat guru al lumii intelectuale pariziene – şi America, unde va preda cursuri de estetică. Cine a fost? Nepotul lui Grigore Ghica, ultimul domnitor al Moldovei înaintea Unirii Principatelor – ar răspunde un român. Un savant, un polimat, preocupat de matematică, inginerie, marină, estetică, literatură, istorie, diplomație, memorialistică – ar răspunde un occidental. Omul care m-a făcut să-l înțeleg pe Leonardo da Vinci – ar răspunde marele Salvador Dalí.
Aflaţi mai multe venind sâmbătă 8 aprilie, de la ora 11:00, la Grand Hotel Continental, la o discuţie cu istoricul Georgeta Filitti despre acest prinţ al spiritului, puţin cunoscut în spaţiul nostru cultural, dar care merita să fie descoperit de un public mai larg.
Concursul s-a încheiat. Câştigătorii sunt Laura Banu, Rober Rusu şi Liana Ionescu.
Tweet
Pictorul Salvador Dali