Karen Armstrong – Istoria lui Dumnezeu
traducere de Dana Ionescu
165 X 245 legată (hardcover), 512 pp.
Tweet„Această carte nu va fi o istorie a realităţii inefabile a lui Dumnezeu Însuşi, care este dincolo de timp şi de schimbare, ci o istorie a modului în care oamenii L-au perceput de-a lungul timpului, de la Avraam până în zilele noastre. Ideea lor despre El are o istorie, căci a fost întotdeauna ceva uşor diferit pentru fiecare grup de oameni care au folosit-o în diverse epoci. Felul în care o anumită generaţie şi-L reprezintă pe Dumnezeu poate să nu aibă nici un sens pentru alta. E un adevăr că propoziţia „Cred în Dumnezeu” nu are un sens obiectiv în sine, ci, ca orice altă afirmaţie, are sens doar într-un anumit context, când e făcută de o anumită comunitate. […]
Dacă analizăm cele trei religii, ne va fi clar că nu există o perspectivă obiectivă asupra lui „Dumnezeu”, iar fiecare generaţie îşi creează propria ei reprezentare. Acest lucru e valabil şi pentru ateism. Propoziţia „Nu cred în Dumnezeu” a avut sensuri uşor diferite de la o epocă la alta. Cei consideraţi ateişti de-a lungul anilor au negat mereu o anumită concepţie despre divinitate. Oare „Dumnezeul” pe care îl resping ateii de azi este acelaşi cu Dumnezeul patriarhilor, al profeţilor, al filozofilor, al misticilor sau al deiştilor din secolul al XVIII-lea? Toate aceste divinităţi au fost venerate ca fiind Dumnezeul din Biblie şi din Coran de către evrei, creştini şi musulmani, în anumite momente din istoria lor. Însă vom vedea că diferă foarte mult una de cealaltă.”
Daca spui tu, asa o fi! Altceva voiam sa spun (acum si in ultimele luni) dar nu-i nimic daca nu s-a inteles! Promit sa nu te mai deranjez niciodata. Toate cele bune!
@IB: am inteles ce vroiai sa spui, nu trebuie sa te superi. Dar ce am scris mai sus chiar asa e, nu glumeam. Adica nu vad de ce nu ai incerca trilogia lui Ted Dekker doar pentru ca se intersecteaza partial cu fantasy. Iar Blaze la fel, e undeva intre genuri, dar este si de suspans.
Pe scurt, sigur ca am inteles unde bati, dar nu pot sa dau decat raspunsurile pe care le am 🙁
Hm. Acum vreo 10 ani “istoria” a aparut la Cartea Romaneasca si nu a mers deloc.
Sunt curios ce poate face o editura care are o echipa de P.R. profesionista si nu doar o secretara-dactilografa adormita dupa un monitor. Chiar sunt curios.
nu stiu daca este eroarea lui K.Armstrong sau a traducatorului dar Vasile cel Mare nu a fost gnostic si nici nu a trait in jurul anilor 150…