Deşi am întârziat binişor luna asta cu noile apariţii şi probabil nu mai e o noutate pentru nimeni, întrucât au vizitat pagina de pe site, nu putem să dezamăgim tradiţia şi să nu le prezentăm cum se cuvine, pe fiecare în parte, pe blog, unde putem şi să discutăm mult mai bine despre ele.
Astfel, în Nautilus apare
- volumul al doilea (numărătoarea noastră) al antologiei The Year’s Best Fantasy and Horror, coordonată de Ellen Datlow & co. Astfel, publicul are integral la dispoziţie a nouăsprezecea ediţie a faimoasei antologii (numărătoarea lor). Ce e special la acest volum secund şi nu trebuie ratat sunt sintezele de la sfârşitul volumului (peste 200 de pagini), care trec în revistă tot ce s-a întâmplat în acel an în Fantasy & Horror.
În Suspans inaugurăm o serie de romane poliţiste foarte dragă mie şi, sunt sigur, în scurt timp foarte dragă şi vouă:
- Andrea Camilleri – Hoţul de merinde. Nu am să vă spun că seria Montalbano a fost tradusă în 8 limbi iar la nivel mondial s-au vândut peste 10 milioane de romane ce îl au în centru pe Comisarul Montalbano. Cartea merită citită nu neaparat pentu intriga poliţistă, ci pentru atmosfera deosebită şi personajele pitoreşti, încununate de dialectul sicilian. (Sigur mă veţi întreba în curând de ce am început cu al treilea roman al seriei. Aşa că răspund înainte să mă fi întrebat: drepturile pentru primele două volume au fost blocate de o altă editură care le-a achiziţionat dar probabil nu le va publica niciodată. Aşa că după un an şi ceva de aşteptare să se limpezească lucrurile, am decis că nu mai putem aştepta încă un an până expiră contractele şi am început cu volumul trei, urmând ca mai târziu să recuperăm cele două oi rătăcite)
Colecţia Babel oferă o carte minunată, de care m-am îndrăgostit la prima citire (detalii curând într-un post dedicat)
În Bonton continuăm ofensiva umorului de calitate şi prin de învăţăminte:
- Thomas Cathcart & Daniel Klein – Aristotel şi furnicarul merg la Washington. Mic antitratat de abureală politică. Ei da, cei doi bătrânei diabolici (vezi aici) s-au întors! După ce au consacrat la nivel mondial metoda “umor & filosofie”, o întorc împotriva celor mai detestate, mai adulate, mai importante şi mai insignifiante personaje: politicenii. Tocmai a început campania electorală?
Tot în colecţia Bonton, se îngroaşă rândurile în cadrul mişcării internaţionaliste xenofobe:
- Franck McNally – Ghidul Xenofobului: Irlandezii (de departe favorita mea din serie – iar MDP a fost deosebit de inspirat mai ales când a tradus capitolele despre înjurături şi băutură 😉 am râs de m-am prăpădit)
- Ewa Lipniacka – Ghidul Xenofobului: Polonezii
- Louis James – Ghidul Xenofobului: Austriecii
Romanul de dragoste nu putea lipsi din Nemira Damen Tango:
- Gerald Messadie – Maria Antoaneta, un roman istoric ce încearcă să reabiliteze imaginea celebrei regine decapitate de Revoluţia Franceză
În Nemira Junior, mult-aşteptata continuare a seriei Gossip Girl a sosit:
În afara colecţiilor, un nou volum dedicat artei teatrale:
Acestea fiind spuse, spor la finanţe, că se apropie târgul şi nu se cade să vă prindă nepregătiţi, spor la lecturi, şi în următoarele săptămâni verificaţi cât mai des blogul aici de faţă pentru că vi se pregătesc multe surprize 😉
@vlad: françoise sagan, uraaaa! de cind asteptam sa mai apara si altceva in afara clasicelor “bonjour tristesse” si “aimez-vous brahms?”! “avec mon meilleur souvenir” e, intr-adevar, un excelent inceput de serie de autor. sa mai astept si altele?
@HNU: culmea e ca nu citisem nimic de Sagan, ma balaceam cu suficienbta in cliseele paraliterare si nu simteam nimic la auzul numelui ei. “Cele mai frumoase amintiri” a venit ca o revelatie, memoriile ei sunt mai “fictiune” decat fictiunea (ca gen, ca romanele nu i le-am citit). Am un post pregatit oarecum despre asta (desi despre Sagan propriu-zis nu prea spun mare lucru, dar asta si din cauza ca inca sunt buimac si n-am cuvinte potrivite).
@HNU: pai… si eu mai astept altele 😀 sa vedem…
@vlad: stii… sagan e unul dintre autorii pentru care mi-as relua oricind meseria de traducator 🙂
@Vlad: Inca o luna cu aparitii echilibrate, asa cum ne-ati obisnuit! Am ramas fara raspunsuri la cele 2 intrebari cu 3 nume dar nu insist, vine targul si astept surprizele placute.
@Vlad: Scriu aici pentru ca nu vreau sa stric vraja jocului iubitorilor SF&F dar vreau sa-ti semnalez faptul ca “Aristotel si furnicarul..” si “Hotul de merinde” nu mai sunt nici “in curs de aparitie” nici “noutati”. Eu le-am vazut bagate direct la colectiile din care fac parte dar poate mai vor si altii sa cumpere si nu le gasesc la fel de usor. Cat priveste iubitorii de SF&F sunt putin invidios pe ei avand in vedere ultimile nouatati dar, poate, va veni si vremea mea….
Buna Ionel,
Multumesc pentru semnalare. Vazusem ca s-a intamplat asta cu Aristotel, dar acum ca s-a molipsit si Montalbano… O sa remediem, merci!