O temă, zece variante

Calatorii in timpAntologia de povestiri coordonată de Antuza Genescu oferă perspectiva a zece autori români asupra unei teme foarte ofertante: călătoriile în timp. De la povești de dragoste cu prelungiri la + 3000 de ani distanță, la modificarea evenimentelor istorice și până la texte hazlii, cartea vă oferă variațiuni surprinzătoare pe tema dată.

Nu sunt o cititoare de SF, cel mult pot „digera” un fantasy bine integrat într-o poveste captivantă, și totuși am citit cartea de față din scoarță-n scoarță. Am avut nevoie de o vreme pentru a mă obișnui cu prezența calculelor și formulelor matematice, dar până la urmă am trecut și peste asta și acum vă pot oferi părera mea nu foarte avizată, așa cum v-am avertizat.

O primă impresie: mi-a plăcut cartea ! În primul rând pentru că povestirile au aceeași temă și asta a scos în evidență fantezia scriitorilor, apoi pentru că mi-a deschis o perspectivă asupra operei unor autori români.

Povestea preferată a fost cea a lui Cristian-Mihai Teodorescu,Transparenți și supraconductori – dincolo de titlul foarte tehnic, am găsit un stil personal și direct care integrează cititorul și în care ne este spusă viața unui cercetător/scriitor/narator și a familiilor sale, intercalată cu o poveste de dragoste între două ființe nepotrivite, dar care reușesc să călătorească în timp. Planurile sunt încurcate și se pare că de munca personajului nostru depinde deznodământul idilei, dar vă las să descoperiți și să savurați detaliile alambicate.

Cu încântare am citit și povestea cu iz dramatic Paris, 1941 de Ștefana Cristina Czeller. Ce se întâmplă atunci când intervii în istorie ? Se pare că viitorul a dezvoltat o rețea de agenți a căror scop este acela de a avea grijă ca anumite evenimente să se petreacă. Dar oare poți controla totul ? Uneori factorul uman intervine și apar modificării majore. Am admirat scriitura matură și o analiză bună a psihicului personajului prins într-un trecut periculos, alături de naziști în Paris.

Dar nu toate textele acestui volum abordează teme atât de serioase; Sergiu Someșan în Ultimul reportaj ne avertizează că nu e bine să enervezi un cameraman alături de care faci reportaje vizitând momente importante din istorie, s-ar putea să-ți joace o festă.

În concluzie, dacă alegeți să-l citiți veți descoperi un volum cu texte foarte diverse pe o temă veche de când literatura SF. Și trebuie să vă mai amintesc o povetire despre cum un om a fost martor la întreaga evoluție a planetei și a speciei umane, prins fiind în trecut, una cu iz de Shelock Holmes și încă una în care este integrată o frumoasă descriere a Barcelonei. Și mai trebuie să mă opresc aici pentru că altfel vă povestesc tot volumul și vreau să mai rămână ceva și pentru voi să descoperiți.

Citeşte continuarea pe Bookblog şi nu uita că numai în această săptămână, volumul Călătorii în timp are 35% reducere.

Autor: Andreea Chebac

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *