Patru cărți pe care să le citești dacă ți-a plăcut „Eleganța ariciului”

Muriel-Barbery

Muriel Barbery scrie despre iubire, diferențe și singurătate. Scrie despre probleme și griji aparent banele, învelite într-o monotonie cotidiană, ce ascunde și, totodată, separă intelectul de spaima pentru viitor, acel viitor incert, care (aparent) ne-a hotărât deja soarta.

Muriel Barbery scrie pentru ea, pentru tine, pentru fiecare cititor în parte, cu eleganță și sinceritate, împletind armonios realitatea de zi cu zi cu o ficțiune ce surprinde, captivează și impresionează, până în punctul în care ajungi la ultima pagină și descoperi… că e goală. Așteaptă ca tu să decizi ce vei face în continuare.

Dacă ai iubit „Eleganța ariciului”, dacă sentimentele și reacțiile noastre îți sunt familiare, te invităm să descoperi alți patru autori din colecția Babel, precum și patru volume câștigătoare a numeroase premii și distincții literare, pe care vei dori să le recitești la câteva secunde după ce le-ai terminat.

 

Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți

Comandă

mathias-enard—vorbeste-le-despre-batalii-regi-si-elefanti—c1

Enard este un poet, un sculptor al cuvintelor nerostite și al iubirii pătimașe, vulcanice. O iubire ce se stinge din ambiție, de teamă, la granița dintre Occident și Orient, o iubire ce tinde spre obsesie și îl urmărește pe Michelangelo în toate operele sale.

O carte răvășitoare, sumbră și tulburătoare, un autor ce îmbină într-o singură operă poezia, proza, istoria și muzica.

Michelangelo ajunge în Constantinopol pe 13 mai 1506, lăsând în urmă furia Papei Iulius al II-lea şi un şantier neterminat pentru mormântul acestuia la Roma. Dar cum să fi refuzat invitaţia sultanului Baiazid al II-lea?

Aşa începe cuceritorul roman al lui Mathias Énard, care devoalează fascinanta întâlnire a omului Renaşterii cu lumea otomană, imaginând o istorie uitată. În ea se ascunde o poveste de dragoste cu pagini epistolare şi de jurnal, punând în lumină şi firele ce leagă Occidentul de Orient.

„Mathias Énard îl studiază pe Michelangelo, îi respectă tăcerile şi ezitările, le urmăreşte pe căi sinuoase şi îi devine un complice discret. Scriitura e ca un desen: senzuala ca efectele de clarobscur, tranşantă ca piatra ascuţită.“ – Télérama

PREMIUL GONCOURT DES LYCÉENS 2010

 

Tristeți de lămâie

Comandă

julian-barnes—tristeti-de-lamaie_site 

Julian Barnes nu are nevoie de o introducere: el surprinde în operele sale întâmplări dureros de realiste, îmbinând melodrama şi comedia cu un sentiment copleşitor de bucurie: bucuria de a trăi, de a iubi, de a scrie şi de a citi.

Personajele lui se împotrivesc iluziilor, îmbrăţişează riscul, suferă şi se îndrăgostesc, nu se tem să rostească adevărul, să îşi mărturisească sentimentele şi să renunţe la tot pentru un nou început.

Un scriitor lipsit de inspiraţie trăieşte o ultimă fantezie într-un compartiment de tren. Un muzician rememorează trist episoade din propria viaţă şi ne invită să ne aşezăm într-o tavernă şi să vorbim despre moarte. O femeie îi citeşte reţete culinare soţului muribund. Julian Barnes stoarce lămâia (simbolul morţii la chinezi) şi ne arată oameni care privesc dincolo de viaţă.

„Toate povestirile lui Julian Barnes au claritatea unei fotografii şi realismul psihologic care ajunge până la extremele unei sentiment… păstrând o latură irezistibil ascunsă.“ – The Observer

 

Distanța dintre noi

Comandă

jhumpa-lahiri—distanta-dintre-noi-site_1_

„Distanța dintre noi” este o lectură emoționantă despre iubirea dincolo de moarte, despre relațiile dintre oameni, culminând cu despărțiri, cuvinte aruncate la mânie, reproșuri și scuze rostite cu jumătate de glas, din rușine, ca umbră a regretelor din trecut.

O călătorie ce străbate patru decenii și două continente. Două civilizații, o singură viață.

„Un roman memorabil şi puternic… Cu Distanţa dintre noi, literatura lui Lahiri ajunge la mare înălţime. “ – USA Today

Inclusă în: Top TIME cele mai bune romane, Top USA Today cele mai bune cărţi; Top People cele mai bune zece cărţi; Top Good Reads cele mai bune cărţi; Top 10 Apple

 

Trilogia Balcanică

Comandă

trilogia_balcanica

Nu poți să rezumi Trilogia Balcanică în câteva paragrafe. Este nedrept pentru Olivia Manning, pentru talentul cu care a reclădit o lume ce amenință să se prăbușească, pentru iscusința cu care a ales și a potrivit fiecare detaliu în poveste, pentru devotamentul afișat față de personaje, oferindu-le numeroase posibilități de schimbare și izbăvire de-a lungul celor trei romane. Tragedia este ascunsă și ținută sub frâu, dar teama cititorului o să fie risipită abia cu ultimul capitol, când povestea este completă și istoria uitată.

„Trilogia Balcanica de Olivia Manning este una dintre cele mai minunate opere de ficțiune apărute în Anglia de la război încoace. Galeria personajelor este uriașă, descrierea scenelor, absolut superbă, patosul e reținut, iar umorul, discret și civilizat.“ – Anthony Burgess

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *