La doar câteva zile până la sfârșitul sezonului al doilea din Urzeala Tronurilor, producătorii serialului au decis să ofere fanilor câteva indicii cu privire la episoadele ce vor urma. Astfel, în cel de-al treilea sezon al popularului serial TV vom avea ocazia să cunoaștem multe personaje noi, care nu au apărut până acum decât în cărțile lui George R.R. Martin.
Iată care sunt ele:
Mance Rayder: un fost membru al patrulei de noapte care este acum rege ”peste zid”;
Daario Naharis: un luptator confident și seducător;
Jojen Reed și Meera Reed
Edmure Tully: un membru tânăr din familia Tully;
Ser Brynden Tully (The Blackfish): unchiul lui Catelyn Stark;
Lady Selyse Florent: soția lui Stannis;
Shireen: fiica lui Stannis;
Olenna Redwyne (Regina Tronurilor): bunica lui Margaery Tyrell;
Beric Dondarrion: un cavaler care e liderul unui grup nelegiuit;
Thoros of Myr: un preot de aceeași religie ca Melisandre;
Tormund Giantsbane: un invadator;
Voi ce personaj credeți că va fi cel mai interesant?
Tweet
Am apucat să văd primele episoade din sezonul 1 al serialului. M-am oprit, pentru că am obiceiul să citesc întîi cartea. Şi am început să citesc romanul.
Am rămas şocat: pentru prima oară în viaţă întîlneam o carte mai proastă decît ecranizarea. Mai săracă, mai superficială, mai meschină…
Aşa că am renunţat să o mai citesc. Şi să cumpăr restul seriei, evident! Mă voi mulţumi cu serialul.
Dimpotriva, mie mi se pare cartea mult mai valoroasa decat serialul. In carte aflii mult mai multe despre psihologia personajelor, sunt mult mai complexe si mai atractive decat in serial.
Dau un exemplu simplu: Khal Drogo. Daca vezi doar serialul, pare un salbatic si atat (am prieteni care au vazut doar serialul si Drogo nu le spune nimic: e doar un salbatic). In carte, pe langa faptul ca ajungi sa-l indragesti, ajungi sa-l consideri un adevarat conducator, care stie cum sa se poarte cu oamenii sai ca sa le castige respectul si supunerea. Adica, pe scurt, vezi mult mult mult dincolo de simplul salbatic.
Si e doar un exemplu minor, exista multe altele, asa ca eu te sfatuiesc sa nu renunti atat de repede la carti.
Desi “rude cu o bună cunoaștere a lucrurilor” e o traducere corecta a frazei “a teenage brother and sister duo with special insights.” (fraza din articolul original), fraza in romana suna ca si cum ele ar fi rude cu o persoana care este “o cunoastere a lucrurilor” si persoana respectiva este buna in rolul de cunoastere, ceea ce nu are prea multa logica.
Totusi, revenind la subiect, ma bucur enorm ca urmeaza sa-i vedem pe cei doi frati Reed, chiar mi-ar fi parut rau sa fie taiati din serial.
Cartea mai proasta decit ecranizarea?Imposibil…nu stii”sa citesti”,nu esti un cititor.Martin este genial,cartile lui sunt foarte bine scrise,pline de detalii,fiecare personaj descris cu lux de amanunte.Dupa ce am citit toate cele cinci volume si am inceput alta carte am simtit bine “diferenta”.Probabil Martin nu-i pentru tine…intoarce-te la revistele de sport.
🙂
Nu sînt pasionat de sport, ci de lectură. Am citit şi alte cărţi traduse ale acestui scriitor şi mărturisesc sincer că nu-l consider printre “greii” genului. Destul de comercial, fără mari profunzimi, scrie agreabil şi cam atît. Cît priveşte psihologia personajelor, în serial mi s-a părut mult mai nuanţată faţă de carte.
Eugenia, mai probail e că n-ai citit încă Dostoievski, Shakespeare, Cehov, Eschil, Sofocle, Euripide, Platon ori măcar Proust. De Faulkner nici nu mai vorbesc! Sînt convins că autorii enumeraţi de mine sînt şi pentru tine, întoarce-te şi spre marea literatură. Ce scrie Martin e pentru citit pe tren sau pe closet, în metrou ori autobuz. Noroc cu serialul, că altfel am fi fost puţini cei care ar fi ştiut de el… Este?
🙂
Era suficient de cunoscut cat sa traiasca fara griji si fara serial.
Eu l-am descoperit inainte de Game of Thrones si, ca si tine, am citit si alte lucrari de-ale lui. Nu poti sa-l compari cu Shakespeare sau cu oricare alt autor dintre cei mentionati pentru ca genurile sunt complet diferite. E ca si cum ai compara mere cu orase. Doar daca marul nu e oras, nu inseamna ca marul nu e bun ca gust, la fel cum nu inseamna nici ca orasul nu e locuibil.
Inteleg ca nu-l poti aprecia pe GRRM comparandu-l cu Dostoievski, Sofocle, Proust etc, dar ceea ce nu inteleg este cum poti, citind atat de mult si autori atat de mari, poti considera serialul, care nu e decat o ecranizare banala a unei carti mult mai complexe (si nu spun asta pentru ca as fi fanatica, ci pentru ca, spre deosebire de tine, am citit toata seria si am vazut tot serialul, deci pot face o comparatie in deplina cunostinta de cauza) este mult mai bun decat cartea.
Si, in alta ordine de idei, cred ca a numi o carte pe care multi o compara cu Lord of The Rings (care este recunoscuta de critici mai valorosi decat noi ca fiind o opera de arta) lectura buna pentru closet sau metrou este o insulta la adresa cartii care nu-si are locul intr-o discutie despre valoarea unei serii. (La fel ca si trimiterea catre reviste de sport, de altfel.)
Sigur, nu vorbesc de notorietatea sa dincolo de graniţele noastre. La noi, însă, pînă la serial, a fost cunoscut doar într-un cerc restrîns de împătimiţi de literatura sf.
Bun, atunci nu e nici Asimov, nici Dick, nici King şi pot să mai înşir. Ca să rămînem între mere. Nu e de liga întîi.
În literatură ai două opţiuni: să stai de vorbă cu cei mai mari înţelepţi şi filosofi ai lumii sau să flecăreşti cu slugile la bucătărie. Cestiune de opţiune. Doar ştim foarte bine că nu puterile noastre ne definesc, ci alegerile noastre.
Şi băiatul meu a făcut comparaţia asta: “un lord al inelelor pentru adulţi”. Iar eu mi-am spus în sinea mea că sînt adulţi şi adulţi…
Eu înţeleg faptul că sîntem pe blog-ul ediotrului care are toate motivele să-şi laude marfa şi că aici se strîng admiratorii şi adoratorii autorului ori măcar ai cărţii.
Poate că pot părea superficial, dar sînt la vîrsta la care îmi dau seama că nu-mi mai permit flecăreli cu slugile la bucătărie – viaţa e scurtă şi nu-ţi ajunge să citeşti toate capodoperele literaturii universale… Cît am citit m-am lămurit, nu, n-am să o termin de citit – nici Urzeala tronurilor şi nici întreaga serie. Timpul meu este prea preţios.
Vouă vă doresc lectură plăcută şi vizionare plăcută!
🙂
Şi rămîn la părerea mea: serialul e mai reuşit ca realizare artistică.
🙂
Scuze! “editorului”, nu “ediotrului”! Neintenţionat.
“Greii” literaturii i-am citit cind eram adolescenta:Dostoievsci,Tolstoi,Lermontov,Gogol,Puskin,Goncearov,Turgheniev,Leskov,Shakespeare,Wilde,Austen,Dumas,Balzac,Zola,Maupassant…etc,etc.Sunt carti pe care le-au citit toti in scoala,cu siguranta…sunt carti bune nu neg,dar pentru mine ele inseamna perioada 15-19.Abia astept sa creasca fiu-meu si sa i le “prezint” ca sa le citeasca si el,dar eu nu le voi reciti,cel putin nu in viitorul apropiat.O fi Martin comercial,dar eu abia astept sa citesc volumul 6…Astazi,la momentul de fata,in materie de carti,imi place sa stau in pas cu “piata”…
No comment.
Ca să nu citez din Glossă…
Aş fi crezut că un om atât de citit are un anumit bun-simț, o anumită modestie, sau măcar o buna cunoaştere a normelor limbii. Pentru a nu ne lungi la discuţii fără sens, conform Academiei Romane corect este sunt nu “sînt”.
Spor la lectură!
Mama, ce taree esti, domnu’ Branzei! “Dostoievski, Shakespeare, Cehov, Eschil, Sofocle, Euripide, Platon ori măcar Proust”. Dar stai! I-ai uitat pe Homer, Hesiod, Aristofan, Xenocle, Menandru, Calimah (de la grecili), ca si pe ceilalti 1001 de scriitori ale caror opere le-ai citit de doua-treispe ori fiecare, in rezumate de doua randuri, of course; sfertodoctii astia ca tine sunt una din plagile care s-au abatut asupra Romaniei. Sigur, nimeni nu-ti cere sa-ti placa neaparat o carte, dar in momentul in care spui ca ai renuntat sa citesti pana la final si ai trecut la film, e clar pe ce picior dansezi (vezi si aberatia “Cît priveşte psihologia personajelor, în serial mi s-a părut mult mai nuanţată faţă de carte”. Asta e, lasa-l pe Martin ca poate faci buba la mezoencefal si rezuma-te la rezumatele rezumate de pana acum. Si, apropo, nu stiu de ce-l amesteci pe King cu Asimov si Dick, daca ai fi citit ceva de Stephen King ai fi vazut ca tangentele lui cu SF-ul sunt cvasinule. Asa ca, lasa-ne. Parerea mea.
Domnule Valentino,
Pînă la 54 de ani am citit – şi, uneori, şi recitit – autorii de care am pomenit. Din cei pomeniţi de domnia ta recunosc că nu am citit Hesiod, Menandru ori Calimah. Cît priveşte pe Xenocle – mă tem că e vorba de o greşeală de dactilografie, n-am auzit de acest autor…
Eu, stimate domn, nu mă ascund în spatele unui pseudonim aşadar nu îmi permit să fac afirmaţii mincinoase, mai ales în public.
Acuzaţiile dumneavoastră sînt lipsite de orice temei, ele nu au rolul decît de a jigni şi a batjocori interlocutorul. Atenţie, însă: “Nu ce intră pe gură spurcă pe om, ci ceea ce iese, căci din inima lui iese”.
🙂
De ce consideraţi că aş fi sfertodox? Doar pentru că am altă opinie decît domnia voastră?
Domnul meu, dacă e să-l credem pe filosoful creştin Pascal, orice greşeală începe cu o generalizare. Atenţie!…
Eu nu vorbeam de o judecată “gastronomică” (îţi place, nu-ţi place) ci de una valorică (are valoare, nu are valoare, cîtă valoare are). Eu am afirmat că e prima oară cînd văd un film (serial în cazul acesta) mai valoros (mai bun) decît opera literară de la care a pornit. Să fie traducerea de vină? Nu ştiu, dar nu-mi vine a crede.
De ce l-am pomenit pe King? Păi lucrarea lui Martin în discuţie nu e sf. De ce i-am pomenit pe ceilalţi? Pentru că autorul a scris şi sf.
Şi pentru că, atunci cînd vorbim de valoare, nu mai contează că sînt mere sau pere. Cel puţin de la un anumit nivel în sus. Faptul că aici s-a folosit argumentul cu amestecul merelor şi perelor nu dovedeşte decît faptul că literatura lui Martin, ca valoare, nu se ridică atît de sus încît să se poată compara cu Cortazar, Mellville ori Buzzati – sau oricare alt autor de mare valoare al literaturii universale.
Să vă las? Nu înţeleg. Nu e un loc unde ne putem exprima părerile? Unde putem cădea de acord că nu sîntem de acord? Nu suportaţi alte opinii? Am trăit 31 de ani într-o lume unde nu era acceptată decît o opinie. Mi-a ajuns. N-o să renunţ acum la a-mi exprima opiniile doar pentru că domniei voastre nu vă plac.
🙂
Sincer, regret ca am inceput aceasta discutie, am mult prea multe de facut pentru a-mi pierde vremea cu… nici nu stiu cum sa-i zic. As vrea sa incheiem aici (daca doriti) cu singura observatia ca am fost de acord ca opera lui Martin poate sa va placa/sa nu va placa, dar nu cred ca dvs puteti emite judecati asupra valorii/nonvalorii ei. Daca l-ati citit pe Eschil (sincer, asta denota masochism) asta nu inseamna ca puteti emite judecati asupra valorii unor alte opere. Cine va credeti dvs sa spuneti “nu-mi mai permit flecăreli cu slugile la bucătărie”? Treaba e simpla: iti place sau nu-ti place o carte. Iti place pentru ca te atinge la o coarda sensibila si nu pentru ca apare in bibliografia obligatorie sau in compilatii de genul “1001 de carti de citit in viata”. Si eu am gustat multe feluri bune de mancare, dara asta nu inseamna ca sunt specialist in gastronomie. Si, sincer, primele 100-200 de pagini din “Urzeala” sunt putin greoaie, sunt prea multe personaje si intriga e stufoasa, dar apoi cartea “isi da drumul” si nu mai poti sa o lasi din mana. Dar sa nu poti termina o carte, atunci cand l-ai citit pe Eschil, Sofocle, Euripide sau Platon (in original, banuiesc) mi se pare de-a dreptul imposibil. Si, ca incheiere, tot nu inteleg de ce l-ati adus in discutie pe King. Da, Martin a scris Fantasy dar si SF, la fel ca Asimov si Dick, insa King nu a scris nici SF, nici Fantasy (cu exceptia unei nuvele, “Ochii Dragonului”, aparute in urma unui asa-zis pariu cu fiica sa. Asa ca nu are nicio legatura cu cei de mai sus. A bon entendeur, salut!
[…] Personaje noi în cel de-al treilea sezon din Urzeala Tronurilor […]
[…] spuneam mai demult că în următorul sezon al serialului TV Urzeala Tronurilor vor apărea mai multe personaje noi. […]
Pot spune ca il cunosc pe acest domn Branzei, ba chiar l-am crezut prieten cu cativa ani in urma, dar m-am inselat. Acest individ ipocrit se da mare credincios, vine cu citate din Biblie (o mizerie de carte, plina de obiceiuri salbatice iudaice si legende), se da mare cult, citit, nu are pic de bun simt si de modestie, priveste pe ceilalti din jurul lui cu un aer de superioritate, el le stie pe toate, el le-a trait pe toate, cu o atitudine de mistic de sambata dupa-masa, de “filosof” de cafenea. Nu vezi Octav ca pe unde scrii, pe orice forum unde ti-ai lasat excrementele de cuvinte esti criticat, dezavuat, provoci numai contradictii si cearta? Du-te nene la biserica aia a ta, da bani la evazionistii de popi si scuteste-ne de “intelepciunea” ta!!