Peter James: Orice legătură cu fapte sau persoane reale nu este o coincidență!

Peter JamesPeter James este unul dintre cei mai bine cotați scriitori de romane polițiste din Anglia ultimilor ani și chiar din lume, dacă stăm să ne gândim că volumele lui au fost traduse în 36 de limbi. Cel mai recent succes al său îl constituie seria de romane care îl are ca personaj principal pe detectivul Roy Grace, de la poliția din Brighton, oraşul în care s-a născut și locuiește autorul.

Ceea ce îl face special pe Peter James este faptul că își inspiră personajele și poveștile din realitate. Așa cum și autorul mărturisea într-un interviu, ”Toate personajele mele se bazează, măcar la nivel fizic, pe o persoană pe care am cunoscut-o.” Mai mult, nici cadavrele sale nu sunt chiar personaje de ficțiune. Mai în glumă, mai în serios, James recunoaște că unele persoane care l-au enervat (printre care și un critic literar) au apărut în romanele sale în postura de victime etichetate și pregătite de autopsie. ”Stiloul e o armă mult mai periculoasă decât sabia”, declară autorul.

Cu toate acestea, Peter James își ia cariera de scriitor de romane polițiste foarte în serios: o dată la două săptămâni își petrece o zi în compania polițiștilor din Brighton, investigând cazuri și învățând tot mai multe despre această ocupație care îl fascinează.

Poate că ar fi vrut să devină la rândul său investigator, dar cariera l-a purtat de la scenarist și producător de filme la maestru al literaturii polițiste, fiind convins că asta este ceea ce îi este menit să facă. Și-a arătat potențialul scriitoricesc în thrillere supranaturale, ficțiune de spionaj și chiar cărți pentru copii, dar cel mai bine își etalează talentul în domeniul crimelor misterioase. Și se pare că întreaga lume știe acest lucru, din moment ce cărțile lui se vând în milioane de exemplare.

Dar ce-ar fi să tragem cu ochiul nu numai la cariera lui Peter James, ci să ne întâlnim și cu omul din spatele celebrității?
Nu este o noutate că James este înnebunit după mașini și din când în când mai participă și la curse. Așa cum el însuși mărturisea, ”Cursele de mașini sunt cea mai mare pasiune a mea. Mi-am luat licența de șofer de curse în 2004, după ce am picat prima dată examenul și am speriat îngrozitor instructorul când am rotit mașina, un Lotus Elise, cu 110 mph, în virajul Copse de pe circuitul Silverstone.”

Dar nu este numai un iubitor de viteză, ci și de confort. Scrie zilnic în timp ce ascultă muzică și se răsfață cu un cocktail după-amiaza, fiind fericit cu câinii săi și activitățile tipice ale unui gentleman englez. Și da, își ia și vacanță uneori. Unul dintre locurile sale preferate este sudul însorit al Franței, unde îi place să lenevească citind. Nu o face prea des în timpul anului, pentru că se ține departe de pericolul de a se inspira din ideile sau stilul altor scriitori fără să vrea, de aceea recuperează în timpul liber și nu exagerează când spune că este în stare să ia cu el în concediu și câte 40 de romane.

A fost și pe meleagurile noastre, nu în vacanță, ci în vizită de lucru. Fascinat de povestea lui Dracula și la curent cu știrile publicate de presa britanică, scriitorul a venit în România curios, dar și temător. Indiferent la ce se aștepta, a ajuns să considere țara noastră ca fiind ”modernă, plină de energie, articulată”. Și-a propus ca o parte din acțiunea unuia dintre romanele din seria Roy Grace să se petreacă în România și nu putem spera decât că se va ține de cuvânt.

Anul acesta este foarte important pentru Peter James. Apariția romanului ”Not Dead Yet” l-a adus din nou în atenția criticilor, dar mai ales a fanilor, care s-au grăbit să cumpere cartea și să o discute pe forumurile de specialitate. Fără a dezvălui nimic esențial, putem spune că și acest roman reflectă un talent deosebit pentru intrigă și suspans și o analiză fină și complexă a naturii personajelor sale.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *