Dragi prieteni ai science-fictionului, dintre toate invenţiile minunate pe care le-a prezis acest gen literar, cele mai multe s-au împlinit. Nu are sens să le enumerăm, e suficient să spunem că monştri sacri precum Jules Verne, Philip K. Dick sau Douglas Adams au prevăzut cu exactitate lucruri care astăzi ne sunt indispensabile.
Unui singur dar mare neajuns al omenirii nu i-au găsit (încă) leac aceste minţi admirabile: moartea. Iar astăzi, 27 octombrie 2014, încă unul dintre spiritele aflate în permanentă căutare de sine şi reinventare de lumi a găsit, din păcate, ieşirea din această dimensiune de multe ori searbădă în care ne aflăm. De astăzi, nu vom mai putea vorbi despre Ştefan Ghidoveanu decât la timpul trecut.
De altfel, cel care îşi câştigase renumele de Moshul SF a fost un aprig luptător cu Timpul, după cum el însuşi sugera într-un articol. Drept dovadă stă bilanţul pe care l-a smuls acestuia după o carieră dedicată science-fiction-ului, în care s-a confundat realmente cu acest gen:
– A debutat în SF în 1982, în ziarul Tribuna Sibiului cu povestirea „O colecție de artă“. A publicat în Almanahul Anticipația, almanahurile Tribuna și România Literară, suplimentul revistei Convorbiri literare, CPSF Anticipația, Jurnalul SF, Biblioteca Nova, Almanahul Astronomia 2001.
– În 1997, a fost îngrijitor de ediție și colaborator la volumul Istoria SF-ului modern (1911-1984) de Jacques Sadoul, apărut la Editura Vremea. În calitate de editor, a publicat fanzinul Contact între civilizații (1983), revista Nautilus (nr. 1-3, tipărite), precum și antologiile Cronici microelectronice (Ed. Tehnică, 1990), Cronici metagalactice (Ed. Tehnică, 1990), Almanahul Astronomia 2001 (Ed. CD Press), Almanahul Nautilus 2001 (Ed. Nemira) și Cele 1001 de scorneli ale Moșului SF (Ed. Millennium Books, 2012).
– A coordonat colecția „Nautilus” a editurii Nemira (1992-1993, 1998)
– În decembrie 2010, pornește blogul Moshul SF unde — la rubrica „Cele 1001 de scorneli ale moshului S.F.” — publică povestiri inedite de ficțiune speculativă, semnate de cele mai importante nume ale SF&F-lui românesc.
Fireşte, aceasta nu este decât o mică parte a contribuţiei sale la dezvoltarea genului science-fiction, atât în România cât şi peste hotare. Odihneşte-te în pace, prietene!
Tweet