Așa cum probabil ați aflat, seara de 11 februarie a fost una cu totul specială pentru iubitorii de carte: în Librăria Bastila din București a fost lansat volumul Şapte poveşti de dragoste, un moment copleșitor din cadrul evenimentului fiind adevăratul recital pe care Marius Manole l-a oferit audienței, citind povestea Privighetoarea şi trandafirul a lui Oscar Wilde.
Dar despre ce povești este vorba în această colecție de adevărate bijuterii de epocă?
”Scrisoare de la o necunoscută” de Stefan Zweig deschide acest cufăr al comorilor literare, spunându-ne o istorie ce a fascinat și tulburat generații întregi, transpusă fiind și pe marele ecran în 1948, în regia lui Max Ophuls. Cu siguranță unul dintre cele 1000 de filme pe care ar trebui să le vedem măcar o dată în viață și în mod cert una dintre cele mai sensibile, dureroase și romantice povești de dragoste din istorie, ”Scrisoare de la o necunoscută” a trecut cu brio testul timpului, rămânând și azi un simbol pentru tot ceea ce este mai uman, mai profund și mai frumos în oameni.
Călătoria printre poveștile de dragoste nu îl putea ocoli pe inegalabilul Guy de Maupassant, ilustru reprezentant al moștenirii literare franceze și poate unul dintre cei mai complecși nuveliști ai tuturor timpurilor. Scriitorul care a abordat toate emoțiile umane, toate valențele și veleitățile sufletului, autor a peste 300 de nuvele, Maupassant nu putea fi prezent în acest volum decât prin intermediul povestirii ”Fericire”. O nuvelă cu iz autobiografic, ”Fericire” spune povestea unei întâlniri, a unei vieți, a unui destin.
”Eleonora”? Considerată de unii critici un poem în proză, considerată de alții o încercare literară prin care Edgar Allan Poe și-a justificat față de sine însuși alegerea de a se recăsători după moartea soției sale, această nuvelă scurtă păstrează trăsăturile tematice din opera care l-a consacrat pe Poe, de la puternica nuanță auto-biografică și până la elementele de fantastic și funebru, fiind totodată și o frumoasă poveste de dragoste. Un aproximativ happy-end, o proză scurtă, intensă și puternic încărcată emoțional, ”Eleonora” se aliniază cu eleganță celorlalte povești de dragoste din volum.
Șapte bijuterii literare precum șapte minuni ale lumii, într-un volum coordonat de Monica Andronescu, ne îmbie să redescoperim romantismul prin ochii și glasul unor mari clasici ca Wilde, Arnold Bennett sau Dostoievski.
Tweet