Premiile CititorSF pe anul 2008: câştigătorii!!

IlionIată că votul final a ajuns la sfârşit şi astăzi au fost anunţaţi câştigătorii:

  • Cel mai bun roman SF tradus: Dan Simmons – Ilion (Nemira)
  • Cel mai bun roman Fantasy tradus: George R.R. Martin – Inclestarea Regilor (Nemira)
  • Cel mai bun volum romanesc: Sebastia A. Corn – Vindecatorul (Cartea Romaneasca)
  • Cea mai buna povestire tradusa: Lucius Shepard – Vanatorul de Jaguari (Nemira)
  • Cea mai buna povestire romaneasca: Ioana Visan – Inghetul (Nautilus-Nemira)
  • Cea mai buna antologie: Lucius Shepard – Vanatorul de Jaguari (Nemira)Martin
  • Cea mai inspirata reeditare: Frederik Pohl – Poarta (Nemira)
  • Cea mai buna traducere: Cristina & Stefan Ghidoveanu – Vanatoarea de Capete (Tritonic)
  • Cea mai buna prezentare grafica: Lacul Soarelui Lung – Mariusz Kozik (Alexandria)
  • Cel mai bun volum horror: Richard Matheson – Sint o Legenda (Rao)

În primul rând, felicitări tuturor câştigătorilor. În al doilea rând, mai trebuie să spun că ne bucurăm FOARTE MULT?! Nemira a câştigat locul întâi la ŞASE din cele zece categorii, (punând aici la socoteală şi premiul pentru povestirea apărută în revista Nautilus): cel mai bun roman SF strain, cel mai bun roman fantasy strain, cea mai buna povestire tradusă şi românească, cea mai buna antologie şi cea mai inspirată reeditare.WOW!Shepard

Desigur, trebuie ţinut cont că aceste premii votate de fani sunt mai degrabă referitoare la popularitate, nu neaparat privitoare la calitatea literară. A nu se înţelege greşit, cele două nu se exclud, ba dimpotrivă (mi-e greu  să îmi imaginez o carte proastă premiată având în vedere cât de bine informat şi experimentat e publicul nostru de SF). Doar că, dacă în privinţa calităţii literare pot exista dispute nesfârşite (şi chiar există), în privinţa votului fanilor nu prea poţi obiecta nimic. Ce-au citit, ce n-au citit, ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut: iată o radiografie a anului 2008 în materie de literatură SF&F.

Trebuie să recunosc totuşi că sunt un pic dezamăgit de numărul de votanţi. Deşi unora li se pare destul de mare, eu mă aşteptam la un număr de voturi cam de la o mie în sus. Pentru că fiecare volum nominalizat (cel puţin dintre cele traduse)Poarta a fost citit de măcar câteva sute bune de fani, fie că au cumpărat cartea sau doar au împrumutat-o, sau au citit-o deja în original. Regretul ar fi că nu am reuşit să ajungem la ei şi să îi determinăm să voteze, în ciuda faptului că internetul are capacităţi virtual nelimitate în răspândirea veştilor.

Cititori si votanti SF

În concluzie, le mulţumim din inimă tuturor celor care au votat, desemnându-ne şi prin numărul de premii  şi prin cel de nominalizări cea mai populară editură de SF&F a anului 2008. Ştacheta a fost deja ridicată sus şi aşteptările sunt mari, aşa că tot ce mai putem spune este că vom face tot ce ne stă în putinţă să nu vă dezamăgim nici pe viitor şi să vă oferim cel puţin la fel de multe motive de bucurie şi pe parcursul anului 2009!

4 Commentarii

  1. kyodnb 11/02/2009 Reply
  2. Vlad Puescu 11/02/2009 Reply
  3. voicunike 11/02/2009 Reply
  4. Vlad Puescu 12/02/2009 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *