Cititorii de cursă lungă se recunosc după câteva trăsături comune: au o listă interminabilă de cărți pe care vor să le citească, adoră să împărtășească cu alți cititori ce au mai citit și uneori se simt copleșiți de câte cărți noi apar. Pentru ei am lansat Reading Challenge, provocarea prin care citim lunar împreună o carte dintr-o anumită categorie. De ce? Pentru că am vrut să ne oferim un pic de structură în listele de To read de pe Goodreads, dar și să continuăm să încurajăm cititorii să iasă din zona lor de confort literar. Așa că hai să încercăm și alte genuri decât cele cu care suntem obișnuiți deja.
Iată-ne în mai, luna în care ți-am propus să citim împreună o carte premiată. Dacă n-ai reușit încă să găsești o carte pe gustul tău în această categorie, avem câteva recomandări pe care le poți citi pentru #ReadingChallengeNemira, incluzând toate genurile, de la ficțiune istorică, la memoir, la horror, la fantasy și SF.
Recomandări #decitit în mai
Mexican Gothic îmbină elemente ale gothicului traditional și ale horror-ului lovecraftian cu magia prozei surorilor Bronte. Noemi este protagonista care vă poartă prin zona rurală a Mexicului, spre Locul Înalt. Acolo, secrete întunecate încep să o iasă la iveală, o dată cu vestea că verișoara lui Noemi s-a căsătorit cu un bărbat a cărui familie are o istorie de o violență nebună. Premiile care fac Mexican Gothic lectura perfectă pentru Reading Challenge sunt premiul pentru cel mai bun roman horror la premiile British Fantasy, premiul Pacific Northwest Book și premiul Locus pentru cel mai bun roman horror.
Culoarul Morții, de Stephen King te plimbă prin Corpul E al Penitenciarului Cold Mountain unde sunt adăpostiți criminalii condamnați la moarte. Dar acel corp din instituție este diferit de restul, are o denumire mai prietenoasă și ofițerii îi tratează cu candoare pe deținuți datorită gardianului Paul Edgecombe. Deși Paul a avut multe experiențe cu diverse persoane, nimeni nu a fost precum John Coffey, un bărbat intimidant prin statura sa, dar cu minte de copil, condamnat pentru o crimă care a șocat pe toată lumea prin violența de care dăduse dovadă. Cu toate astea, pe parcursul șederii sale în Corpul E, Paul e pe cale să descopere adevărul teribil care îi va da lumea și credințele peste cap. Romanul lui Stephen King a căștigat premiul Bram Stocker pentru cel mai bun roman în 1996.
Calea spre stele, de Mary Robinette Kowal creează echilibrul perfect între acuratețe istorică și ficțiunea speculativă. Într-o noapte de primăvară, un meteorit cade pe Pământ spulberând aproape toată Coasta de Est a Statelor Unite, inclusiv Washingtonul. Acest eveniment a accelerat nevoia de a coloniza spațiul cât mai repede. Elma York, împreună cu o echipă de specialiști, lucrează intens penru a duce primul om pe Lună. Dar o întrebare îi tot vine în minte, de ce să se rezume doar la Lună și de ce să nu meargă dincolo de ea? Romanul science-fiction este căștigător al Premiilor Nebula, Locus, Hugo & Campbell Memorial în 2019 și a fost categorizat drept cel mai bun roman de science-fiction al anului 2018 de către Publishers Weekly.
Dune, de Frank Herbert este o călătorie cu bilet doar dus către planeta Arakis, alături de casa Atreides. Acolo, se află cea mai valoroasă și importantă substanță din univers, singura sursă de mirodenie. Dar o dată cu venirea lor, vechea rivalitate dintre Casa Atreides și Harkonnen se redeschide. „Dune” prezintă o poveste unică și magică, devenind unul dintre momumentele science-fiction-ului modern. Romanul este căștigător al Premiilor Nebula și Hugo.
Lumii îi spuneau Pădure, de Ursula K. Le Guin abordează lupta unui popor asuprit împotriva celor care i-au îngradit libertatea. Planeta Atshee locuia în liniște până când a fost invadată de yeomeni, care au început să le distrugă pădurile și să îi transforme pe locuitori în sclavi. Încercând să se revolte și să lupte pentru credințele și valorile lor, își dau seama de la prima vărsare de sânge că e un drum fără întoarcere. Nuvela a primit premiul Hugo și a fost finalistă al premiilor Nebula și Locus pentru creearea unei lumi imaginare care reușește să vindece și să arate o cale de întoarcere către casă mereu.
Umanii, de Matt Haig este o carte care te face să râzi și să plângi în același timp. Într-o noapte ploioasă de vineri, Andrew Martin se plimbă gol pușcă prin străzile din Cambridge. După acea plimbare, nu se mai simte deloc în apele sale. Devine apatic, nu mai înțelege rostul multor lucruri, urăste pe toată lumea, mai puțin pe Newton. Dar Newton nu era om, era un câine. „Umanii” a fost nominalizată la categoria „Cel mai bun roman” de la premiile Edgar în 2014, la premiile Goodreads Choice pentru categoria de science-fiction în 2013 și la premille International Dublin Literary pentru Longlist în 2015.
U de la Uliu, de Helen Macdonald este un memoir despre durerea și frumusețea vieții. După pierderea tatălui său, aceasta se retrage în spatele lumii civilizate și se adunsă în lumea păsărilor de pradă. Helen își începe drumul prin labirintul memoriei și al durerii, rezultând într-un volum plin de lirism, umor și emoție despre frumusețea naturii, despre forțarea limitelor, dar și despre cât de important este să respecți adevărata natură a ființei. „U de la uliu” a primit premiul pentru biografie de la Costa Book în 2014 și pentru non-ficțiune la Samuel Johnson în 2014.
Un cal într-o mare de lebede, de Raluca Nagy spune povestea unei tinere care decide să plece la Tokio cu speranța că aflată într-un loc nou, și-ar putea face ordine în vechea viață. Descoperirea unei culturi noi și a obiceiurilor lor impresionante, dar și șocante, o să o ajute pe protagonistă să se desprinsă de trecut și să se vindece. Romanul a obținut premiile „Sofia Nădejde” și „Observator Cultural” pentru romanul de debut.
Oameni mari, de Maria Orban este un posibil refren al generației 30+. Autoarea scrie cu ușurință despre cele mai mari și profunde dileme umane, despre punctele de cotitură ale vieții, redându-le prin propriul playlist și episoade cinematografice, cu mult umor și (auto)ironie. Cartea este despre maturizare, despre propriile protecții și călătoriile interioare pe care le avem de-a lungul vieții. Romanul Mariei Orban face parte din Selecția Festival du Premier Roman de Chambery în 2022 și a fost nominalizat în 2021 la Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatură scrisă de femei, la categoria „Proză Debut”.
Un gentleman la Moscova, de Amor Towles este un roman care are loc într-o singură cameră de hotel din Moscova, în anul 1922. Romanul prezintă povestea fascinantă a Contelui Rostov, un aristocrat și condamnat la arest la domiciliu care reușește să treacă peste perioada dificilă fără a părăsi hotelul unde stă. Cartea a primit numeroase nominalizări de-a lungul anilor, printre care la Kirkus în 2016 pentru categoria de ficțiune, la premiile Goodreads Choice pentru ficțiune istorică, la Book of the Month pentru Book of the Year și la premiile International Dublin Literary în 2018.
Regulile Jocului, de Amor Towles reprezintă evocarea superbă și glamour a Manhattan-ului anilor ’30. În ultima noapte a anului 1937, Katey Kontent îl întâlnește pe Tinker Grey, un bancher atrăgător și, prin intermediul său, tânăra de 25 de ani cunoaște înalta societate a New York-ului. Romanul reușește să surprindă epoca de glorie a orașului Manhattan în vremuri complicate din punct de vedere politic, dar care reușește să readucă în lumina reflectoarelor viețile oamenilor într-un mod autentic. Acesta a primit premiul pentru Naiba Book of the Year la categoria ficțiune și a fost nominalizată la premiile Goodreads pentru categoria de ficțiune istorică.
Cât aur ascund aceste coline, de C Pam Zhang este o reimaginare unică a Vestului sălbatic. Goana după aur este pe sfârșite în California. Lucy și Sam, două fetițe de origine chineză încearcă să supraviețuiască și caută un loc pe care să-l poată numi casă. Călătoria lor este una extraordinară, nelipsită de peripeții și speranțe pentru viitor. Primul roman al lui C Pam Zhang a câștigat premiul la California Book pentru categoria First Fiction Gold în 2020 și a fost nominalizat la multe premii și categorii, incluzând premiul Hemingway pentru categoria de „roman de debut” pentru Shortlist în 2021 și premiul la Reading Women pentru ficțiune în 2020.
Vouă ce carte v-a făcut cu ochiul din această listă?
Tweet