Regii nisipurilor – George R.R. Martin

regiiÎn volumul de povestiri Regii nisipurilor, George R.R. Martin creează o lume sumbră, deprimantă dar nu lipsită de speranță. Cartea este dominată de explorări subterane, de lupte între rase, de vanitate și crimă.

Prima povestire, Calea crucii și a dragonului, este o meditație catolică asupra unei noi religii născute pe o altă planetă. Iuda a fost sanctificat și Lukyan Judasson este propovăduitorul Ordinului Sf. Iuda. Investigatorul creștin Damien Har Veris este trimis să stîrpească noua credință, dar este descumpănit cînd află mai multe despre religia bazată pe… minciună.

Și Flori-amare are de-a face cu iluzia și minciuna. Shawn descoperă o lume falsă, prin intermediul vrăjitoriilor. Deși inițial respinge acea lume, ajunge să se obișnuiască și să se adapteze. Revenită în lumea dinainte cunoscută, se simte străină și vrea din nou iluzia, realitatea i se pare nemulțumitoare.

În casa viermelui este poate cea mai sumbră povestire din volum. Este o lume întunecată, la distanță mare sub nivelul solului, populată de creaturi ieșite din rafinări genetice sau din împreunări accidentale. Annelyn este cel care îndrăznește să afle ce este dincolo de spațiul cunoscut. Se călește, experimentează și ajunge în cele din urmă povestitorul propriilor peripeții.

Atmosfera se echilibrează prin textul Prieteni nedespărțiți, unde descoperim o latură romantică a fanteziei lui Martin. Pe o navă cosmică, un înger clonat asistă cu uimire la capturarea umbrelor ce hălăduiesc prin spațiu, creaturi indispensabile pentru oamenii ce vor să devină prieteni nedespărțiți. Sclipitoarele, umbrele și prietenii nedespărțiți trec cu viteze uimitoare pe lîngă nava Caleașca, într-un dans cosmic transpus admirabil în cuvinte de autor.

Orașul de piatră este o povestire plină de suspans, cu acțiunea pe o lume aproape părăsită. Aici nava este Măgarul lui Jamison, iar eroul se numește Holt. El descoperă în subsolurile orașului o lume paralelă în care timpul se scurge mai lent decît la suprafață. Și aici Martin excelează în descrieri ale unor peisaje cosmice, încercînd să creeze liric ideea de viață în acel spațiu unde viața începe să dispară.

Proxeneții viitorului se confruntă în povestirea Doamna-din-stele. Castele și rasele combinate revin aici, textul este foarte dinamic și dominat de scene pline de acțiune și de luptă. Janey vine din cer și Hal o consideră o mană cerească din punct de vedere comercial. Fata se va dovedi cea care-l va izbăvi și-l va reeduca.

Bijuteria volumului este textul Regii nisipurilor. Este o poveste în care vanitatea unui om îl distruge. Simon Kress crede că banii și puterea îl transformă într-un zeu care poate pune stăpînire pe un microcosmos format din creaturile numite regii nisipurilor. Micuțele ființe îi vor lua chipul și asemănarea dar îl vor pedepsi pe cel care se plictisise de bunătate, onoare și politețe în lumea lui.

Autor: George Hari Popescu

Citeşte continuarea pe cyberculture.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *