Scriitoarea Raluca Nagy va participa, la Bruxelles, la aniversarea de 15 ani a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură

Scriitoarea Raluca Nagy, finalistă, cu romanul Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021), la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) 2022, este invitată să participe la Bruxelles, între 20 și 22 noiembrie a.c., la evenimentele dedicate aniversării de 15 ani a prestigiosului premiu.

Consorțiul EUPL organizează la Bruxelles, între 20 și 22 noiembrie, o serie de evenimente prin care marchează aniversarea de 15 ani a premiului. Scopul acestora este să etaleze, încă o dată, bogăția și diversitatea literaturii europene. La întâlnirile cu publicul vor participa autorii nominalizați și laureați în perioada 2022-2024, printre care se numără și scriitoarea română Raluca Nagy.

Publicul va avea ocazia să o descopere pe Raluca Nagy în cadrul a două evenimente, iar ambele vor avea loc joi, 21 noiembrie.

Prima întâlnire, „Descoperă literatura europeană” („Discover European literature”), se va petrece de la ora 12:00 (CET), la Coin Culture (Université libre de Bruxelles, Campus du Solbosch, Avenue Paul Héger 22-24), acolo unde autoarea va dialoga cu scriitoarea portugheză Gabriela Ruivo, va citi din romanul său, Teo de la 16 la 18, în limba română, și, alături de cealaltă invitată, va alege piesele muzicale care vor fi coloana sonoră a întâlnirii.

După care, de la 19:00 (CET), Raluca Nagy va participa la evenimentul principal, „15 ani de povești europene” („Fifteen Years of European Stories”), de la Flagey Cultural House (Place Sainte-Croix 1050 Bruxelles), un eveniment de amploare, „o experiență literară unică”, care celebrează cei 15 ani de existență a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură. Programul integral poate fi consultat aici, iar rezervările (gratuite) pentru seara aniversară pot fi făcute aici.

Dincolo de întâlnirile cu publicul din Bruxelles, scriitoarea va lua parte și la discuții și recepții organizate cu oficiali din jurul EUPL și toți ceilalți autori europeni.

De curând, Raluca Nagy s-a numărat, printre altele, atât printre invitații Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT), ediția a XII-a, 23-27 octombrie a.c., unul dintre cele mai mari festivaluri de profil din Europa de Est, unde a participat la cea de-a cincea Seară FILIT, alături de Tatiana Țîbuleac și Matei Vișniec, într-o discuție moderată de Cătălin Sava (a cărei înregistrare poate fi vizionată aici), cât și ai festivalului arădean de literatură Discuția Secretă (DS), ediția a XIII-a, ediție organizată la Cluj-Napoca, între 7-10 noiembrie a.c., alături de numeroși alți autori.

Despre evenimentele aniversare EUPL

Evenimentele de la Bruxelles sunt organizate de consorțiul format din Consiliul Scriitorilor Europeni, Federația Editorilor Europeni și Federația Librarilor Europeni și Internaționali, cu sprijinul Comisiei Europene, prin Europa Creativă – programul Creative Europe al Uniunii Europene.

Mai multe detalii despre aniversarea de 15 ani a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, aici.

Despre scriitoare

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective.

Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi „Observator cultural“ și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța.

Cea de-a doua carte, Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021), a fost nominalizată la Premiile „Sofia Nădejde“ (2021), la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“ (2022), la Premiile „Observator cultural“ (2022) și Premiul Leibniz pentru Proză (2022). De asemenea, a fost finalista din partea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022.

Cel de-al treilea volum publicat, Despre memoriile femeii și alți dragoni (Editura Nemira, 2023), un memoir, debutul său în non-ficțiune creativă, a fost nominalizat la Premiile „Observator cultural“, categoria „Eseu/Publicistică“ (2024).

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *