5 ani de n’autor: Raluca Nagy și Horea Sibișteanu

Anul acesta sărbătorim 5 ani de n’autor, colecția de literatură română contemporană coordonată de Eli Bădică. Cu această ocazie, le-am dat scriitorilor și scriitoarelor o temă mai specială: să scrie un text aniversar despre n’autor ca personaj  de 5 ani și să aleagă o piesă muzicală potrivită scenariului creat.
Nouă ne-au plăcut atât de mult poveștile lor, încât vrem să le împărtășim și cu voi. La mulți ani înainte, n’autor!
În continuare, să vedem ce ne-au pregătit Raluca Nagy și Horea Sibișteanu în stilul lor sincer, prietenos și umoristic.

Raluca Nagy, autoarea „Teo de la 16 la 18” și „Un cal într-o mare de lebede

Nautorel, hai, mamă, odată, nu sta, că-ți stă norocu’, hai să te îmbrace mama să mergem, repede, repede. Of, nu-ți mai vin pantalonii ăștia, ai crescut ca întârzierile CFR, 4 ani într-unul! Nu-i nimic, mami, vreau pantaloni scurți, că e cald afară. Cum să punem pantaloni scurți la teatru, nu se face, Nautorel, mamă, să știi tu asta de la mine. La tea… ce-ai aia, mami? Uite, ai să vezi dacă te grăbești să ajungem din timp, nu e frumos să întârziem, trebuie neapărat să fim așezați pe locurile noastre înainte să bată gongul, hai! Bate… mami, știu, mergem la Biserică! Nu, Nautorel, ăla nu e gong, e clop. Ba da, mami, așa i-ai zis lu’ Buni, că ai luat bilete să mergem la clopotele lui Mitică! Ha, ha, deșteptu’ lu’ mama, da, la De ce bat clopotele, Mitică?, ăsta e numele piesei. Piesei? Adică de muzică? Ca Delia, Acadele?

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropoloagă și scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei sau eseuri în majoritatea revistelor culturale din România. A contribuit cu proze scurte la volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români, Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă și Izolare. A publicat povestiri în revista Iocan, Revista de Povestiri și LiterNautica.

Un cal într-o mare de lebede (Nemira, 2018), primul său roman, a obținut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ și Observator cultural și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța.

Teo de la 16 la 18 (Nemira, 2021), al doilea roman, a fost nominalizat, printre altele, la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022).

Horea Sibișteanu, autorul „Fetiș” și „Întinde mâna, Tiberiu

N’autor ridică ochii din coala desenată și-și caută mama prin cameră. Lumina îi colora părul roșu mai puternic decât de obicei. Era concentrată pe ce îi dăduse N’autor cu câteva zile înainte. Nota, sublinia și îngroșa în unele locuri.

–      Mama?

Femeia mută privirea din foi spre copil și îi zâmbește cald.

–      Da, N’autor. Cu ce te pot ajuta?

–      Ai văzut oamenii de afară? De ce s-au adunat așa la geamul nostru?

Mama mută privirea spre geam. Strânge ochii ca să vadă dincolo de întunericul de afară.  Cerul e senin și plin de stele. Pentru o secundă, pare încruntată, dar imediat i se ridică colțurile gurii.

–      Au venit pentru tine. Vor să afle ce ai mai creat. Mai am puțin de lucru pe foaia asta și-o să ți-o dau să faci câteva retușuri. După, o s-o punem la geam, să o vadă.

N’autor așteaptă cuminte foaia de la mamă și, după ce o primește, analizează fiecare centimetru. Apoi ia creioanele colorate și desenează. În marea albastră, mai adaugă câteva stele.

Horea Sibișteanu s-a născut pe 6 ianuarie 1987 la Bacău.

A absolvit Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași în 2010 și un master de Inginerie Seismică la Universitatea Waseda din Tokio în 2013.

A participat la Creative Writing Sundays, sesiuni de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri, i-au apărut texte în publicațiile Subcapitol, Revista de Povestiri, Ateneu, Iocan, Steaua, Echinox, Vitraliu, în volumul colectiv Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016) și în antologia Plastic în carne, coordonată de Adrian Schiop (Triumf Amiria, 2022). De asemenea, a fost bursier al programului „Prima Carte“, inițiat de Fundația Friends for Friends.

A debutat în anul 2004 cu volumul de proză scurtă A șaptea viață (Editura Psihelp), iar cel de-al doilea volum de povestiri al său, Fetiș, a fost publicat în colecția n’autor a Editurii Nemira în mai 2019.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *