Ştiaţi că în Polonia, ţara natală a lui Stanislaw Lem, mai precis în Cracovia, există un parc tematic care îi este dedicat marelui autor? Pe cele 6 hectare pe care se întinde, vizitatorii pot găsi instalaţii care încurajează gândirea creativă, oferind în acelaşi timp o experienţă cât se poate de plăcută, pentru ca procesul de învăţare să fie unul agreabil.
Acestea sunt grupate pe mai multe categorii: optice, hidrostatice, acustice şi mecanice. Şi, fiţi siguri, inventivitatea autorului a fost transpusă cât se poate de bine în realitate de mecanicii şi inginerii polonezi, în aşa fel încât fiecare obiect să respecte cât mai bine viziunea ştiinţifică a lui Stanislaw Lem. Aşa se face că printre acestea veţi găsi instalaţii pentru simularea levitaţiei, sisteme de prisme, caleidoscoape, modele ale sistemului solar, dar şi orgi de vânt, clopote tubulare, oglinzi cilindrice şi periscoape.
Pentru fanii science-fiction şi în special cei ai autorului polonez, bineînţeles că experienţa nu poate fi decât memorabilă, dar poate că ar merita să ne oprim pentru câteva momente şi asupra celor români. Iar asta pentru că ar fi aproape imposibil ca o asemenea experienţă să nu nască naşte speculaţii cu privire la felul în care ar fi reprezentaţi autorii români de science-fiction în parcuri care să le fie dedicate. Oare în cazul lui Felix Aderca şi al Oraşelor scufundate ar fi un traseu subacvatic, care ar purta privitorii pe dedesubtul suprafeţei apei? Dar în cazul lui Marian Truţă şi Dănuţ Ungureanu, oare un astfel de spaţiu de agrement ar avea în centru plante biomecanice, gata să înspăimânte vizitatorii în momentul când ar trece pe lângă ele, aşa cum se întâmplă în Vegetal? Sau poate că acestea nu ar fi decât o extensie a secţiunii dedicate lui Cristian Mihail Teodorescu şi a sa Senzoriadă, în care reprezentările umane ar fi compuse exclusiv din funcţii şi calcule matematice?
Bineînţeles, exemplele pot continua la nesfârşit, iar limita nu este decât imaginaţia cititorului. Oricum ar fi, nu putem decât să salutăm inventivitatea municipalităţii oraşului polonez şi să sperăm că, la un moment dat, asemenea iniţiative se vor contura şi în România. Pentru că autori de mare calibru avem, iar imaginaţia lor, îndrăznim să spunem, nu este cu nimic mai prejos decât a marelui Stanislaw Lem. A cărui aniversare, să nu uităm că fanii science-fiction o aniversează peste numai câteva zile – mai precis, pe data de 12 septembrie!
Tweet