Cum ar fi arătat lumea fără cărți? Nu tocmai extraordinar, ne-am putea închipui. Poate că ar fi fost mult mai intolerantă decât este deja. Sau, cu siguranță, mult mai lipsită de imaginație. Sau, cine știe, poate că deși cărțile ar fi lipsit, muzica totuși ar fi existat, doar că atunci ne-ar fi lipsit cuvintele care s-o descrie. Orice gând devine posibil atunci când încercăm să ne propunem un asemenea joc al imaginației. Dar pentru că ele, cărțile, există și însoțesc destinul omului modern deja de ceva vreme, asigurând suportul a aproape tot ceea ce cunoaștem, nu putem decât să ne bucurăm că lucrurile stau așa și nu altfel. Și, desigur, să le urăm la mulți ani, la cât mai mulți ani în care să deschidă calea aventurii noastre în lume.
Aceste gânduri, prin urmare, sunt felul nostru de marca o dată plină de semnificații, de la moartea lui William Shakespeare și până la manifestările culturale care sunt organizate în întreaga lume cu această ocazie. Iar dacă ele, aceste gânduri, ar fi fost numai un pic mai scurte, poate că s-ar fi potrivit și unui status pe contul de Facebook, fereastra modernă către lume în care potrivim de multe ori înțelepciunea cuprinsă în cărți.
Dar asta nu înseamnă că voi nu puteți face acest lucru, ceea ce vă și propunem. Ce gânduri vă trezește această mare sărbătoare a cărții și cum le-ați exprima într-un simplu status de Facebook? Poate părea un demers sortit superficialului, dacă n-am ști prea bine cât de mulți, în definitiv, sunt scriitorii care susțin concizia în defavoarea, spre exemplu, expozițiunii ample de tipul celebrelor descrieri balzaciene. Ceea ce nu înseamnă, firește, că ambele nu-și au rostul lor.
Spuneți-ne, așadar, pe parcursul zilei de astăzi, ce înseamnă pentru voi ziua de 23 aprilie (cu tag la editura Nemira), iar noi vom premia cel mai original răspuns cu o serie integrală Melania Lupu, semnată de celebra Rodica Ojog-Brașoveanu. Iar dacă nu vă plac statusurile de facebook, nicio problemă: puteți foarte bine să-l scrieți pe o coală de hârtie și să-l aduceți la cea mai apropiată locație Nemira din țară. Dar nu înainte de a-i face o poză, pentru a marca această zi cu cel mai bun status (literar) al vostru.
Iar între timp, pentru că plăcerea lecturii este un slogan care ne ghidează în permanență, vă invităm să vă bucurați de oferta noastră disponibilă special pentru Ziua Internațională a Cărții. Mult succes tuturor și lectură plăcută!
Tweet
Cărțile! Cui nu-i plac? Întotdeauna mi-a plăcut să citesc și încă îmi place. Vreau să am o bibliotecă imensă și, cu toate astea, jur că n-aș lăsa niciodată ca praful să se așeze peste cărțile mele. Dar, momentan, mă bucur de una micuță. E biblioteca mea, cu cărți cumpărate din banii pentru școală, pentru mâncare. Nu-i bai, mă hrănesc (și) cuvintele.
Îmi place să citesc. Atunci când citesc, nu mai există lumea exterioară, de suprafață. Cartea mă absoarbe total, trăiesc alături de persoanaje, plâng și râd cu (și de) ele, rămân surprins, anticipez, pentru ca mai apoi să mă întorc iarăși de unde am plecat.
Îmi place să-mi creionez spațiile în care personajele se dezvoltă și evoluează, spațiul în care personajele își fac planuri de acțiune, mint și înșeală. E minunat câte poate face literatura și cât poate face un scriitor de seamă, câte emoții îți poate transmite.
Lectura e o punte între om și suflet, o punte frumoasă, dar totuși firavă pe care, din păcate, nu toți reușesc să pășească și la capătul căreia nu toți reușesc să ajungă.
Îmi place să văd oameni citind, dar, din păcate, văd tot mai puțini. Ador să merg prin parc și să văd bătrâni răsfoind paginile cărților, simt că viața chiar merită trăită. Eh..
Așadar, ziua internațională a cărții e o zi excepțională (hehe, plus reduceri) și, de altfel, ar trebui să o sărbătorim în fiecare zi.
Mulțumesc pentru ocazia acordată, sunt un mare fan al romanelor polițiste și al Rodicăi Ojog-Brașoveanu!